Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Atopowa

zasiłek pielegnacyjny

Polecane posty

Gość Atopowa

Moja 9 l. córka ma przewlekłe AZS. Gdym miała ok. roku przez 6 m-cy dostawała zasiłek pielęgnacyjny. Później nigdy juz o to sie nie ubiegałam - jednak dziecko jest cały czas chore:lekarze uznali,że jest to choroba przewlekła,która nigdy nie minie. Czy mam szanse otrzymac zasiłek pielęgnacyjy na dziecko? Czy to,że ma bardzo sucha skórę, rozdrapuje ok. 20-30 proc. skóry, gdzie wdają jej sie infekcje itd, może ją kwalifikować do orzeczenia o niepełnosprawności otrzymania tego świadczenia? Tak mnie coś naszło, że może wrto spróbować starać ię o te parę groszy. Może znajdzie się ktoś oblatany w tym temacie.

Gość to_zalezy
czy masz plecy w MOPRze i chody, bo bez tego to ani grosika

Gość o_przepraszam
chodzilo o znajomosci w PFRONie, a nie MOPRze. Pfron orzeka, Mopr tylko wyplaca.ale plecy warto miec wszedzie.

Gość też atopowa
dla mnie to trochę śmieszne-sama mam azs-od dzieciństwa-obecnie mam 22 lata,stan mam naprawdę bardzo ciężki(też ciągle rozdrapania,infekcje,ropienie skóry),więc non stop jestem na najśilniejszych sterydach,z przerwą na cyklosporynę.Ta choroba przecież nie robi z Twojej córki osoby niepełnosprawnej :/ Moze lepiej zastanow się,co robisz zanim zmarnujesz dziecku życie i wyskoczysz z orzeczeniem o niepełnosprawnosci(myślę o późniejszym podejmowaniu pracy przez córkę itp..)

Gość onk3
Ludzie ani PEFRON ani MOPS nie orzeka o niepełnosprawnosci w MOPS czy OPS dostaniesz nwiosek który wypelni lekarz prowadzący dziecko ty wyslij bądź zanieś do POwiatowego Zespołu ds. Orzekania o Stopniu Niepełnosprawności jeśli Powiatowy Zespół orzeknie zaliczyć dziecko do niepelnosprawnych wtedy MOPS czy OPS wypłaci ci zasilek

Gość onk3
możesz spóbować nie wiem czy akurat ta choroba jest zaliczana tak aby móc orzec ze dziecko jest niepełnosprawne

Gość Atopowa
kurcze, nie chcę zdziecka robic kaleki - chce tylko dostac pare groszy na pielęgnację, bo odpowiednia pielegnacja i stała opieka mogą wduzym stopniu eliminowac objawy - może jakąś kasę na filtry do wody, żeby chlorowana woda dodatkowo nie niszczyła jej skóry. Uwaga, że chce zrobić z dziecka niepełnosprawne troche mnie zdołowałya- ale z drugiej str. nie jest przecież zdrowa, a jej choroba jest przewlekła i bedzie jej dokuczac przez całe życie. Może jest ktoś, kto ma dziecko w podobnej sytuacji?

Gość Katamarina1
Jak słyszę takie głupie gadanie, że przez zasiłek pielegnacyjny ktoś może zostać osobą niepełnosprawną to wyć mi się chce nad ludzką głupotą. Jak najprędzej postaraj się o wniosek, niech lekarz Ci go wypisze i zanieć go do Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie tam lekarz orzecznik stwierdzi czy twojemu dziecku należy się taki zasiłek czy nie. Dlaczego nie miałabyś dostać tego zasiłku, przecież ponosisz ogromne koszty związane z leczeniem twojego dziecka. A poza tym jak nie dostaniesz zasiłku zawsze możesz odwołać się do wyższej instancji. Wraz z otrzymaniem orzeczenia o niepełnosprawności, od czasu do czasu możesz ubiegać się o pomoc finansową z Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie, jeżeli nie stać cię na zakup czegość drogiego (chodzi mi o lekarstwa, sprzęt rehabilitacyjny itp.) Co prawda nie mam dziecka z tą chorobą, ale mam dziecko na które otrzymuję zasiłek pielegnacyjny i coś o tym wiem. I nie wsłuchuj się w takie brednie, bo papier nie zmieni wojego dziecka w niepełnosprawne a może dopomoć Ci finansowo, aby pomóc dziecku. Powodzenia !

Gość onk3
oczywiście Atopowa nie przejmuj sie komentarzami bo wiadomo że przemawia złosliwosć leć z wnioskiem

Gość Atopowa
dzieki Dziewczyny za podrzymanie na duchu - pomogłyscie mi podjąc decyzję, i na pewno bedę starała sie o tą kasę!

Gość Atopowa
dzieki Dziewczyny za podrzymanie na duchu - pomogłyscie mi podjąc decyzję, i na pewno bedę starała sie o tą kasę!