Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mimoza23

Pierwsze ruchy dziecka - jak rozpoznać?

Polecane posty

Gość iwonka21
czekam na odp

Gość mama babelkow
ja jestem w 14 i wlasnie mnie puka bardzo delikatnie od srodka:) ale nie wiem ktore bo spodziewam sie blizniat:) pulsowanie przesuwanie, babelki, pukanie tak to dziecko!!!

Gość iwonka21
to gratuluje podwójnego szczęścia. ja w sumie będę na roczku u pierwszej córeczki a za kilka dni mam termin porodu i nie ukrywam że boję się czy dam sobie rade. a można wiedzieć jakiej płci.

Gość mama babelkow
A jeszcze nie wiemy i nie wiem czy chcemy wiedziec:) mialam wizyte w 12 tygodniu i nie bylo opcji zeby sie dowiedziec ale nie mam cisnienia wiec czekamy na dzieci okaze sie jakiej plci:) au Ciebie juz pewnie wiadomo co sie urodzi?

Gość iwonka21
no jeszcze nie ostatnio jak byłam na usg to było jeszcze za wcześnie a teraz ma w czerwcu usg i mówiła mi położna że powinno być widać bo mieszkam a Anglii a tu inaczej się ciążę prowadzi.

Gość agulek346
tak pierwsze ruchy to "bulgotanie" "łaskotanie" dopiero potem czuc je wyrazniej chyba ok 5 -6 miesiaca

Dawno widzę nikt tu nie zaglądał, ale może się odnowi temat ? kto wie :) te bąbelki o których mówicie, to tak jak by w środku się puszczały i pękały takie jakby bańki ? jestem w 16 tc, jest to moja pierwsza ciąża, wczoraj poczułam pierwszy raz takie bąbelki, nigdy wcześniej nic mi się takiego nie działo, dzisiaj też spokój, nie mam pojęcia naprawdę czy to maluszek wczoraj dał o sobie znać. Do tego pojawia się taki stłumiony ból w podbrzuszu, delikatny, porównywalny do takiego jak podczas miesiączki, na max pół minuty, czytałam, że to może być rozciąganie się macicy jak maluch rośnie...

Gość Ewelina W
Młoda mamo, bardzo możliwe, że to już maluszek, ale drugiej strony ja gdzieś do 17 tc myliłam maluszka z ******* jelit. Tak od 19 tyg. czuję wyraźne kopniaki. Teraz jestem w 25 tyg. i małe kopie prawie cały dzień, uczucie prze kochane ;) Nawet widać jak brzucio się rusza, a przyszły tatuś dostał niedawno kopniaka w ucho jak przyłożył głowę do brzuszka :D Tymi bólami się nie przejmuj o ile nie nasilają się. Ja też czułam właśnie w tym czasie co ty, tak 15-16 tydzień rozciąganie macicy. Szczególnie nad ranem albo w nocy, troszkę na początku spanikowałam, ale się uspokoiłam ;)

Gość Gosc2014
Ja pierwsze ruchy poczulam w 19 tygodniu^^ uczucie bezcenne, na początku dosc przyjemne I ogromne przezycie natomiast pozniej gdy jest ich juz wiecej uczucie takie niekomfortowe moim zdaniem ale mimo to kazdy kopniak synka czy coreczki uspakaja mame I jest cudownym przezyciem! Pozdrawiam wszystkie mamy:))

Gość Marcówka2015
Witam, ja jestem w końcówce 17 tyg i powiem wam,że ja już od 12 wiem kiedy się maleństwo rusza a to dzięki stetoskopowi tak,sobie wzięłam z głupoty i zaczęłam słuchać wieczorami. Dzięki temu mogłam dokładnie odróżnić ruchy a raczej pływanie dziecka od przelewania się czy burczeniu w brzuchu lub zmian w jelitach..bo naprawdę można się pomylić i to bardzo i ja własnie dzięki stetoskopowi mogłam to zaobserwować a tak też myślałabym jak inne dziewczyny,że to ruchy dziecka już w 12 tyg.. a o kopniaku mogłam się dowiedzieć tylko po tym jak kopnęło w stetoskop..jak pisałam mam końcówkę 17 tyg i teraz mogę powiedzieć,ze to są ruchy dziecka,i lekkie odepchnięcie maleństwa od dłoni gdy ją trzymam na brzuchu..mimo wszystko piękne uczucie i to nasłuchiwanie się,cudowne :) P.S jestem szczupłą osobą i dużo nie przytyłam a nawet straciłam na początku ciąży..i ponoś należę do grupy wcześniej mogących wyczuwać ruchy :)

Gość MagdaMagdalena866
Witam przyszłe mamy, Ja właśnie dokładnie dziś poczułam pierwsze ruchy mojego maleństwa. Zaczęłam wczoraj 19 tc. Skąd wiedziałam że to moje dziecko ? Choć nie są to zapewne silne ruchy ale na pewno silniejsze niz wczesniej. Czuje tak jakby coś sie ruszało delikatnie dotykalo fałd skornych, potem delikatne klucie na pęcherz. Szczególnie w godzinach 17-20 i po północy :) niesamowite uczucie ktorego nie da sie zapomnieć. A jeszcze słyszałam o tym że jak zaświecisz latarka po brzuszku to dziecko odpowie kolejnym ruchem. Zaryzykowałam sprobowalam i czekalam i faktycznie odpowiedziało :) także rośniemy... rośniemy... Wszystkim mamusiom i im pociechom duzo duzo zdrówka!!

Gość Martoos
To jest niesamowite! Mogę napisać o pierwszych *****ch jedynie, od okolo 3 dni jestem w stanie je rozpoznać. to dopiero połowa 16stego tyg, ale biorąc pod uwagę że jestem chudzielcem i tkanki tłuszczowej na brzuchu miałam niewiele, jestem w pełni pewna że to moje Bejbe zaczyna dawać znać o sobie :) Nie odczuwam tego jako motylków ani baniek, ale jako małą glizdkę tuż pod skórą. Maluch uaktywnia się szczególnie wieczorem, gdy relaksuję się czytając lub spokojnie leżąc. Jeszcze 2 tyg temu wydawało mi się to abstrakcją a tu proszę- zaczynam czuć się w pełni przyszłą Matką noszącą cud pod sercem :)

Gość gość
Hej dziewcioszki jestem w 17 tyg i jestem przy kości więc nic się szybko nie spodziewam ale od 2 tyg po jedzeniu dziwnie mi bulgocze i przelewa się w brzuchu głównie jak się poloze żeby troszkę odpocząć nie wiem czy tak się dzieje przed ******* ale nigdy tak wcześniej nie miałam...