Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przyszła żonka

czy to te same nauki prześlubne???

Polecane posty

Gość przyszła żonka

hej w liceum chodziłam na nauki przedślubne z których mam zaświadczenie o ich ukończeniu.W pażdzierniku 2007 wychodzę za mąż i mam pytanko czy będe musiała chodzić na nauki jeszcze raz czy ksiądz mi uzna tamte???miła ktoś podobny problem???z góry dziękuję za odpowiedź:)

W liceum to chodziłaś na kurs przedmałżeński-ksiądz go na pewno uzna. Ale dodatkowo trzeba przejść przez nauki przedślubne-razem z przyszłym mężem.To są dwa zupełnie inne kursy.

Gość iowhroih
ups, rozczarowanie, mi powiedzieli że mam "kwit na chłopa" i że to już wszystko :/

Gość Pytajaca Luśka
Czyli kurs przedmałżeński i nauki przedślubne to nie jest to samo? No proszę, a zawsze myśłałam, że to jedno i to samo. To czym to się w takim razie różni i które trzeba robić przed ślubem?

U mnie w parafi było tak: 1. nauki przedmałżńskie - 10 spotkań, wiele par na dużej sali, taki wykład o wzajemnej miłości, poszanowaniu, Bogu, rodzinie itd... 2. poradnia rodzinna - 3 spotkania, my i jakaś kobitka, która koniecznie chciała mnie nauczyc jak mam rozpoznać dni płodne, zleciła codzienne mierzenie temperatury, robienie wykresu i notowanie wszystkich zdarzeń typu stres, choroba, impreza. Wymigałam się że byłam chora a na trzecie spotkanie wcale nie poszliśmy i ksiadz się czewpiał że brak piecuntki. Są jeszcze jakieś spotkania skupienia - ale nie bylismy.

Gość to chyba zalezy od ksiedza
i parafii, powinno wystarczyc (wtedy tylko druga polowa musi zrobic nauki - ale jak tu chodzic samemu? znajomi tak mieli i on sie przemogl i poszedl drugi raz...). no i poradnie jesli w liceum tego nie bylo. ale czasem trzeba pojsc drugi raz...

Gość ciekawe.........
ale co za poradnie w liceum? U mnie czegoś takiego nie było. Poza tym w liceum ludzie nie powinni o ślubach myślec!

Gość e tam nie powinni
jak te nauki sie robi w klasie maturalnej, to akurat chyba mlodym jakos bardzo nie zaszkodzi...

Gość ciekawe.........
skoro nie zaszkodzi, to albo robimy wszędzie, albo nigdzie.

Gość ciekawe.........
a 18/19-latki niech myślą o studiach a nie o małżeństwie.