Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mirkrat

nawilżanie cery tłustej????

Polecane posty

Gość mirkrat

Oststnio spotkalam sie z pogladem iz cere tlusta nalezy nawilzac, co niesamowicie mnie zaskoczylo..szczerze powiedziwszy jestem posiadaczka takiej cery i nigdy tego nie robilam, poniewaz uwazalam iz i tak jest ona zbytnio nawilzona. czyzbym byla w bledzie? do tej pory uzywam tonikow do tego typu cery, kremow na dzien matujacych, ale nigdy nie nawilzajacych? czy powinnam zmienic swoje nawyki??? jesli tak to moze Ktos poleci jakis dobry kremik nawilzajacy do cery tlustej?? mam 21 lat,a le zalezy mi zeby odpowiednio traktowac swoja skorw;)) prosze o wszelkie rady

Gość Tak to prawda
tak uważam że należy nawilżac cere tłusta, . Ja też miałam tłustą cere i wysuszałam ją jak sie dało, tonikami żelami kremami, i ona świeciła sie coraz bardziej i już zaraz po umyciu byłą znów tłusta :O W ten sposób broniła sie przed zmywaniem z niej warstwy ochronnej, im bardziej ją sie wysusza tym bardziej stara sie wytworzyć tłutą powłoke ochronną, kiedy będziesz ja smarowac jakimś w miere lekkim kremem nawilżającym to wtedy ona przestanie sie tak przetłuszczać bo będize nawilżona od zewnątrz, oczywiście na początku będzie Ci sie wydawało że jest gorzej ale po kilku dniach zauwaysz poprawe. Ja myje teraz skóre mydełkiem dla dzieci a kremy to różnie, zapytaj w sklepie kosmetycznym o jakiś lekki krem nawilżający :)

Gość ja sie nie zgadzam
ja sie nie zgadzam z ta teorią. Mam bardzo tłusta cerę z tendencja do wągrów a czasem ropnych "kwiatuszków" . Musze ja myc odsyfiaczami i uzywac kremów do tłustej i miesznaje cery, matujących., bo nawet po super lekkim nawilżającym robia mi sie poprostu pryszcze.

Gość a ja się zgadzam
bo mi pomogło wiecie że kremy matujące zatykają pory tworząc niewidoczna powłoczkę na twarzyi przez to pot nie wydostaje sie przez nią w konsekwencji powodując zaskurniaki

Gość ja sie nie zgadzam
tyel teorii co rodzai skór :) jednym dobrze tak innym inaczej. Moja buzia woli kosmetyki do cery tłustej bo jak wszytskiego używam systematycznie to jestem gładziutka bez zadnych krostek a jak tylko chce sobie zrobic jakies ulepszenie to od raz uwiedze "sprzeciew" :)

Gość ja sie nie zgadzam
* od razu widze sorka za litrówki :)

cera tłusta, która zostaje nadmiernie wysuszona broni się i dlatego produkuje coraz więcej łoju, by odbudować naturalną powłokę ochronną i ph skóry. należy stosować lekki krem nawijżający, nie natłuszczający nawet jeśli skóra ma tendencje do trądziku! sprawdzone na mnie :)

Gość kirta
a powinno sie w takim wieku 21 lat uzywac kremow regenerujacych, nadajacych sprezystosc skorze, czyli redukujacych zmarszczki mimiczne:??

Gość gfvhgch
cera tlusta powinna być nawilżana. oczywiście specjalnymi kremami do tego typu cery. To że jest tłusta nie oznacza że jest zbyt mocno nawilzona bo to są 2 odrębne pojęcia. Mozna mieć skórę tłustą a przesuszoną z braku nawilżenia. Poza tym zgadzam się z teorią, że im bardziej się cere wysusza różnymi specyfikami tym bardziej ona sie broni produkowaniem sebum. Sprawdzone na sobie. Najlpiej zrobic sobie badanie skóry w którym sprawdza sie stan nawilżenia skóry i natłuszczenia. I na podstawie tego dobierać kosmetyki, najlpej serie apteczne. I zawsze patrzeć co ten konkretny kosmetyk ma w sobie. Co od samego badania robiłam je podczas jakis dni urody za darmo, nie wiem gdzie tak normalnie można je wykonać,więc mnie nie pytajcie. Pewnei dobra kosmetyczka ma do tego odpwoiedni sprzęt -popytajcie się.