Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość a ja chcę zapytać

Czy możliwy jest slub kościelny z niewierzącym????

Polecane posty

Gość a ja chcę zapytać

Gość jeśli jest apostatą nie
jesli jest tylko niewierzącym i zgodzi sie kłamać to tak

Gość Sylwia....
Oczywiście że tak. Dla Ciebie to będzie uroczystośc i wiążaca na całe życie przysięga, a dla drugiej osoby zwykły obrządek. Niedawno rozmawiałam z kimś na ten temat i ta druga osoba nie musi przyjmowac wiary ani kłamać. Ponieważ ona nie będzie składać wogóle przysięgi. Ty ją złożysz. I ślub będzie dla Ciebie wiążący. Ta druga osoba jeśli Cie kocha zgodzi się wziąć udział w takiej uroczystości wiedząc że jest to dla Ciebie ważne...

Gość Algina
I tu sie mylisz ta osoba sklada przysiege nie wypowiada tylko słow tak mi .... Panie Boze ......

takie slub nazywa sie \"mieszany\", podczas takiego slubu on po prostu nie przysiwga na Boga że bedzie wierny itd.

Gość a ja chcę zapytać
Dziękuje za wszystkie odpowiedzi - tylko tak sie zastanawiam, czy naprawde chciałabym takiego ślubu. Nie chodzi o to, co ludzie powiedzą, tylko o jakiś niedosyt. A z drugiej strony, tyle par przysięgało w kościela, brało Boga na świadka i tak sie rozeszli, zdradzili, rozwiedli. Nie ma niestety patentu na szczęście.

Gość j_ko
Adwokat kościelny Diecezji Włocławskiej udziela bezpłatnych porad, a w sprawach powyższej Diecezji udziela bezpłatnej pomocy. tel. 661 437 833

Gość sammer
jest możliwy.Dla tej osoby to jak slub cywilny tylko w piekniejszej oprawie a dla ciebie normalny slub taki jakbys brala z osoba wierzaca.musisz miec tylko zgode biskupa na taki slub.