Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Grochówka pomocy

Grochówka pomocy kiedy wzucic groch do zupy???

Polecane posty

Gość Grochówka pomocy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Grochówka pomocy
upup

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
groch trzeba po namoczeniu ugotować oddzielnie , nie wylewając absolutnie wywaru. Oddzielnie ugotować wywar na podstawowych warzywach. Jeśli to groch/bo często jest mylony z fasolą/ to trzeba po odcedzeniu przetrzeć przez sito, by łupinki odeszły. Dopiero wtedy do wywaru warzywnego dokłada się przecier z groszku, dolewa do smaku wywaru z groszku, wrzuca pokrojoną wędzonkę i można z grzankami z bułki najlepiej smażonymi na maśle jeść.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jak to gotowac grochowke bez grochu?? prawdziwa grochowke gotuje sie na wedzonych kostkach kawalku boczku do wywaru miesnego wrzuca sie pokrojone w kostke warzywa i groch namoczony wczesniej przez noc mozna wrzucic groch przed warzywami i jak juz troche zmieknie to dopiero wrzucic warzywa zalezy wszystko od tego jaka chcemy konsystencje jak bardzo chcemy miec groch rozgotowany wszystko zasmazamy biala zasmazka odsmakowujemy sola pieprzem maga majerankiem i gotowe a nie gotowanie grochowki bez grochu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mikaa ja gotuje osobno groch przeciez grochowke sie przeciera. to nie fasolowka ktora gotuje sie fasolke razem ze wszystkim

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a ja wlasnie gotuje groch do miekkosci razem z wywarem a pozniej wrzuycam do niego pozostale jarzynki wtedy nie musze grochu przecierac i wychodzi naprawde superancka grochowka, taka prawdziwa w ktorej lyzka stoi

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
hmm musialabym sprobowac. ja lubie zupy w ktorych lyzka stoi i tez mi tak wychodzi mimo ze gotuje groch osobno.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ooooo...Mikaaa.... nie polecam gotowania grochu w zupie! Taki groch jest zbierany kombajnowo i mimo odwiewania i przesiewania moga w nim zostać kamyczki zblizone wielkościa do ziaren grochu - mozna sobie na perłowo załatwić ząbek. Naprawdę! W mojej rodzinie był taki przypadek! Zawsze przecierajcie, bo dentysta droższy!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
farmerka ----> ale to czy sie gotuje groch w zupie czy nie nie ma wplywu na kamyczki bo i tak zanim wrzucam go do zupy to plukam i przegladam wiec bez przesady a grochowka z gotowanym grochem odrazu w wywarze ma duzo bardziej grochowy smak bo wszystko zosatje w tej samej zupie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Twoje zęby- Twoje ryzyko :) Gotuję groch w osobnym garnku i potem go przecieram, niczego nie odlewając i nie przecedzając. Zrobisz jak uznasz za stosowne. Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mikaa -> gotuje tak samo, majeranku daje bardzo duzo, a na koncu dodaje kielbase podsmazona z cebulka i oproszona maka. Pycha :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
majeranek to podstawa ja jeszcze czasem podsmazam do tego jaks dobra kielbaske to dopiero jest mniam no i oczywiscie to na czym gotuje koniecznie wedzone tez wkrajam do zupy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość szczupła aldona
Macie rację groszek gotować należy oddzielnie i przecierać. Podsmażana wędzoneczka i majeranek to podstawa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
podsmazana wedzoneczka majeranek tak. ale ja jeszcze podsmazam cebulke i przecieram razem z groszkiem:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja w 100% zgadzam sie z kafe* nigdy w zyciu nie osobno co to za grochowka ktora sie gotuje bez grochu zdecydowanie razem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×