Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość angela111

borelioza-czy ktoś chorował??

Polecane posty

Gość angela111

niedawno miałam kleszcza i chciałabym sie dowiedzieć jakie badanie trzeba zrobić żeby się dowiedziec czy nie zaraziłam się boreliozą, a jesli już to jak się ja leczy jak przebiega itp.

Gość angela111
POOODNOSZĘ

Gość doktor Q
Cześć! Można zrobić przeciwciała przeciwko borelii, o ile się nie mylę, 3-4 tygodnie po ukąszeniu (nie jestem pewna - warto sprawdzić). Ja kiedyś po ukąszeniu kleszcza przeleczyłam się antybiotykiem profilaktycznie. Myślę, że powinnaś pójść do poradni chorób zakaźnych i dowiedzieć się, jakie są aktualne zalecenia. Jeżeli doszło do zakażenia, to często wkół miejsca ukąszenia pojawia się rumień, charakteryczstyczny, bo obwódka czerwona, a środek - koloru skóry. Znika sam, nawet bez leczenia, ale to nie znaczy, że choroba znika. Myślę, że nie ma powodu do paniki. Zapisz się po prostu do zakaźnika i powi Ci dokładnie co masz robić. Pozdrawiam.

Gość angela111
DZIĘKI DOKTOR Q, CO PRAWDA NIE MAM ZADNEGO RUMIENIA ALE WOLAŁABYM SIE PRZEBADAĆ. JESZCZE RAZ DZIĘKI ZA INFO, RÓWNIEZ POZDRAWIAM. CZY KTOS COŚ JESZCZE WIE NA TEN TEMAT???

Gość No wiec tak.............
Kilka dni temu mojego syna ugryzl kleszcz. Co zrobilam? Zapakowalam stworka w torebke i jade do Pulaw i badam go pod katem boreliozy. Moze to brzmi smiesznie ale ta choroba moze odezwac sie po kilku latach i wtedy to jest koszmar. Wiem duzo na jej temat i boje sie o syna.

Gość angela111
no wie tak...- a możesz coś więcej na ten temat- jakie badania robiłaś synowi, jak wyglada leczenie itp.

Jeszcze nic synowi nie robilam,narazie czuje sie dobrze,nie ma objawow grypopodobnych i nie pojawil sie rumien. Caly czas go bacznie obserwuje. Tak jak pisalam powyzej,bede badala kleszcza pod katem boreliozy i sprawa sie wyjasni,czy byl zakazony czy nie? Na badania u syna jest za wczesnie, tym bardziej,ze nie ma objawow.

skopiuj link

Gość wiecie co
Moja koleżanka miała boreliozę w ciąży.Panika ogólna ,w szpitalu sciągali specjalistę z drugiego końca Polski.Brała jakieś antybiotyki i wszystko ok.Dziecko ma już 6 lat ,jest zdrowe i czasami z nią wspominamy i smiejemy się z tej ogólnej histerii.

Gość angela111
własnie poczytałam sobie na necie o boreliozie, objawach, leczeniu itp. i włosy mi na głowie stanęły!!!! praktycznie każda dolegliwość moze być objawem tej choroby, a co gorsza mozna ją leczyć latami i na dodatek nie zawsze skutecznie.Hmmm, lece do lekarza zrobić badania!!!!! Dziękuje wszystkim za odpowiedzi i pozdrawiam serdecznie

Witam wszystkich.UWAGA UWAGA JEST NADZIEJA Uprzejmie wszystkim donoszę, że jest nadzieja dla chorych przewlekle. Mojego mężę ukąsił kleszcz siedem lat temu.Przeszedł wiele -jak sami wiecie. Od przeziębień po RZS , ja sama w pewnym momencie myslałam że jest hipochondryczny. Mąż przez dwa miesiące odgrzybiał organizm amerykańskim specyfikiem Candida Clear . brał Lacto sewen i pił srebro koloidalne. Troszkę mu to pomogło bo przestał kuleć na nogi. Po mięsiecznej kuracji Pani kowalskiej Werbowy pozbył sie dużej częsci bóli; w stawach, w mięsniach, jego smopoczucie ogólne jest dużo duzo lepsze. Mam nadzieje że bede mogła informowac WAS wszystkich o tym ,że mój mąż zdrowieje z miesiąca na miesiąc. MYSLCIE POZYTYWNIE!POZDRAWIAM CHORYCH I ICH RODZINY Kłaniam sie nisko Ewa

Gość zgoorek
Może komuś się przyda taka informacja: na stronie http://borelioza.gazetka.eu opisałam, co wiem o tej chorobie, testach i leczeniu, bo przez to sama przechodzę.

Gość malaala
ja równiez choruję na borelioze...na poczatku bolały mnie wszytkie stawy nie do zniesienia...ciagle bolała głowa...byłam wiecznie zła...zrobiłam wszystkie badania na zmiany reumatologiczne w stawach ale nic nie wykryto...uznałam że może to przez zmiany pogody...ale po jakimś czasie mojej mamie wykrzywiło twarz...w szpitalu zrobili jej punkcje i okazało sie ze to tez borelioza...wtedy bardziej zagłębiłam sie w tą chorobę i wyczytałam ze bóle stawów też mogą być spowodowane przez nią i zrobiłam badania krwi pod tym kątem.okazało się ze też ją mam.brałam antybiotyki przez miesiąc.niestety ta choroba nie jest całkowicie uleczalna.mozna ja tylko zachamowac ale sie odnawia, dlatego co jakis czas trzeba powtarzac badania.Ale nie martwcie się!!!Z tym da się normalnie żyć!