Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lolo -------

grzybica u psa?

Polecane posty

Gość lolo -------

czy ktos z was miał taki problem z pieskiem? moja suczka strasznie sie drapie, nie ma pcheł, wiec podejrzewam grzybice :( jak to sie leczy? i czy to droga sprawa?

Gość trudna sprawa
ale na początek spróbuj wykąpać psa w jakimś szamponie przeciwgrzybicznym, u weta kupisz

ale najbardziej prawdopodobne to to, że to świeżb, nie grzybica lepiej najpierw iść do lekarze, niech zerknie, bo szkoda kasy na specjalistyczne preparaty, jeśli to co innego

Gość preparat na grzybicę
jest dość tani. nazywa się fungiderm. idź do weta z psem. ten obejrzy psa pod specjalną lampą i jak pies się będzie świecił to znaczy, że ma grzybicę. powinno to nie kosztować więcej jak jakieś 30 zł.

te 30 zł to cena za badanie i lek, ale wszystko też zalezy od tego czy nie trafisz na jakiegoś zdziercę.

Moja tez sie drapie wlasnie :( Tez podejrzewalam grzybice. Ale zaden weterynarz nie wie co to :O Pomaga Linomag... Ale ja chce to wyleczyc, a nie tylko zaleczyc :(

Gość lolo -------
dzięki wielkie za odpowiedzi

Gość lolo -------
a ta lampą to tak raz sie naswietla czy kilka razy?

raz, bo to nie służy leczeniu lecz diagnozie. lekarz gasi światło w gabinecie i ogląda zwierzę pod światłem tej lampy. jeśli pojawia się charakterystyczne świecenie to znaczy, że pies ma grzybicę.

Gość lolo -------
aha! oki, oki :) to jutro lece z nią do lekarza :) juz sie bałam że bedzie to kosztowało ze 200zł, a nie mam tyle, bo jestem biedną studentką :o dzieki za rady 😘

po prostu zapytaj go wcześniej ile bierze za wizytę.

lampa daje wyniki fałszywie dodatnie , i fałszywie ujemne.Pewnośc daje badanie hodowlane-koszt 35-45 pln. Fungiderm chyba od roku nie jest dostępny. Przyczynswiądu jest mnóstwo.Do weta.

Gość lolo -------
wiecie, jak tak fiskam sunie (wczoraj ją kapałam, wiec jest czysta), to wydaje mi sie że ma łupiez... Widac bo jest czarna

fungiderm jest dostępny. lolo, twój pies może jest uczulony na coś.

Gość lolo -------
lanieje to zawsze bo jest długowłosa, ale to chyba nie powod żeby sie drapała non stop :( aż mi jej szkoda

Calamity- do innego pierwsze , co trzeba sprawdzic , to pchły.Nie musi byc ich widac ,s zuka sie odchodów. Potem- zeskrobina w kier pasozytów , jeśli są zmiany skórne to mikrobiologia, ew. histopatologia , biopsja,testy alergiczne 9 poźna jesien , zima), analiza zywienia...duzo pisac kontrola gruczołów okołoodbytowych nie zaszkodzi

Gość lolo -------
a czy uczulona? możliwe, chciaż szampony zmieniam, co flakon, wiec juz sama nie wiem :( musze isc do weterynarza, nie ma rady

przepraszam bardzo , sprawdziłam ,w mojej zaściankowej hurtowni nie ma , ale w lepsiejszej jest,zamówiłam.

bylam u innego ;) Tez nie wiedzial :( Cos przeopisal, nie pomoglo :( Pchel nie ma. Regularnie sprawdzam. A poza tym uzywam tego srodka Bajera (czy jakos tak) miedzy lopatki ;)

Gość lolo -------
pcheł nie ma na 100%, jak sie tak zaczela drapac, to ją przeszukalam wszedzie, nic nie bylo, ale na wszelki wypadek kupilam takie ampułki, ktore sie puszcza na kark. Uzylam 2. I ona nadal sie drapie :( przeszukalam ją jeszcze raz i nie widze pcheł

Gość lolo -------
a moja wszedzie sie drapie, żebami, łapami... ech...

Gość lolo -------
moja to w ogole nic nie chce jeść, nic jej nie pasuje. Nawet plastrem szynki pogardzi. A jada gotowany ryż z miesem. Bo kiedys jak sie czyms zatruła to lekarz mi powiedział że najlepszy jest ryż z gotowanym kurczakiem