Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 1111111111111

germanistyka

Polecane posty

Gość 1111111111111

czy ktoś z Was studiuje germanistykę? jak wygladaja studia na tym kierunku? a moze ktos juz skończył ten kierunek i już pracuje jako tłumacz lub uczy w szkole niemieckiego?

Gość maschka
dzisiaj juz sie nie oplaca filologia, powaznie. Powoli produkuje bezrobotnych.

Gość moja znajoma pracuje
w niemieckiej firmie.

Gość 111111111111
ja chce studiowac ta filologie dla przyjemności...niedługo skonczę inny kierunek bardziej dochodowy ale chce tez rozwijac pasje

Gość 111111111111
ja chce studiowac ta filologie dla przyjemności...niedługo skonczę inny kierunek bardziej dochodowy ale chce tez rozwijac pasje

Gość 1111111111111111
mozesz coś wiecej powiedziec o tych studiach? 8920015 to mój numer gg będe wdzieczna jesli sie odezwiesz do mnie:-)

gg mis ie zawiesilo i od kilku dni mam problem.Nie wiem co chcesz wiedziec moze poprostu napisz co konretnmie chcesz wiedziec?

Gość 1111111111111111
jak wygladaja zajęcia z praktycznej nauki jezyka niemieckiego? w jakiej formie sa wykłady z literatury niemieckojezycznej? czy jest to profesor podaje suche fakty czy otwarta dyskusja? i jak moge sie przygotowac do egzaminów na te studia? mam stara mature i nie wiem jak to bedzie z egzaminami za rok czy 2 lata

Ja też słyszałem, że nie opłaca się już studiować filologii ... No powiedzmy sobie szczerze - każdy teraz musi znać j.obcy. A takim biednym filologom pozostaje tylko praca tłumacza lub nauczyciela ... Lepiej studiować inny kierunek, a przy okazji szlifować jakiś j.obcy.

Gość 1111111111111111
ale przeciez ja sudiuje juz przyszłosciowy kierunek a jezyk niemiecki to moja pasja!!!!!!!!!i nie obchodzi mnie czy po filologii znajde prace....

zajęcia z praktycznej nauki j.niemieckiego wygladaja tak ze przez cale zajecia prowadzone sa ćwiczenia kazdy student otrzymuje kserówki z cwiczeniami.Wyklady przeprowadzane sa w jezyku niemieckim w zwiazku z tym ze jest niemiecki profesor ktory ni w zab nie mowi po poslku niemamy innego wyjscia jak mowic po niemiecku.Na literaturze jest troche inaczej studenci zobowiazani sa przeczytac lektury cwczesniej im zadane a nastepnie jest ktorkie koło tzw wejsciowka ,pytania na temat lektury.Rozwiazujemy roznecwiczenia otrzymujemy realne teksty z niemeickich czasopism nawet Politik albo Newsweek a nastepnie cwiczenia do tych tekstow.Ogladamy niemeickie filmy sluchamy audycji.Jest ciezko bo nauka takich rzeczy jest ciezka w jezyku polskim a tu jest dodatkowo utrudnienie bo wszytsko jest w jezyku neimeickim dodam tylko ze jeden z profesorow zaciaga bawarska gwara i jest bardzo ciezko zrozumiec go:(

gibon moim zdaniem kierunek taki jak filologia i wszelkie inne zwiazane z tym zawody beda zawsze na czasie bo pokolenia wymieraja i na nowa sa potrzebni nowi tlumacze i nowi nauczyciele.Wiec nei uwazam zeby ten kierunek wymieral moze jest mniej oblegabny ale watpie zeby wymarl!

Gość 1111111111111111
a na jakiej uczelni studiujesz jesli moge wiedziec? który rok obecnie? ja mysle o uniwersytecie w poznaniu moze tam studiujesz?

i jesli chodzi o zawod po germanistyce to niestety tak jak napisales biednym filologom nie pozostaje tylko tlumacz widac ze malo sie orientujesz...jest mase innych zawodow bardzo dobrze platnych z mozliwoscia dobrania sobie na 4 i 5 roku studiow dodatkowych fakultetow!

Gość czyli wychodzi na to
ze niemieckiego nie oplaca sie studiowac??? to co oplaca sie studiowac w polsce?? niemiecki to przyszlosc,bedzie coraz wieksze zapotrzebowanie na nauczycieli,tlumaczy,pracownikow firm! wiec kto gada ze to sie nie oplaca???

nei chcialabym tu zdradzac swoich danych moge napisac tylko ze jestem na 3 roku ai nie w Poznaniu!

to nie prawda ze sie nei oplaca to nei marketink i zarzadzanie ze po kilku latach juz sie znudzil tu jest zapotrzebowanie wieksze i stale bo zawsze bedzie zapotrzebowanie na nowych nauczycieli i niech ktos nei pisze w ten sposob bo to nei prawda!

Gość pytanie do maksiulki
ja tez chce studiowac w polsce germanistyke! od 2007 r! pwoedz jak wyglada egz wstepny(mam stara maturke) napisz wszystko co powinnam wiedziec jako przyszla studentka germ! bede studiowac albo w bydg.poznaniu albo gdansku! nie wiem gdzie,hmm do bydg.mam najblizej! prosze o info! buzka

najlepiej to siasc w domu i nie robic nic dla niektorych nie oplaca sie nic.Jelsi tak jest to po co siedzicie tu w kraju?Skoro i tak nic tu nei mozna osiagnac?Kasy nei ma praca marna studia tez wszytsko bez sensu wogole cos ma sens?

Gość jestem na razei w dojczach
jako operka i zamierzam moja przyszlsoc zwiazac z niemieckim! prosze cie o info! nie wiem czego oczekuja i jak wyglada egzamin wstepny! czy test DaF zwalnia moze z egzaminow??

Gość schulz
ja jestem po niemieckim i pracowalam w szkole 2 lata i powiem wam ze to gówniana robota użeranie sie z bachorami!!!!! I jeszcze za tak mala pensje przeciez to ciezka robota caly czas masz zajecie po pracy bo przychodzisz do domu ze sparawdzianami i innymi pierdolami i musisz te wszystkie kretynstwa czytac i sprawdzac.Jedyne to fajne ze tyle wolnego tak ajka wakacje. A teraz coraz mniej uczy sie nimeickiego wiem cos o tym. W podstawowkach coraz czesciej rezygnuje sie z niemickiego a wprowadza wiecej godzin anglika,. Jedynie co pozostaje to jakies tlumaczenia lub praca w biurze ale i tu angileski jest priorytetem!!!!! Do szkoly to mozna isc jak sie juz nic nie ma sensowniejszego do roboty!!!!!!!!!!!! A juz odradzam Wam gimnazjum bo to jest zoo a nie szkola Pozdawiam

egzamin wstepny składa sie z 2 czesci pisemnej i ustnej.W sklad czesci pisemnej wchodzi rozumienie ze sluchu,gramatyka,praca z tekstem i pisanie opowiadania.Na niektorych uczelniach wymagana jest podstawa z historii niemiec.Na ustnym sa rozne pytania ale zawyczaj patrza na to jak sie potrafisz komunikowac zadaja takie codzienne pytania chodzi o zlapanie kontekstu .P.S.i jesli nawet nei zrozumiecie pytania nie mowie ze nei wiecie tylko zapytajcie sie czy moglby pan zadac pytanie inaczej pytanie czy cos w tym stylu ale nie mozna sie poddawac.

Szanowne Germanistki! Przetłumaczcie mi poprawnie to coś o powietrzu, ogniu i wodzie: Luft zum Atmen Feur zum W`armen Wasser zum Trinken und Erde zum Leben Haben

Gość to super wychodzi na to
ze nie ma co sie uczyc niemca! to po co ja sie spalam itd skoro toi tak nie ma sensu?? czyli co sie oplaca studiowac w polsce?? skoro juz nawet po niemieckim nie ma sie perspektyw??

Gość co ja mam ze soba zrobic
probowac tu zostac czy jechac do polski na studia? boze idzie zwariowac.(:(

Gość schulz
MOZE I JEST SENS JAK DLA KOGO!!!!! jEZELI KOMUS SIE CCE WALCZYC Z DZIECIARAMI ZA 800 ZETA TO POWODZENIA

Gość 1111111111111111
kiedys rozmawiałam z moja nauczycielka od niemieckiego i mówiła ze cięzko sie dostać na filologię. domyslam sie ze trzeba znać perfekcyjnie jezyk niemiecki by od razu czytac niemiecka literature w oryginale

do schulz :)chyba cie rozumiem mialam juz 2 letnia praktyke w podstawowce gimnazujm i liceum i doskonale wiem jakie sa nieznosne bachory w gimnazjum ze tak nazwe je ale inaczej nie moge.Zrozumiem tylko ten ktory uczyl i stal na miejscu nauczyciela.Naprawde szczerze wspolczuje Ci bo wiem ze jest ciezko.Bardzo ciezka i bardzo wyczerpujaca praca.