Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama76

chrzest

Polecane posty

Gość mama76

jak wygladaja formalnosci zwiazane z chrztem? czy ktos moze mi to opisac? i ile wynosi mniej wiecej "co łaska" za chrzest?

Do kancelarii należy się udać w tygodniu poprzedzającym chrzest. Można też wczeniej, z aktem urodzenia dziecka. NAleży też podać imiona i nazwiska chrzestnych, wiek i adresy. Otrzymasz kartki do spowiedzi. MUszą być podpisana przez księdza dającego Ci spowiedź. U nas na kilka dni jest też tzw. Konferencja dla rodziców. Spotkanie i nauki. W niektórych kościołach chrzty odbywają się tylko w konkretne niedziele, np. 1 i 3 miesiąca. u nas w dużym mieście \"co łaska\" to ok. 100 zł. Jak ksiądz jest ludzki to można nawet ochrzcić dziecko w sobotę na osobnej mszy lub nawet bez mszy. Pozdrawiam.

Gość mało formalności

Gość mało formalności
ja poszłam do kościoła 3 tyg przed plnowanym chtrtem (6 sierpień) ksiądz zapisał moje dane miłam ze sobą odpis aktu slubu kościelnego i akt urodzenia dziecka, obejrzał to, i kazał przyjśc 15 min przed msza z chrzesnymi, żeby uzupełnić dane chrzesnych, aha oni mieli kartki ze swoich parafi że sa katolikami i że byli u spowiedzi, od nas czyli rodziców nic nie chciał żadnuych kartek :-), choć my poszliśmy i tak do spow3iedzi a po mszy mój mązdał ksiądzu 50 zł i tyle :-) tak było wq Warszawie

Gość Zuuuuuuuuuuuzka
W Mińsku Mazowieckim trzeba przyjść z aktem małżeństwa, aktem urodzenia, mieć kartki rodziców chrzesnych, że są katolikami. Opłata nie wiem, jeszcze nie byliśmy. I tak jak wyżej chrzest w określone niedziele drugą i czwartą miesiąca.

Gość Dianemka
A kiedy sie daje te opłaty? Przy zapisie czy juz po mszy?