Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zamyślonaa

....pytanie filozoficznej natury...

Polecane posty

Gość zamyślonaa

....pytanie filozoficznej natury Czy myslicie, ze zwierzeta maja jakas swiadomosc wlasnego istnienia? Czy sa zdolne do myslenia? Ja uwazam, ze nie ...

odpowiedź natury filozoficznej: jeśli zwierzę ma robić to samo co człowiek, czyli istnieć, jeść, odpoczywać, rozmnażać się itd, to i każde jego zachowanie znajdziemy u człowieka i na odwrót, każde ludzkie zachowanie u zwierzęcia i u zwierząt, zwłaszcza wyższych, znajdziesz sny, jakieś jakby marzenia, miłość, sympatie, lęk, smutek, żal... my, ludzie, nie jesteśmy w niczym wyjątkowi ani lepsi :))), co najwyżej w naszym ograniczeniu może się tak nam wydawać

zamyślona, a ty trochę pomyśl ale na podstawie faktów, poczytaj o funkcjonowaniu ludzkiego mózgu (o tym co i skąd się bierze), poczytaj trochę o samoświadomości np u wron, małp, delfinów, poczytaj o zwierzęcych emocjach i instynktach

Gość widzisz zamyslona...
masz mala wiedze na te tematy i dlatego okreslasz to w kategoriach WIARY :) dla naukowca Twoje pytanie ma juz odpowiedz......od dawna.. oczywiscie ze maja...... wielu ludzi ma zerowa wiedze na te tematy. nic dziwneego.... wiekszosc ludzi idzie na humanistyczne kierunki studiow..

Uważam, że mają śwaidomość, czują, kochają...czasem nawet bardziej niż człowiek...

Gość jamnik123
zwierzęta nie raz mnie zadziwiły. maja inteigencję maja ogromną intuicję potrafią wyczuć różne dziwne zjawiska (np duchy, zblizajaca się smierć, chorobę) potrafia kochać , i to bezinteresownie Czuja : chłód, ból, strach, głód - a więc maja świadomośc istnienia.

Gość zamyślonaa
Nie pytam o emocje zwierząt, bo wiem, że to jest normalne. Uwielbiam zwierzaki i nawet mam w domu bardzo mądrego gryzonia :) Ja uważam, że żadne zwierzęta na świecie nie mogą mieć świadomości swojego istnienia takiej jak ludzie Mają jakąś tam inteligencje, zdolności uczenia się i zapamiętywania, ale i tak wiele im brakuje... Pomyślcie sobie, że ludzie od tysiącleci mją świadomość tego , że istnieje coś takeigo jak pewna śmierć każdego z nas. Boją się tego, bo to może oznaczać koniec ich isnienia, świadomości, czylin wszystkiego czym są jako jednostki. Dlatego istnie jetyle religii i związanej z nią wiary w życie pozagrobowe. Zwierzęta nie mają czegoś tak absurdalnego :P Wydaje mi się, że nie są zdolne do abstrakcyjnego myślenia i nie potrafia "Wybiegać" myślami w przyszłość. chłód, ból, strach, głód - to sa podstawowe bodzce, ktore odbiera prawie każy wyższy rganizm :o niezbędne do przetrwania... nawet mucha je odczuwa :P