Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość błagam o bardzo sybką odpowied

BARDZO WAŻNE PYT. DOTYCZĄCE PIESKA !!!! PLEASEEEEE

Polecane posty

ile razy dziennie 6 tyg szczeniak powinien robić kupkę ?? je co 4 godziny posiłki błagam o odp

proszę :( nikt nie zna się na małych pieskach ?? :(

No to zależy co jadł...właściwie kupka może być tak często jak ileośc posiłków :)

Greta ---> ale nasza wlasnie nie robi tak czesto wczoraj zrobila 2 razy o 17 i 22 i do dzisiaj nic a zjadla rano mleko z kleikiem ryzowym, potem srek bialy z zoltkiem, potem miesko z marchewka i ryzem i potem znowu mleko a kupy nie ma ale wiesz nic jej sie nie dzieje, biega, szczeka, bawi sie ale nas martwi ten brak kupy moze trzeba jej termometr wlozyc zeby kupka wyszla ?? :(

Gość gjgjgjg
jak się martwisz to idż do weta... ciężko tak na odległość coś powiedzieć

ciekawe gdzie ja o tej porze go znajde :O

Gość --------------
Ze szczeniakiem trzeba wychodzic po kazdym posiłku oraz za kazdym razem kiedy się przebudzi.Jesli nie robi kupy przez 2 dni to dopiero wtedy zgłoś się to weterynarza :)

Gość ten pies to ma
lepiej niż niejeden człowiek :)mnie nikt nie pyta ile rzay dziennie sram

Gość jak nie robi kupkia sie martw
isz, chociaz moim zdaniem nie masz powodu;), mozesz u jedzonko polac olejem. Weterynarz tez mi tak kiedys polecil. Wtedy mu gladko kupka pojdzie;)

nasza na razie nie wychodzi wcale bo jest 4 dni po kompleksowej szczepionce i nie chcemy ryzykować ;) jutro zadzwonimy do weterynarza ale mam nadzieje, że zrobi do tego czasu :( boję się żeby jakiegoś skrętu kiszeczek nie dostała ;( a może powodem być to, że u hodowcy karmiona była tłustym mlekiem (3,2 %) a my jej dajemy chudziutkie ?? :(

może jeszcze ktoś sie wypowie ?? :(

Gość mozesz tez pieskowi
delikatnie masowac brzuszek okreznymi ruchami,ale absolutnie nie naciskac,tylko z wyczuciem glaskac,przy okazji wyczujesz jesli brzuszek jest twardy nabrzmialy i nadety-wtedy trzeba by koniecznie do lekarza,a jesli brzuszek wporzo:P,a piesek nie piszczy podczas masazu jakby go cos bolalo to wszystko ok bardzo sie ciesze ze sa ludzie ktorzy tak dbaja o psiaczki wielu jest takich to traktuja jak zabawke i dopoki jest maly i uroczy to swietnie,ale jak juz dorosnie,a zdarzy sie ze choruje czy poniszczy cos w domu....to czasem tragicznie sie konczy wszystkiego dobrego Ci zycze,niech sie psiulek zdrowo chowa!:)

dziękuję bardzo za odpowiedz ;) wiec tak : masuję jej co godzinkę, szmatką zamoczoną w ciepłej wodzie (tak poradził znajomy hodowca), nie piszczy przy tym wcale ani się nie wyrywa brzuszek ma raczej twardy ale z tego co pamiętam (miałam już 2 psiaki) szczeniaczki mają zazwyczaj takie balony ;) jejku denerwuje się strasznie bo to nasz wymarzony i długo oczekiwany piesek w maju straciliśmy 2 sunie (16 i 10 letnią) i nie wiem co by było gdyby ..... tfu tfu tfu

:( :( :(

Gość ej przeciez pieski nie musza
robic codziennie kupki, tak jak zreszta czlowiek. zdarza sie. nic złego. ps:mialam 2 psy jak coś

Gość mozesz tez pieskowi
ja mam 16 letnia staruszke z niezlym charakterkiem i tez az sie boje myslec ze przeciez kiedys trzeba bedzie sie z nia rozstac... szczeniaczki sa takie "nabombane" i okraglobrzuche ale da sie wyczuc ze cos nie tak ,bo wtedy to jest megabalon nie orientuje sie co by ewentualnie jeszcze brak kupki mial oznaczac jestem filologiem nie weterynarzem (niestety) ale sie interesowalam tez psim zdrowkiem bo moja sunia kiedys chorowala,nawet jej lekarze szans nie dawali ,a teraz jakos sie trzyma jak byla mala to miala jakas taka dziwna kolke,wlasnie brzucho wydete,piszczala ale miala tez brutalne gazy,takze dalo sie odczuc ze cos jej dolega:P a jak ma na imie Twoje malenstwo?:)

Gość mozesz tez pieskowi
ja na mojej troche eksperymentowalam,mianowicie czasami podawalam jej pare lyzeczek naparu ziolowego-rumianek,koper wloski zaparzone w tym "kisielku" z siemienia lnianego,ale jak juz byla troszke starsza mam wrazenie ze jej pomagalo,ale moze lepiej nie kombinowac,w koncu u pieska procesy trawienne inaczej troche przebiegaja

ma na imię ZIZI ;) jest 6 tygodniową piękną maltanką ;) i poza tym , że nie chce robić kupki to wszystko jest rewelacyjnie ma apetyt, szybko sie uczy i jest przecalusna ;) i wie juz (a mamy ją dopiero 2 dni), że jak chce siku to musi zejsc z łóżka a raczej poprosić o ściągnięcie bo sama nie daje rady ;) ja w sumie do końca nie wiem jak to jest z tą kupką ale wydawało mi sie że szczeniak podobnie jak niemowle siku i kupkę robi bardzo często więc się martwię :(

Gość mozesz tez pieskowi
jeden dzien to jeszcze nie katastrofa (sluchaj,a moze on gdzies zrobil zakamuflowana kupke:P i jeszcze po prostu sie na nia nie natkeliscie) jak jutro do poludnia dalej nic,to moze rzeczywiscie dobrze zapytac specjalisty a moze poszukac informacji o tych sprawach na jakims psim forum?pewnie na forum gazeta.pl jest jakas grupa psolubnych:) nie martw sie na zapas-poki co nic sie nie dzieje,takze do jutra spokojnie dotrwajcie no i po prostu obserwuj ukochana Zizi i tyle pozdrawiam serdecznie i zmykam pod prysznic (zanim mi siostra zajmie lazienke na 2 godziny:P ) trzymajcie sie zdrowo .....i kolorowo:)

Gość mrufka
te baloniaste brzuszki to nic innego jak robale!!! czy twoj maluszek byl odrobaczony??? jest maly to zanaczy jaki?? bardzo dobrze, ze po szczepieniu piesek zostaje w domu , powinien byc 1 miesiac po pierwszym szczepieniu i 2 tygodnie po drugi tak byloby najlepiej, ale jak wiemy w zyciu roznie to bywa... jezeli dostaje mleko to tym bardziej powinien robic kupki .....

Gość mrufka
sorki, juz wyczytalam, ze piesio ma 6 tygoni .... w tym wieku to on jeszze powinien pozostawac przy boku mamusi.... jaki to hodowca taki niecierpliwy i sprzedaje pieski w takim wieku....prawdopodobnie pseudo, ale co tu duzo pisac prosze idz jutro z pieskiem do weta!!! zycze duzo zdowka i pociechy z maluszka

zakamuflowanej kupki nie zrobiła na bank bo od razu byłoby widać :P ma już półdlugie białe kłaczki na pupie więc po wczorajszym "sranku"nie obeszło się bez mycia ;) odrobaczona jest, mamy wszystko w książeczce , pierwsze odrobaczanie miała bodajże 10 sierpnia, następne na 20 września a baloniaste brzuszki ma większość szczeniaków podobnie jak niemowlakom najpierw rosną brzuszki a potem dopiero reszta ;) dotykałam jej brzuszek niedawno i ma mięciutki i raczej nie bolący bo ani nie pisnęła jak ją masowałam ;) może rzeczywiście martwimy się na zapas :( poczekamy do jutra i bedziemy dzwonić gdyby kupki nie było bo na ten termometr chyba jeszcze za wcześnie (po co stresować niepotrzebnie takie maleństwo) jeśli chodzi o jej samopoczucie to właśnie zasnęła po 30 minutowej zabawie, skakaniu i przecudnym cieniutkim szczekaniu na mojego brata ;) tylko na niego tak szczeka :P mama jest od karmienia i spania w nocy w jednym łóżeczku, ja jestem od przytulania, całowania oraz zabawy, brat do obszczekiwania a Tata na razie do niczego bo boi się takiego maleństwa :P no ale od jutra wziął sobie 2 tyg urlopu żeby ona sama nie zostawała narazie (karmienie co 4 godziny wyklucza wręcz taką opcję) więc pomalutku będzie się z nią zaprzyjaźniał ;) a ja nie wiem jak wytrzymam 8 godzin w pracy bez mojego Słonka :( no ale coż takie życie :) p.s mała ma 6 tygodni i 1 dzień ale nie widać po niej tego :P jest bardzo samodzielna i potwornie szybko się uczy ;) ale podobno maltańczyki to przeinteligentne psiaki ;) pozdrawiam i dziękuję za pomoc 🌻 jutro dam znać jak tam sprawa kupki ;) dobranoc 🖐️

mrufko ---> zauważ, że np na allegro jest masa ofert 6 tyg szczeniaków do wydania , zwłaszcza yorków w sumie wiesz tą naszą sunię , która już nie żyje znalazłam jak miała 4 tyg i jakoś ją wykarmilismy i dożyła 16 lat a co do hodowcy to on nam tez mówił, żebyjeszcze poczekać , niestety w innym terminie nie dalibyśmy rady po nią jechac (260 km w jedną stronę :( ) poza tym przeważył argument, że mała jadła samodzielnie już od tygodnia bo suka nie chciała ich karmić, wręcz przed nimi uciekała także kontaktu z matką to ona już od tygodnia nie miała i palętała się biedna z całą tą hardą ;) wiem, wiem że była z rodzeństwem itd ale u nas żadna krzywda jej nie spotka a tęskniła tylko kilka godzin po czym zupełnie zapomniała o swoim dawnym domku i nie pisnęła juz z żalu ani raz ;) ok teraz juz uciekam 🖐️

Freedom ---> dziękuje 🌻

szczenieta miedzy 6 a 8 tyg zyia przechodzą okres socjalizacji i powinny byc z rodzeństwem.Do tego powinny byc szczepione w 6 tyg PRZED zmiana domu , a po dwutygodniowej kwarantannie moga zmienić dom.No ale i tak juz po zawodach. Po pierwsze- zmodyfikujcie diete.Pies to miesozerne stworzenie , odstwacie mleko i kleiki , najlepiej ustwacie psiaka na dorej jakosci suchej karmie(royal , eukanuba , hills , puryna pro plan , biomill).Jesli gotowane to 2/3 miesa (kurczak , idyk , królik , wołowina) a 1/3 ryż lub inny wypełniacz+ warzywa , własciwie wszystkie moga byc oprócz kapustnych i cebuli.Plus preparat mineralno-witaminowy dla szczeniat ras małyuch