Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

zielony_groszek

Obowiązki świadkowej-jakie?

Polecane posty

Dziewczyny mam wielką prośbę. Chodzi o napisanie jakie obowiązki ma świadkowa. W czym pomaga przyszłej pannie młodej? Jezzu, strasznie zielona jestem, bo byłam raptem na 2 weselach :( A bardzo bliska mi koleżanka poprosiła mnie na świadkową :) Nie wiem tylko w czym mam jej pomóc i co należy do mojego \"zakresu obowiązków\". Pomocy....

Gość napewno
Na ślubie odbiera kwiaty od gości i odnosi je do samochodu Wznosi pierwszy toast za młodych Wznosi jeszcze parę toastów za młodych pomaga młodemu przy oczepinach wodzirej na weselu odbiera koperty i prezenty i zanosi na przechowanie w bezpieczne miejsce pilnuje by orkiestra i obsluga wesela wypelniala swoje role nalezycie świadek odbiera prezenty przechowuje obrączki (ale nie koniecznie) urządza wierczór kawalerski pilnuje, żeby wódka była na stole jak będzie brama to załatwia przejście świadkowa odbiera kwiaty przypina kokardki organizuje wieczór panieński pomaga przy welonie

o lol mnie kolezanka chciala wkrecic w swiadkowanie Oo i bogu dzieki ze sie wywinelam bo pewnie niezly obciach by byl :o to nie byla moja bliska kolezanka, po za tym mowila mi ze swiadkowa nic nie robi tylko stoi w kosciele obok panny mlodej (a ja w sprawach weselnych to kompletnie zielona jestem) to by sie narobilo gdyby mi kazali kwiaty nosic itp jak ja nawet jej domu na oczy nie widzialam ;p

Świadek to osoba, która pomaga we wszystkich kwestiach związanych z organizacją wieczoru kawalerskiego oraz przyjęcia weselnego. Oczywiście wszystko zależy od Pana Młodego w jakim zakresie zaangażuje swojego świadka w przygotowania.

sor wiem ze nie na temat ale musialam sie wygadac :P soorrrii :*

Oto kilka głównych obowiązków należących do świadków: -pomoc Pannie młodej w przygotowaniach przedślubnych (a zwłaszcza w dniu ślubu)->obowiązek świadkowej, -zbiórka kwiatów podczas składania życzeń po ceremonii->obowiązek świadków, -przewóz kwiatów i prezentów w wcześniej wyznaczone miejsce->obowiązek świadków, -toast na weselu (jako jeden z pierwszych i ważniejszych tuż po toaście taty Panny Młodej i Pana Młodego)->obowiązek świadka.

Gość nie bądz sknera
oj nic nie musisz - tylko mieć dowód i się podpisac jesteś gościem a nie niewolnikiem

różnie jest to na każdych weselach..w w ten weekend mam wesele brata wiec też napisze jakie miałam obowiązki. U mojego brata na weselu świadkowie nic nie robili, ytylko podpisali dokumenty. Toastów tez nie wznosili bo goście sami ochoczo spiewali sto lat i nie dawali nawet tosatów wznosić bo taka była zabawa...

Gość tez swiadkowa przyszla
hmm tzn ze bede musiala wznosic jakis toast za mlodych i przemawiac do ludzi na weselu? kurcze ale to ktos wywyoluje, czy to swiadkowe same? bo jak same,to ja podziekuje:) a sa gdzies jakies teksty,ktore mozna wyglosic w takiej chwili?

Gość ślubna dziewica
Ja nigdy na ślubie nie byłam, wiec jak mnie siostra poprosiła bym została świadkową, to sie wystraszyłam. Najbardziej uspakajająco zadziałało pytanie "Czego ode mnie oczekujesz?" i już wiem: toats pierwszy, pomoc przed ślubem z sukienką, fryzjerem itp, zbieranie prezentów i kwiatów, na weselu sprawdzanie czy wszystko jest na miejscu, pilnowanie kelnerów, by sie nie upijali naszą wódką, czy muzyka jest odpowiednia do nastrojów gości. Tak więc, gorąco polecam szczerość i pytanie o obowiązki...bo mnie totalnie zagieło, tym bardziej że nie mam doświadczenia

ja musiałam tylko się podpisac w kościele i zebrac kwiaty po slubie(ze świadkiem na spółkę).No i oczywiście dobrze się bawic:)

Gość martishaaaaaaaaaaaaaaaa
podpisac papier i fajrant