Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wezlowata

wezly chlonne

Polecane posty

Gość wezlowata

mam powiekszone wezly chlonne chlonne pod obiema pachami i boli mnie cala lewa reka glownie w lokciu. Wezly srednio pojawiaja mi sie od pol roku raz w miesiacu na 1-2 tygodnie, poczym znikaja. Ide dopiero w piatek do lekarza, ale ciekawi mnie co to moze byc. Kto wie? Czy ktos tak mial?

Gość wezlowata
szkoda, ze nikt nie ma doswiadczenia z tym:(

Gość w ktorym miejscu
pod pacha czy na szyi, bo to ogromna roznica

Gość aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
mi sie powiekszaja co jakis czas pod pachami albo na szyki. balam sie, panikowalam, wiec zaczelam cos robic w tym kierunku...zbadalam krew po pierwsze, wyszlo w sumie wszystko ok, chociaz na granicu normy, ale zaczelam lepej sie odzywiac i po 2 mies wyniki skoczyły. byłam u lekarza ogolnego (1 stwierdzil,ze to nic niepokojacego i zdarza sie, 2 wyslal mnie na dokladniejsze badania) i u hemtologa. zbadał mnie, wysłal raz jeszcze na ad krwi i tez stwierdzil, ze to nic powaznego. we wrzesniu ide dla pewnosci jeszcze raz zbadac krew - wydusilam od hemtologa jeszcze jedno skierowanie, bo widział ze sie naprawde przejmuje:) ogolnie chyba to nic takiego ,ale ze wzgledu na moje sklonnosci do przesady wole tego pilnowac i co jakis czas sprawdzac czy nic sie nie dzieje

Gość aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
oczywiscie SZYI i BAD krwi.... sorry za literówy

Gość w ktorym miejscu
no wlasnie, jest roznica miedzy wezlami szyi i pach. Wezly chlonne szyi moga sie powiekszac przy malej infekcji gardla, zebow, nawet zwyklym katarze, takze nie nalezy panikowac (oczywiscie lepiej zawsze zbadac). Jednak przy pachowych nie jest niestety juz tak rozowo. Te zadko sie powiekszaja "bez powodu", dlatego konieczna i bez 2 zdan jest wizyta u lekarza, bo moze to byc oznaka nowotworu, toksoplazmy, mononukleozy (ktora w ogole trudno rozpoznac, bo ma objawmy podobne do przeziebienia) i wielu innych chorob czy wirusow.

To może być np. początek grypy. Ja też to miałam. Powiększone węzły pod pachami, a potem te szyjne. Ale jest jeszcze jedna ciekawa sprawa. Mianowicie. Miałam ogromne problemy z węzłami chłonnymi pod pachami, ponieważ używałam antyperspirantów w sztyftach, albo żelu. To tez może być to.

Gość Suchy walek
a czy nie przed miesiaczka ,przy zaburzeniach hormonalnych sie zdarza

Gość wezlowata
nie sadze, ze jest spowodowane odzywianiem, bo odzywiam sie zdfrowo :) poza tym jak pisalam mam to od ponad pol roku i wezly pojawiaja sie, sa przez tydzien bolesne i znikaja (aby znow po paru tygodniach sie pojawic), poza tym najbardziej niepokojacy jest bol reki, ktory tez mam juz dluuugo. W sumie ignorowalam to juz dawno, ale ostatnio bol jest meczacy, przede wszystkim w lokciu, stawie ramieniowym i nadgarstku tez no i w ogole czuc go jakby w kosci, ale tylko w lewej rece. No i te durne wezly. A moze ktos z was ma przy powiekszonych wezlach bole stawow i kosci ?

Gość wezlowata
Miesiaczke mam dostac za 2 tygodnie, a co do grypy to chyba nie nie zaczyna sie pol roku:) Kurcze, wkurza mnie jak nie wiem na czym stoje:(

To jest bardzo słuszna uwaga, co tu ktos napisał o antyperspirantach. Nie używasz aby?

Gość wezlowata
tez myslalam o tym na poczatku wiec za kazdym razem gdy cos takiego mi sie pojawilo zmienialam dezodoranty, takze mialam juz z 7 roznych (naprawde, nie przesadzajac) i nic. Ciagle to samo. POzniej przyszlo mi do glowy, ze moze od golenia pach wiec (choc nie jest to zbyt estetyczne) nie golilam ich przez dluzszy czas i co? Znow guzik...bez zmian, jak sie to g***o pojawialo tak sie pojawia.

Gość Suchy walek
Skoro to sie powtarza to koniecznie idz do lekarza ,jedyne wyjscie bo sie zaczniesz nakrecac na jakies choroby

Gość ja mam powiększone węzły
na szyi już z jakieś 5 tygodni i nie wiem co to może być.

Gość wezlowata
kurka woda, dziewczyny troche sie martwie :( Teraz mnie rozbolala w ogole lewa strona. Mialam tak dzis w nocy (dlatego miedzy innymi zadzwonilam do lekarza dzis rano) no i teraz wrocilo. Nie mysle o tym zabardzo, bo jestem w pracy i jest dosc intensywnie. Teraz gdzies pod lopatka mnie boli, gdzies z boku zeber, a niech to szlag trafi :/ Nie mam ochoty byc teraz chora, wyjezdzam w sobote nad morze z kolezankami :( Cholerna lewa glupia strona :o:o:o

Gość wezlowata
ide w piatek, jutro nie moge niestety, bo nie bylo miejsca :o

Gość wezlowata
napiszcie cos jeszcze:(

Gość xin
Węzły chłonne powiększaja się przy przewlekłych infekcjach, przed grypą, podczas zakazenia któregoś organiu no gronkowcem (nerki, itp, a też przy posocznicy tzw sepsa),zakażeniu hiv (nie piszę tego żeby kogoś straszyć tylko tak czasem jest, to tzw limfadenopatia) Węzły na szyji moga powiększać się od chorych zębów. Te pod apchami ponoć świadczą o bardziej rozległej infekcji. Czesto moga być bolesne przed okresem. czesto zostają powiększoen po chorobie i są takie cały czas.Np po śwince. A czy napewno masz 100% pewnosci ze to węzły cię bolą????

Gość wezlowata
Wiem o tym co napisalas. I jestem pewna, ze to wezly. Wiem jak bola i jak to wyglada. Jak napisalam wczesniej: nie jest to moj pierwszy raz.

Gość wezlowata
zakladajac, ze mam jakas tam infekcje, moze niezaleczona, kto mi podsunie pomysl dlaczego boli mnie ta cholerna lewa reka??

Gość przy nowotworze węzły nie bolą

Gość wezlowata
A kto tu mowi o nowotworze??????????????:o Pytalam sie ogolnie co to moze oznaczac: powiekszone wezly I bol reki po stronie powiekszonych wezlow.

Gość wezlowata
wiecie co, odkrylam dzis pod ta moja lewa nieszczesna pacha 4 guzki-powiekszone wezly, z ktorych boli tylko jeden:o Reszty w ogole nie czulam i odkrylam je dopiero przy dotyku. Naprawde nikt tak nie mial? Poradzcie cos, do lekarza ide dopiero jutro rano na 10.00

Gość xin
wezły bola przy swiezym stanie infekcji, te powiększone od hiv, raka nie bolą.

Gość gość
Ja tez mam problem z migdalkami ale z jednej prostej przyczyny mam alergie wziewna rano wstaje caly nos mam zapchany oczy lzawia niedlugo konczy sie okres pylenia a ja dalej mam te dolegliwosci robilam badania morfologie krwi wszystko jest super a podczas okresute migdalki powiekszaja sie jeszcze bardziej i co tu robic caly czas sie mecze z nimi

Gość gość_karolina
Mało kto bada węzły chłonne, a zapalenie węzłów wiąże sie ze stanem zapalnym organizmu. W szczególności pod pachami węzły sa ważne, często sa usuwane gdy występuje niepokojąca zmiana w piersi. Trzeba sie badać, kontrolować swoje ciało. W piersiach często występują zmiany, mi ostatnio powstało zgrubienie rozległe na lewej piersi. Po jakimś czasie sie wchłonęło ale badałam codziennie

Gość gość
Co się okazało z Twoimi węzłami?

Gość gość
Mialam bolesne wezly pod pacha i po mammografii i biopsji okazalo sie, ze to rak piersi.