Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Susi 29

Ropień pod zębem

Polecane posty

Spotkaliscie sie z czyms takim? Dzis bylam u dentysty i sie okazalo ze mam ropien pod szostką. Dala mi lekarstwo i mam przyjsc za tydzien i obaczymy. Ok, ale czemu mi sie cos takiego zorbilo? I czy bede musiala usunąć zęba?:( wiecie cos na ten tamat?

Gość piratkowa
mialam, musieli mi usunac:( byla to 7 i juz po leczeniu kanalowym wiec u mnie nic innego juz z tym nie dalo sie zrobic, bo przez rope bol byl kosmiczny i to byl jedyny ratunek. Mysle, ze jednak u ciebie bedzie dobrze. Bede trzmac kciuki.

A dlaczego w ogole cos takiego jak ropien sie robi pod zebem? wie ktos? Odpowiedzcie mi please! Jestem podlamana:(

u mnie sie tak zrobilo, ale zab byl po leczeniu kanalowym zle zrobionym i zrobilo sie wlasnie dlatego, bo kanaly nie byly wypelnione do konca i tam jakies bakterie sie rozwijaly - tak powiedziala moja terazniejsza dentystka. poprzednia mi zeby spartaczyla :o bardzo nie chcialam sie zabka pozbywac no i udalo sie uratowac :) tzn. mam nadzieje, ze nie zapesze, bo w piatek dopiero ide go dokonczyc :) a bol kosmiczny... zgadzam sie :(

Gość piratkowa
Usuneli mi gorna prawa 7 i w ogole nie widac, ze nie mam tam zeba. Na poczatku sie martwilam tym okropnie (szczegolnie, ze mam szeroki usmiech i mialam schize na punkcie tego, ze naprawde bede swiecic dziura) wiec z kazdyj strony przygladalam sie sobie z usmiechem i bez i jak mowie, pytalam sie wszystkich dookola i w ogole cuda na kiju wyczynialam, ale tego WOGOLE nie widac, takze nie wstawilam zeba.

Gość a mnie wyleczyli

Gość piratkowa
na pewno bedzie dobrze. Bede trzymac kciuki.

Gość alllllla
Ja tak miałam z dolną prawą 6. Moja obecna dentystka powiedziała, że możemy próbować go leczyć, ale to może potrwać i być bolesne. Wybrałam taka drogę, bo nie chciałam tracić ząbka. Rzeczywiście, trochę przeszłam z tym zębem, ale siedzi. Nie raz pobolewa, ale bardzo rzadko i wtedy ibuprom pomaga.

Gość 1111111111111adsd
ja takie ropy i ropnie na dziaslach lecze plukajac naparem z szalwi.

Gość Beata24x24
Cześć. Mam ten sam problem, co autorka postu. Dwukrotnie leczyłam dolną szóstkę (lewa strona) kanałowo. W niedzielę Wielkanocną po roku ten ząb znów się odezwał. Ból ogromny, ledwo się trzymałam na nogach. Na dziąśle zrobił mi się ropień (wielka gula z ropą). Nie czekałam i pojechałam do dentysty. Lewy policzek spuchł dość mocno. Lekarz stwierdził, że zęba nie da się uratować, jest zbyt słaby. Zapisał mnie do usunięcia ale zanim usunie musi zejść stan zapalny. Przepisał antybiotyk Clindamycin mip 600. Do tej pory wzięłam już trzy tabletki ale niestety poprawy nie widzę. Czuję jak mnie "ciągnie" i boli już nie tyle ząb co ta gula z ropą. Posiłkuje się (w najgorszym bólu) ketanolem. Dziś zakupiłam do płukania dentosal, bo szałwia niewiele pomagała. Przebiłam tego guzka, wypłynęło trochę ropy ale nadal guz się pojawia i opuchlizna nie schodzi. Chodzę do pracy (obsługa klienta) i ta opuchlizna jest straszna... Co mogę zronić by się jej pozbyć? Po jakim czasie zaczyna działać ten antybiotyk? Czy ten dentosal jest dobry i pomoże? Brał ktoś z was to samo, albo miał podobnie? Z góry dzięki za wszelkie rady i odpowiedzi. Dodam, że ropień mój jest pod zębem w kanale. ;((