Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Goldi44

Gdzie najlepiej kupić goldena??

Polecane posty

Gość Goldi44

Chciałam się dowiedzieć gdzie najlepiej kupić goldena? Pewnie większość odpowiedzi będzie brzmiał: w hodowli. Ale czy jest możliwość kupienia psa, który, powinien być zdrowy, będzie rasowym goldenem, ale bez rodowodowym? Słyszę coraz częściej: ,,rasowy=rodowodowy" Ale przecież mając psa rasowego, po rodzicach z rodowodem, ale szczeniak nie ma rodowodu, bo np. ktoś nie chce jezdzić na wystawy, ani rozmnażać goldenów to to chyba też jest rasowy pies z dobrego źródła? Często słyzsę, że część ludzi uważa, że pies po zdrowych rasowy rodzicach to rasowy pies, a inni uważają, że to kundel, nie bardzo to rozumiem. Które z tych pojęć jest prawdziwe, dlaczego? Wiem, że dawno obalono tezę, że tylko część szczeniaków dostaje rodowód, ale słyszałam, że może być sytuacja, że np. jeden szczeniak z miotu nie ma jednego zęba, albo ma białą plamkę, więc nie może dostać rodowodu, bo nie jest zgodny z wzorcem, mimo, że rodzice mają dobre geny, czy to prawda? Proszę znawców psów by się wypowiedzieli na ten temat! Nie mam, i nie miałam nigdy psa, ani nie rozmawiałam nigdy z nikim z ZK, ani ze żadnym hodowcom. Czytam tylko opsach tej rasy w internecie, w książkach, oraz czytam wypowiedzi innych ludzi, dlatego proszę by ktoś mi wytłumaczył czy można kupić psa z dobrego źródła bez rodowodu? Ile kosztuje pies z rodowodem? Jakie są zalety rodowodu? Co to są właściwie pseudo hodowle? I gdy kupujemy goldena, to o co pytać sprzedawców, o jakieś dokumęty rodziców? , o zezwolenie na rozmnażanie tych psów? , o co jeszcze? Czekam na odpowiedzi!!!!!!!

Gość podobał mi się
skontaktuj się ze Związkiem Kynologicznym w twojej miejscowości, a oni naprowadzą cię na właściciela suni, która urodziła male. W miocie tylko 5 sztuk dostaje rodowód. Reszta miotu nie. Więc sama będziesz mogła wybrać i będziesz miała pewność, że to nie mieszaniec

Gość Goldi44
A ja słyszałam, że kieyś tak byłże 5 dostaje rodowód, ale teraz podobno to się zmieniło?

był tu już temat spróbuj znaleźć. Ja też chcę goldenka kupić w przyszlości, ale tylko z rodowodem, ponieważ chcę go szkolić w zakresie dogoterapi, żadne wystawy w grę nie wchodzą.

Gość Goldi44
Ja też psa chcę kupić w przyszłości, ale po prostu interesuje mnie to i wole wiedzieć wcześniej, niż dowiadywać się na ostatnią chwilę.;))

Gość podobał mi się
w Związku Kynologicznym powiedzą ci wszystko. Być może że coś się zmieniło. Od czasu kiedy odszedł mój dalmatyńczyk, nie chcę mieć żadnego psa, Za bardzo to przeżyłam...

Gość Goldi44
To już czytałam;) ale tam nie ma odpowiedzi na wszystkie pytania które mnie interesują;;))

No akurat o tym co tu zapytałaś jest wszystko i nawet spór tam wtedy rozgorzał niezły :D

Gość Goldi44
Tyle ża ja narazie nie chę kupować (jeszcze) goldena, dlateo nie będę też udawała się do ZK, chcę usłyszeć co myślą właściciele tych psów, lub ci co się choć trochę znają, choć wiem że oni nie zawsze będoą mieli rację POZDRAWIAM WSZYSTKICH:))

Ja ci tylko tyle poradze- nie kupuj psa w sklepie zoologicznym. My kupilismy w \"Nerro\", bo oni maja rozne szczeniaki- taki akcje robia. Niby papiery byly wszystkie w porzadku, pies kosztowal 800 lub 900 zl (nie pamietam), ale potem sie okazalo, ze szczeniak byl chory, straumatyzowany i przez pierwszy rok musielismy z nim ciagle jezdzic po weterynarzach. Jesli kupujesz psa, udaj sie koniecznie do hodowcy, zobacz jak te psy tam zyja, kaz sobie pokazac zarowno matke jak i ojca szczeniaka. Jesli ojca nie ma (hodowca twierdzi, ze obecnie z roznych przyczyn nie moze pokazac go), to sie nawet w ta historie nie pakuj! Czesto sie zdarza, ze ludzie oferuja szczeniaki z tzw. hodowli domowej- zapraszaja do siebie do domu, pokazuja matke z kilkoma szczeniakami... a w rzeczywistosci prowadza dzika hodowle w nieludzkich warunkach, paruja psy bez rozsadku, byle tylko sie ich duzo szczenilo i bylo z tego duzo pieniedzy. Tak wiec, jesli ojca szczeniat nie mazna zobaczyc, jesli wyczuwasz, ze psy nie maja tam dobrych warunkow (malo wybiegu, albo w ogole; hodowca nie potrafi ci dobrze polecic psa, udzielic wskazowek co do konkretnego szczeniaka), to nie kupuj pod zadnym pozorem! Nie daj sie tez skusic niska cena. Bo to, co zaoszczedzisz na kupnie, wydasz z nawiazka placac za weterynarza i leki dla psa. A jak bedziesz miec pecha, to za kilka lat bedziesz musiala nosic psa, z powodu defektu biodra (jesli pochodzi od z \"przehodowanej\" hodowli). To tyle ostrzezen ode mnie. Mam nadzieje, ze dobrze trafisz.

Gość Ulasia
Każdy szczeniak po rodzicach hodowlanych (suka hodowlana i pies reproduktor) otrzymuje metryczkę na podstawie której psu wyrabiany jest rodowód. I nie ma znaczenia czy taki pies ma ząb czy nie ma i czy dziesiąty w miocie. W metryczce zaznacza się jakie pies ma braki dyskwalifikujące i taki pies czy suka nie mogą być użyte do rozpłodu. Jeśli jednak właściciele takiego felernego psa czy suki decydują się na szczeniaki to te szczeniaki już nie będą miały rodowodu, no i będą dziedziczyły wady po rodzicach. Dlatego jestem zwolenniczką nabywania szczeniaka z rodowodem, ale z hodowli domowej, nie z fabryki psów. Sama mam goldenkę hodowlaną mieszkającą z nami w domu, która tylko dwa razy miała szczeniaki. Kupiłam ją niestety w fabryce psów i mam z nia masę problemów. Ma skazę białkową. Nie wolno jej podawać żadnych kości, mleka, sera ani wysokobiałkowych karm. Radze kupić goldena w hodowli domowej z rodowodem. I zażądać zaświadczenia, że jest wolne od dysplazji.

Gość Goldi44
Dziękuję wszystkim, że dzielą się swoim doświadczenniem i czekam na następne komętarze! POZDRWIAM!

Gość Ulasia
Najczęściej hodowle domowe to jest jedna suka, ktora została pokryta reproduktorem należącym do kogoś innego. W hodowli domowej trzymanie pary jest niemożliwe. Ja mam suke dla siebie, a nie do handlu szczeniakami. Zresztą bardzo ciężko przeżyzwałam rozstanie z psiakami. Dlatego w prawdziwej hodowli domowej nie zobaczysz reproduktora. Obserwuj właściciela, jego stosunek do szczeniąt i suki, stan suki i szczeniąt. Złego traktowanych i złego pielęgnowanych nie da się ukryć. Patrz na sierść. Jeśli jest matowa i skoltuniona to o szeniaki nie bylo dbalości. Goldeny są ciekawskie, pełne werwy Kiedy wejdziesz do takiego domu ze szczeniakami to one powinny natychmiast Cię otoczyć i radośnie powitać.

Gość Goldi44
Tera jak mi tak piszecie otych pieskach, to jeszcze brdziej chce mi się je mieć;)) A i jeszcze oś chciałam się spytać do właścicieli goldenów: ile takiemu psu trzeba poświęcić czasu? Ile spacerów potrzebują? Czy pies zaprzyjaź ni się z królikiem? I jak psy tej rasy znoszą zostawienie ich np na tydzień z jednym domownikiem? Mocno rozrabiają jako szczeniaki? Ijak znoszą podróe?Piszcie, piszcie, i jeszcze raz piszcie! Czekam! No i ocywiscie POZDRAWIAM wsystkich!!!!!!!

a słuchaj, byłaś na forum dogomanii?? Tam są wielbiciele psów, pewnie będą się dobrze znali na temacie :)

Gość Goldi44
Nia ale właśnie nie bardzo wiem o co chodzi w forach i na czym one polegają, no i jak co kolwiek napisać? Wytłumacz mi plis!

Goldi potrzebuje duuuzo wybiegu! Nie mozna go trzymac w 4 scianach- trzeba z nim duzo spacerowac. Goldeny sa baaardzo przyjacielskie- nasz to by nawet zlodzieja pozdrowil ;) Czyli przyjaznia sie z wszystkim, co sie rusza. (Tylko nasz ma do tej pory traume z tego sklepu zoologiczego- zapewne byl tarmoszony czesto przez male dzieci, bo sie ich po prostu boi). Jako szczeniaki rozrabiaja tyle, ile inne szczeniaki. Trzeba sie liczyc z pogryzionymi butami, tapetami itd.

Gość Goldi44
Aha i wszystkich któży lubią zwierzęta, a szczególnie psy rasy golden retriever, zapraszam na www.aga-zwierzaki.blog.onet.pl - jest tam właśnie nowa notka, o goldenach, zapraszam!

Gość Goldi44
A jeśli chodzi o to forum to i tak nie moge się połapać:( może jestem trochęciemna jeśli chodzi o fora, ale cóż;)

Gość Goldi44
No właśnie tam wchodzę no i pisze że zostay mi 3 próby, że błędny login lub hasło, zawsze miałam ten problem we wszelkich forach,

No ale jak to? Ja się zarejestrowałaś to dostałaś zwrotnego maila na adres, który podałaś tak? i kliknęłaś na linka w mailu?

Gość Goldi44
Jak na emaila? mi się nic nie wyświetla o podaniu e maila tylko użytkownik i hasło ?????? Ide! dziś już mnie chyba nie będzie, blodi, wpadłam też na twój temat, widzę że mamy podobe zainteresowania;))POZDRAWIAM WSZYSTKICH

hej to ty na rejestrację nie weszłaś złotko ;) tylko do logowania od razu. Spoko jakby co to jutro się pomęczymy ;)🖐️

Gość Goldi44
A to może nie był Twój temat, bo było coś o goldenie i podpisy, wydawało mi się , że blondi, ale może mi się tylko wydwało;)

Gość Goldi44
Właściciele goldenów, pisać!!!!!! Pozdrawiam wszystkich;))

Gość Goldi44
Właściciele goldenów, pisać!!!!!! Pozdrawiam wszystkich;))