Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lemonka24

roznica miedzy druhna a swiadkowa?

Polecane posty

Gość lemonka24

hej mam pytanie czy sie rozni druhna od swiadkowej?jakie one maja funkcje?? chodzi o to ze na swiadka chce wziazc brata a na druhne siostre, zeby zadne nie bylo pokrzywdzone:)

Gość nad tym samym sie zastanawiam
tez wlasnie sie zastanawiam jaka jest roznica...

Gość swiadek
osoba ktora jest swiadkiem na weselu tzn prawa reka mlodej albo mlodego pana,a druhna jest tylko takim dodatkiem za mlodymi

Gość lemonka24
bo czytalam ze niby druhna to tylko na zachodzie,

Gość lemonka24
a nie chce nikogo skrzywdzic a wiadomo ze chlopak swiadek u mlodej (w moim wypadku brat) nie bedzie mi sukienki poprawial czy trzymaj kwiatkow

Gość lemonka24
no widzisz a ja bym chciala kazdego z nich wyroznic, sa blizniakami, i nie chce wybierac, ze strony mojego narzeczonek swiadkiem bedzie jego brat a druzby nie bedzie

Gość lemonka24
i dlatego sie zastanawiam czy tak moze byc??co o tym sadzicie?

Gość nie spotkalam sie
z czyms takim, az sama jestem ciekawa jaka to jest roznica??

Gość TAKA TO ROZNICA
DO LEMONKI ZROB TAK ZE JEDEN BEDZIE SWIADKIEM A DRUGI CHRZESTNYM :)

Gość yeti zyje i ma sie dobrze
ma byc 2 swiadkow - plec jest niewazna - wiec jeden niech bedzie ten od narzeczonego , drugi to twoj brat , a siostra bedzie ci poprawiac sukienki i makijaze jako przyboczna

Gość byłapanna
ja miałam dwóch świadków tzn. dwóch męzczyzn i zadna dziewczyna nie musiała mi usługiwać - dałam sobie radę sama a świadkowie roznosili wódkę i odbierali prezenty

Gość na dobrych weselach
nikt nie musi nikomu usługiwać i czegos trzymać....

Gość no wlasnie
na dobrych, a co to jest dobre wesele?? ja planuje ze beda kelnerzy i to oni wodke beda roznosic, a swiadkow rola skonczy sie na podpisaniu u ksiedza swistkow, wiem ze jakos stoly beda tak ustawione ze przy stole mlodych siedza swiadkowie ze swoimi osobami towarzyszacymi

Gość A mnie wydaje się
że to żadna różnica. Po prostu na Zachodzie i w Stanach funkcjonuje określenie druhna i drużba, a u nas w Polsce świadek i świadkowa, tyle że u nas są to dwie osoby, a w przypadku druhen i drużb może być ich wielu (nie wiem tylko, co podpisywaniem papierów, czy wogóle do nich dochodzi lub czy tylko podpisują wskazane przez młodych osoby)

Gość slaty
no nie wiem :( u mnie bedzie 4 druzbów i 4 druhny 1 druzba główny - moj brat i główna druhna - moja przyjaciółka i oprócz nas i naszych rodziców to właśnie oni będą najważniejsi na weselu :) świadków jeszcze nie mamy ale myslimy ze beda to te same osoby tylko tak naprawde wiekszość osob nie bedzie wiedziec nawet kto byl swiadkiem no a wszyscy goscie beda wiedziec druhny i druzbów wiec tak naprawde to moim zdaniem to jest tylko nazwa i nie ma duzej roznicy po prostu w roznych czesciach kraju troche inaczej to wyglada i sa niewielkie roznice ale tak w sumie świadkowa czy druhna to jedno i to samo:)

Gość gość
Światkowie to Ci którzy podpusują się pod aktem ślubu. Musi być ich 2 płeć nie jest ważna. A drużbowie nie maja formalnie żadnych zadań i nie widnieją w żadnych papierach. Są do pomocy młodym ☺ często drużbowie to osoby towarzyszące świadków .