Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość morgana1122

Przedszkolaki 2006

Polecane posty

Gość morgana1122

Hej :) Czy sa tu jakies mamy, których dzieci ida od wrzesnia 1 raz do przedszkola? Może pogadamy sobie o przygotowaniach, naszych obawach itp?

hej no ja mam taka panne w domu w kwietniu skonczyla 4 lata i juz najwyzszy czas na przedszkole, do tej pory siedziala z niania ale zarowno ze wzgledow wychowawczych jak i finansowych wysylamy ja \"w dzieci\" przedszkole jest doslownie 7min spacerkiem od domu, przez plot ze szkola gdzie pracuje przedszkole panstwowem z tego co sie orientowalam to cena bedzie ok 220zl w tym angielski rytmika logopeda jesli trzeba no i teatrzyki i przedstawienia w przedszkolu na miejscu (za wyjscia sie doplaca) moje obawy??? - mala jest niejadkiem i trzeba ja mocno zachecac coby cosik skonsumowala ale moze z dziecmi zacznie jesc - jest wstydliwa i moze nie miec sily przebicia a od bardziej zaaklimatyzowanych dzieci dostac w przyslowiowa kosc - chorobska, do tej pory przeziebienie moze z raz w roku i z reguly zalapywala cos ode mnie teraz moze byc inaczej - placz rano ze rodzice zostawiaja, jestem strasznie \"mieTka\" jesli idzie o moja corke :) - no i ostatna taka juz moja to jak mamusia sobie psychicznie poradzi ze jej corcia juz tak duza i kolejny krok w samodzielnosc poczynila :P przygotowania - przedszkole zamkniete w sierpniu wiec w lipcu probnie na troche chodzilysmy, zaczelysmy od godzinki do 3 zostala sama bawila sie swietnie i jeszcze chciala - musze kupic jakis reczniczek i kapciuszki bo w domu lata we wsuwkach a w przedszkolu musza byc wkladane - cala \"wyprawke\" zakupuje przedszkole, rodzice daja kaske i nie maja klopotu (dla mnie to jest super rozwiazanie!!!) czekam na wpisy i opinie innych mam :) Morgana napisz cos o Was pozdrawiam

Gość morgana1122
Ja również mam pannice tylko ciut młodszą - Olcie. W kwietniu skończyła 3 lata. Będzie chodziła na pół dnia tzn do obiadu. Jestem nauczycielką, więc pracuję krótko. Bardzo mi to odpowiada, bo z mojego dziecka mamincycek straszny i boję się jak to będzie przez pierwszy okres. Niby mała bardzo chce iść do przedszkola, ale różnie to może być :( My będziemy płacic podobnie - powiem ci szczerze że dokładnie nawet nie wiem ;p W cenie również będzie angielski i rytmika, no a za teatrzyki trzeba będzie dopłacać ale niewielkie sumy. Moje dziecko też jest niejadkiem....no może nie do końca, bo ma swoje ulubione dania, a niektórych nienawidzi. Ale powiem paniom żeby jej nie przymuszały-po co jeszcze dokładac stresu. Najbardziej martwi mnie upartość Olki, jak sobie coś ubzdura to potrafi być tragicznie uparta, więc z góry współczuje paniom, bardzo fajnym zresztą ;p Co do przygotowan. Nie mam jeszcze kapci..... Mam worek, ręczniczki już przygotowane, wyprawkę tez kupuje przedszkole :) Zamówiłam sobie naszywki z imieniem i nazwiskiem młodej, więc odpada mi wyszywanie za co dziękuję opatrzności ;p Zebranie mamy zaraz 1 września, więc dowiem się pewnie więcj rzeczy :)

u nas o zebraniu na razie cicho sza. wiem tylko ze start 4 wrzesnia od 6,30 :) tak sie sklada ze ja tez jestem nauczycielka tyle ze chyba mam ciut wiecej godzin bo z reguly koncze ok 14.30 fakt pracuje tylko 4 dni w tygodniu i moze to dlatego. wyszywek nie kupowalam ani takiego zamiaru nie mam, wyszywac tez nie bede.... od czego sa mazaki permamentne :D jestem wyrodna matka :P a upor... cooooz w kazdym z nas jest cos takiego a Twoja mala to pewnie tak jak moja baranek (albo juz byczek) a to niezle charakterki (mowie po sobie ja tez kweitniowy baranek jestem) i uparciuchy wcale nie mniejsze. Moja lubi bawic sie z dzieciakami ale czesto ulega i np oddaje zabawke ktora ona sobie upatrzyla wiec stad moja obawa czy jej \"nie zjedza\" skad jests??? my z podlaskiego pozdrawiam ps. my mamy jedna przedszkolna probe za soba, mala miala 2 lata z hakiem i niania szla do legalnej pracy, po 2 razach w przedszkoly po godzinie sama bez mamy mala przestala mowic i zaczela bac sie dzieci, widocznie bylo dla niej za wczesnie. na szczescie niania polaczyla obydwa etaty i tak pracowala u nas do 13.45 i sie mijalysmy w drzwiach tyle ze ja wtedy normalnie 5 dni pracowalam w tygodniu

Gość morgana1122
Cholera...nie pomyslałam o mazakach ;ppppp No ale wszywki mam, starczy do studiów ;ppppp Jesteśmyz Podbskidzia :)))

a gdzie kupowalas i po ile takie wszywki? z czystej ciekawosci pytam :)

Gość morgana1122
moje chłopisko kupiło na allegro. Coś koło 14 zł z przesyłką za 100 sztuk.

ja swojego trzylatka tez zapisalam, ale jeszcze nie wiem czy go przyjecli, bo podobno duzo chetnych. ale boje sie najbardziej tego, ze to jeszcze komunistyczne przedszkole i nie mozna dziecka przyzwyczaic. po portsu zaprowadzasz i dowidzenia. wiem, ze moj tak nie zostanie. bedzie plakal i nie przestanie. co innego jakbym weszla z nim choc na pol godziny, zeby cobaczyl co i jak. kurcze, przeciez to naturalne, ze kazdy boi sie nowosci, a co dopiero dziecko. zla jestem na te baby jak nie wiem. ale nie mam wyboru. co prawda tez chce go dac tylko na jakies 4 godzinki, zeby sie troche ode mnie odkleil. maly problem, siusiu wola, owszem, ale nie robi do ubikacji ani na nocnik.... ale do wanny. tak sobie ubzdural i nie moge go przekonac. moze tam go przekonaja???

Gość morgana1122
kredka.... Przedszkole jest dla dzieci a nie dzieci dla przedszkola !!!! To jest twoje dziecko i to ty wiesz co jest dla niego najlepsze. Jeśli uważasz że lepiej będzie jeśli z nim wejdziesz to tak zrób. Tylko dobrze to przemyśl, bo to bywa zdradliwe. Dziecko może się przyzwyczaić do twojej obecnosci i jeszcze większym szokiem będzie dla niego jeśli wyjdziesz i zostawisz go po pół godzinie. Dzieci są różne, nie ma reguły. Być może panie tak zainteresują małego, że szybko przestanie płakać, a może być i tak, że będzie płakał przez miesiąc...... Co do siusiania....przekonają go na pewno, wczesniej czy później ale przekonają......zresztą będzie widział jak inne dzieci siusiaja, to sam pewnie tez będzie chciał tak siusiać...... Powiem wam.......cały zeszły rok byłam wychowawczynią w maluchach ;pppppp Teraz przechodzę do szkoły.... Ale kiedy mój maluch ma zacząć chodzić do przedszkola jestem przerażona ;(

dziewcyzny a czy u was przedszkole jest od 1 czy od 4 wrzesnia? ja wiem ze pierwszy raz mam przyniesc reczniczek szczoteczke paste i kubeczek :) tylko co do tego to jakos nie mam przekonania bo nie mialabym ochoty zeby jakies dziecko sie np ze szczoteczka pomylic mialo :P

spadlysmy na 3 strone a ja mam jeszcze kilka pytan wiec podnosze :) czy w waszych przedszkolach dzieci moga nosic kapcie \'wsuwki\'? w moim nie a mowiac szczerze mala do tej pory tylko w takich smigala slyszalam ze powinno sie zostawic ubranie zeby w razie spocenia przebrac, tez macie takowy zamiar? pozdrawiam

Ja już jestem doświadczoną mamą, bo mój syn w tym roku idzie do średniaków :) U nas panie nie mowiły nic o papciach, ale wiadomo, że normalne, najlepiej na przylepiec są najlepsze. Mój syn w domu wogole nie uzywa, w przedszkolu chodzi bardzo chętenie. U nas początek roku szkolnego jest 1 września, ale wiem, że różnie w różnych przedszkolach. A jakie u was sa ceny? U nas śniadanie 3 zł, obiad 4,5, dodatkowa godzina 1,5 zł. Co do zajęć dodatkowych, to jeszcze nie wiem, bo zebranie będzie dopiero w przyszłym tygodniu.

pracuję w przedszkolu więc może będę umiała pomóc :) co prawda moje dizeci to w tym roku już 5-latki ale pamiętam jak to było w maluchach :) ja bezwzględnie nie zgadzam sie na żadne wsuwane kapcie - ze względów bezpieczenstwa Jak dziecko będzie biegło i biegnące za nim nadepnie mu na tego klapka to może różnie się to skończyć - nawet wybitym zębem ... i kogo wtedy rodzice by obwiniali .... cóż - jak znam zycie to panią .. więc nie brońcie się rpzed zakazem noszenia takich kapci co od płatności - tu w każdym przedszkolu bywa inaczej - w zlaeżności od wielkości miasta, uchwal miasta, postanowień wewnętrznych Zawsze ejst jakaś opłąta stała, którą płaci się za cały miesiąc bez względu na to, czy dziecko chodzi czy nie (chyba, ze jest w szpitalu, sanatorium - to jest zwolnione z tej opłaty), opłata żywieniowa dzienna - zwracają za dni nieobecności, zajecia dodatkowe (rytmika, angielski, logopeda, gimnastyka korekcyjna, tańce itp.) - w zależności na ile zajęć dziecko chodzi U nas opłata wacha sie od 220 do 250 zł (logoepeda przykładowo jest najdroższy - wiadomo) - mieszkam w średniej wielkości mieście cdn.

przedszkola w moim województwie zaczynają rok szkolny 1 września - ale nie ma tak lekko - pracujemy już od połowy sierpnia - niestety mimo takich samych pensji mamy duzo mniej wolnego niż n-le w szkołach (ale to tak odbiegając od tematu) ręcznikóu nas nie potrzeba - są rpzedszkolne :) a co do obaw ze szczoteczką - należy ją podpisać (zwłaszcza, jeśli dizecko nie jest jeszcze w stanie swojej zapamiętać) Zreszta w maluchach rpzeważnie przez pierwsze 2-3 meisiące nie myje sie ząbków (zależy czy bardzo płacząca grupa) a potem to pani rozdaje szczotki .. dopeiro w starszych grupach dizeci same je biorą, nakąłdają pastę itd ..w każdym razie u nas tak jast No i zadna z Was nie pisała o piżamkach - a mjeśli dizecko zostaje dłużej to pewnie załapie się na leżakownie - wtedy potrzebna jest piżamka :) ubranka na przebranie jak najbardziej - przede wszystkim jednak majtki i rajstopki lub spodenki - w razie \"wpadki\" z sikaniem I uwierzcie mi - to może przydażyć się dziecku, które \"od roku nigdy nie zsikało się w majtki\" - przy stresie lub świetnej zabawie dziecko moze się zapomnieć, może też wstydzić sie zawołąć panią .... albo być podziębione ... lepiej aby takie rzeczy leżały w szafeczce w szatni :) Kredka - a czy w Twoim mieście nie ma innego przedszkola ? W każdym dobrym przedskozlu jest tydzień adaptacyjny dla maluchów - przychodzą one wtedy z rodzicami .... zresztą potem etż można wejść na chwilę z dizeckiem ... ważne, żeby to byłą chwila ... i tylko na początku ... rodzic, który siedzi miesiącami po 3 godziny na sali bardzo przeszkadza ... rozprasza całą grupę i na dobrą sprawę nei pomaga ani paniom, ani dziecku - nie mówiac o innych dzieciach (które nie rozumieją dlaczego \"uli mama może tu być a moja nie\")

elffik - fajnie ze sie odezwalas, roziwalas moje watpliwosci :) no i faktycznie o tych wsuwanych papuckach to ja nie myslalam pod takim katem... muzse w weekend sie rozejrzec za kapciuszkami jakimis, nie chce przeciez zeby malej sie nozka pocila wiec cos lepszego musze wyszukac... wiesz jesli idzie o spanie to moja corka bedzie w 4latkach a w tym przedkoszlu do ktorego idzie akurat nie ma czegos takiego ;) tzn jest dla 2 i 3 latkow plus dlatych z 4 ktorzy wyraza chec pozostale dzieci nie spia. Tez myslalam o tych gatkach i spodenkach do szafki, mala nie sika od 2 lat ale moze np dostac biegunki czy popuscic i co wtedy? jakies dresiki po prostu zostawie i tyle. szczoteczka to musi byc taka dla dzieci? mowiac szczerze moja mala taka dziecinna to nie chciala myc i kupilismy jej miekka dla doroslych z mniejszych i teraz szoruje zabki bez szemrania... hmmm elfik co ty na to?? myslisz ze to przejdzie? olka - jesli idzie o ceny to ja nie pamietam ale pani dyrektor mowila cos o 3zl , przedszkole jest czynne od 6,30 do 18,30 i nie ma znaczenia o ktorej odbiera sie dziecko, jesli idzie o finansowanie to jest to przedszkole Stowarzyszenia Edukator i pieniazki ma z innych zrodel (tak zrozumialam), wychodzi ze ze wszystkimi porzygwizdami (logopeda angielski i rytmika plus teatrzyki) miesiecznie bdzie kosztowalo 220zl co mi sie bardzo podoba bo to az 150 mniej niz niania :D pozdrawiam serdecznie i czekam na nowe mamy przedszkolaczkow

u nas jest tak, że miasto laci za pobyt dziecka w godzinach 8-13. Jak chcesz do 14 to za ta godzine trzeba dopłacić. Ciekawa jestem tego angielskiego w przedszkolu czy to wogóle jest coś warte. Mój syn już trzeci rok będzie chodził na angielski do Helen Doron, więc zastanawiam się czy jest sens posyłać go do przedszkola. Choć kwota niewielka, a zawsze sie czegos więcej nauczy.

Aniu - to Twoja decyzja jaką szczoteczkę dasz dziecku :) wychowawcy nic do tego .. jedynie mogłaby się \"czepić\" dorosłej pasty .... ryzyko połknięcia jej itd - a szczoteczka to decyzja rodzica :)

Witam dziewczyny! Również jestem mamą przedszkolaka, tylko odrobinkę starszego ;) ma 6 latek. Mam pytanie do elfika :) Mianowicie chodzi mi o to, że cosik dziś mi pani w przedszkolu powiedzial, że sa jakieś dopłaty z mopsu. \"Ja nic o tym nie wiem. Nawet nie wiem czego mam szukać. Napisz prosze kilka słów o tych dopłatach. Co to takiego, kto może liczyć na taką doplatę itd. Wielkie dzieki z odp Pozdrowionka dla wszystkich mamuś