Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość szerszeni

mam gniazdo szerszeni w poblizu domu i nie wiem co zrobic...

Polecane posty

Gość szerszeni

sytuacja wygląda następująco ..mieszkam na wsi i mam dom murowany jak zapale światło na dworze to w ciagu 3 min pojawia sie bardzo duzo szerszeni wokoło lampy 20-30 ...wczoraj zapaliłam swiatło i miałam otwarte okno to wleciał mi 1 do pokoju nie wiedziałam jak go wygonić ...po 15 min wyleciał.....w nocy jak okna sa zamkniete i swiatło zapalone to tylko słychac pukanie w szybe bo chca sie dostac do srodka...co mam zrobić jezeli nie wiem gdzie maja gniazdo????

Gość szerszeni
to wiem ale jak juz pisałam na pobliskich drzewach ich nie zaobserwowalam bo juz szukałam...moga byc pod dachem ale przeciez blachy nie będę odrywać poniewaz na strychu mam zrobione pokoje z płyt gipsowych a wyzej jest ocieplone wata szklana i dach wiec sie wejsc tam nie da....

Gość duydug
u mnie jest gniazdo właśnie między dachem.. a hm.. podbiciem(?), jak znajdziesz gniazdo to popytaj w sklepie o jakiś płyn... bo wiem, że są w spray'u przeciw szerszeniom... i nawet skuteczne...

Gość ewwiikk
Zaobserwuj, dokąd latają, gdzie wchodzą, tam będzie ich gniazdo. Następnie koniecznie dzwoń po straż pożarną. Nie próbuj ich sama wytępić! Skoro po zmroku lecą do światła w domu, gniazdo musi być gdzieś bardzo blisko.

Gość podobno
słoik miodu (otwarty) wystawiony na zewnątrz (tuż przed dom), odstrasza je na wieki. Amen :P

Gość gość
szerszenie nie sa chronione. Tez mam w domu. gniazdo. Samo gniazdo latwo bylo znalezc i nawet podejsc sie da, byle nie machac rekami. Ale nie wiem jaki srodek kupic i gdzie, bo te ze zwyklego sklepu nie dzialaja :( Straz juz nie przyjezdza do szerszeni. zajmuja sie tym firmy prywatne, ale strasznie drogo to wole sama to zrobic. Tylko nie wiem gdzie i co kupic :/ Poradzicie?

Gość gość
no co wy,straż do szerszeni nie przyjedzie? a u mnie na osiedlu to przyjechali do spacerujących małych kaczek,zawsze przyjedzają o co nie poprosisz co uzasadnione oczywiście prawdziwą potrzebą

Gość gość
Piana, dusi gadziny, zwykła piana.

Gość gość
straz przyjedzie, ale juz nie za darmo. A blokowisko to co innego niz domki prywatne jednorodzinne...

Gość gość
U nas wsi w pobliżu Krakowa zeszłego lata też było takie gniazdo. Bardzo uciążliwa sprawa tym bardziej, że w domu trójka małych dzieci. Korzystaliśmy wtedy z usług firmy http://www.insector.pl czyli DDD. Dużo nie wzięli a szybko poradzili sobie z problemem :)

Gość gość
Jeżeli znaleźliście gniazdo szerszeni lub os w waszym pobliżu to powinniście zgłosić się do firmy, która zajmuje się ich usuwaniem. We Wrocławiu działa www.bogel.pl Mają spore doświadczenie w usuwaniu gniazd szerszeni.

Gość Janusz wrocławski
gość dziś Tylko po co płacić, kiedy straż pożarna zrobi to samo za free? :classic_cool:

Gość gość
Stary temat, ale u nas zawsze można liczyć na straż pożarną. Mają wyszkolonych specjalistów od usuwania gniazd os i szerszeni. Firmie trzeba zapłacić za dojazd i usługę, a straż to zrobi za "dziękuję' :-)