Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pyt

KTO MA RYBKI????? Mam pytanko

Polecane posty

Gość pyt

Chciałabym kupić sobie rybke do kuli. Czy mozecie mi polecić jakąś (taka co moze byc sama w kuli)??? W ogole ile by kosztowało całe "wyposazenie" razem z rybką?

Gość zuza-zu
kobieto czy ty masz daleko do sklepu zoologicznego?

Kula to bardzo kiepskie mieszkanie dla rybki. Jakikolwiek gatunek bys wybrala, rybka bedzie sie w kuli meczyc. O wiele lepszym rozwiazaniem jest male akwarium min15l. Potrzebny bedzie tez maly filtr np wewnetrzny gabkowy, ktory od razu napowietrza wode. No i grzalka, najlepiej z termostatem. Zwirek, roslinki, pokarm dla rybek. W obecnych cenach sie nie orientuje - najlepiej poszukaj na allegro, ale sadze ze 100zl wystarczy zeby kupic wszystko. Co do rybki - to najlepszy bedzie bojownik syjamski. Bardzo ladna rybka i choduje sie po jednej sztuce, poniewaz samce sa wobec siebie bardzo agresywne. Mozesz kupic samca i samiczke - rybki beda sie wtedy lepiej czuly. Tyle ze samica nie jest juz taka ladna. Bojowniki oddychaja woda pobierana z ponad powierzchni wody dlatego napowietrzanie wody nie jest konieczne, ale warto i tak o to zadbac, bo wtedy w wodzie lepiej zachodza rozne przemiany biochemiczne i po prostu dluzej pozostaje swieza.

Gość ryby nie lubią kul
szybko wtedy zdychają lepiej małe prostokątne i np. gubiki i można podziwiać jak szybko się plęgną :)

Gość pyt
Ale wiele osób ma rybki w kuli... Ja chce tylko jedna a jedna dziwnie wygladałaby w kwadratowym akwarium... Bojownik to taka czarna rybka?

Gość ryby nie lubią kul
różnie zazwyczaj fiolet ciemny lub czerwony

Gość zuza-zu
to i tak musisz sie do niego wybrać .Najlepszą rybką samotnicą jest bojownik których para w jednej kuli być nie może bo sie zatłuką bedą tak długo walczyc aż któryś padnie,a wogóle to kuli nie polecam .Też miełam stała na komodzie niepowiem dosyć długo ale jakieś przypadkowe tknięcie i stała sie katastrofa

Gość pyt
Dzieki za linka...a tam sa bojowniki w kulach;)

Poza tym w kuli ciezko zamontowac jakikolwiek sprzet - grzalke czy filtr. I ciezko zachowac w niej czystosc, wiec albo bedziesz co tydzien wymieniac cala wode (co jest niezdrowe dla rybki i roslin) albo w kuli bedzie zupa.

Gość pyt
a woda ma byc przegotowana czy niegazowana mineralna?

Gość zuza-zu
blu berry bardzo dobrze ci radzi wydaje mi sie że tochyba jakiś fachowiec w tej dziedzinie

na prawde oni maja racje nie kupuj kuli za zadne skarby!!!ryba tylko sie w tym meczy, np ja ostatnio widzialam w sklepie olbrzymia welonke w 12 litrowej kuli-tragedia!!!!

Gość pyt
Oki..w sumie macie racje, bez sensu meczyc zwierzaka dla dekoracji Ps. Te rybki to chyba jednak są kłopotliwe w utrzymaniu. Moze zdecyduje sie na kanarka. Kanarki kiedys miałam wiec wiem co i jak. Cos mnie naszło na zwierzatko jakies. Dziekuje za rady:)

Gość booooooooooo
Kup sobie taka kule ktora ma w dnie grzalke filter i napowietrzanie, jest drozsza ale warto, ladny efekt i ryki zdrowe. Swego czasu mialam kule bo to slicznie wyglada ale szybko mi zarastala glonami, mialam bojownika i dopoki siostrzency nie zaczeli go glaskac pod moja nieobecnosc bylo OK.

Rybki wcale nie sa klopotliwe o ile dobrze sie urzadzi akwarium :) Warto poczytac troche na ten temat w ksiazkach lub necie. http://www.google.pl/search?hl=pl&q=%22urz%C4%85dzanie+akwarium%22&lr= Jesli wszystko zrobisz ok to jedynym obowiazkiem bedzie codzienne nakarmienie rybek. A raz na jakis czas, w zaleznosci od potrzeby, odessanie mulu z dna i uzupelnienie wody, wyczyszczenie filtra. Prawda jest taka, ze im wieksze akwarium tym latwiejsze w obsludze. Po prostu w wiekszym zbiorniku latwiej wytworzyc warunki bliskie naturze i wtedy akawarium zyje wlasnym naturalnym zyciem. Woda moze byc z kranu, ale musi wczesniej postac jeden dzien w odkrytym naczyniu, zeby chlor wyparowal.

Gość booooooooooo
blu berry czytaj uwaznie posty..dziewczynie chodzilo o kule