Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Marzenkaa

Brak okresu

Polecane posty

Mam ogromny problem.Zaczne moze od samego poczatku. Mam 21 lat.Ostatnia miesiaczke mialam 20 marca tego roku.Ciąża jest wykluczona. Od kwietnia tego roku zaczelam sie bezmyslnie odchudzac.Nie bylo to jakies bardzo drastyczne odchudzanie.To znaczy,mniej jadlam i zrezygnowalam z tłuszczu.Jadlam wylacznie chude i lekkostrawne potrawy.Zaczelam chudnac.Na samym poczatku wazylam 55 kg,a teraz waze 49 kg.Staram sie juz jesc normalnie,m.in.jem wiecej miesa,smaruje pieczywo maslem,itp.Ale okresu nadal nie ma. Miesiac temu bylam u jednego ginekologa.Przepisal mi dwa opakowania tabletek Luteina.Zazylam je,a okresu nie ma nadal.Postanowilam ze wiecej nie pojde do tego lekarza. Dzisiaj ide do innego ginekologa.Nie wiem co powie,jakie leki mi przepisze.Nie che brac żadnych hormonów. Co mam zrobic zeby okres wrócił?Ja jestem calkowicie zalamana,przerazona.

Gość zacząć jeść i przytyć
ile masz wzrostu?

Gość jdikei
prawdopodobnie bedziesz musiala wrocic do swojej wyjsciowej wagi ciala. przestan ograniczac pokarmy, bo grozi ci wyniszczenmie i bezplodnosc, jak tak dalej bedzie. i jak najszybicej pojdz do ginekologa - powiedz mu o wszystkim , zwlaszcza o tym odchudzaniu. nie daj wcisna w siebie zadnej chemii, hormonow. u ciebie ewidentnie uspione zostaly narzady rodne. "ruszy" je tylko odpowiednia ilosc tkanki tluszczowej, ktorej prawdopodobnie masz za malo w tej chwili i orgaznizm oszczedza na czym moze - w pierwszej kolejnosci zaczyna od tego, co nie jest niezbedne do przezycia, czyli ukl rozrodczego. powodzenia!

nie odchudzaj sie porpstu.,.a skoro luteina nie pomaga to faktycznie dziwna sprawa :(

Gość jdikei
bo nie pomoze tu luteina, jesli problemem jest waga ciala. nawet jesli zostanie wywolana miesiaczka, to zaniknie znow po zakonczeniu brania leku....

Ja sie najbardziej boje ze lekarz kaze mi brac jakies hormony.Jesli mam przytyc,to juz wole przytyc od jedzenia a nie od jakichs tabletek. Co mam powiedziec lekarzowi????

Gość no przytyj
musisz przytyc i odzywiac sie racjonalnie, tluszcze sa potrzebne do syntezy hormonow, mozesz jesc salatki polane oliwka z oliwek, zoltka jaj, orzechy, siemie lniane itd czyli mozesz wybrac zdrowe tluszcze, zycze rozsadku!!

Dziewczynki,bylam wczoraj u tego lekarza.Bardzo miły,wyrozumialy czlowiek.Zbadal mnie dokladnie,zrobil mi USG.Powiedzial,ze to nic powaznego.Ze ten brak okresu jest spowodowany po pierwsze problemami z tarczyca(lecze sie na lekkie zapalenie tarczycy) a po drugie odchudzaniem. Przepisal mi lek o nazwie Provera 10 mg.mam go brac dwa razy dziennie przez 5 dni.A potem mam sie skontaktowac z lekarzem. Przeczytalam ulotke tego leku.Dzialania niepozadane ktore moga wystapic sa dla mnie przerazajace(m.in.zle samopoczucie,tycie,mdlosci,bezsennosc,itp).czy ktoras z was brala juz ten lek?Jak sie po nim czulyscie,czujecie?Prosze,odpiszcie,to dla mnie bardzo wazne.