Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość koty koty koty

TOXO i koty... WEJDZCIE PLISSS

Polecane posty

Gość koty koty koty

Powinnam odwiedzic rodzine na wsi a jestem w ciazy i nie mam przeciwcial na toxoplazmoze. Jak to jest w zasadzie jesli chodzi o konakty z kotami. Czy nie mozna glaskac, czy niecezpieczne jest udrapanie a moze w ogole przebywanie w bliskiej odleglosci???

Gość wiesz toxo mozesz dostac
nawet i bez kota :O

Gość koty koty koty
dzieki za pocieszenie... ale chyba niezpuelnie tak jest.....

Jestem w 14 t.c., mam w domu dwa koty, miałam koty i psy od dziecka, przez wiele lat i nie mam przeciwciał toxo, nawet lekarz się zdziwił. Koty ze mną śpią, ale na kołdrze, nie pod :) Zasada jest następująca: ZAWSZE po kontakcie z kotem, psem też, MYJ DOKŁADNIE RĘCE, nie pozwalaj się zbliżyć zwierzętom do talerza, stołu, szafki w kuchni. Jak się przespacerują - przetrzyj płynem typu Ajax. Wirus rozwija się w odchodach zwierząt, dlatego nie dotykaj ich kuwety itp. Nie dotykaj też twarzy rękami \"po kocie\". Toxo możesz \"złapać\" też krojąc surowe mięso, czy jedząc tatara, więc w sumie bezp rzesady z tymi zwierzętami. Pozdrowienia :)

Gość koty koty koty
olooo dzieki za powazna odpowiedz..... :-) pozdrawiam i zycze powodzenia

Gość toxo jest choroba brudnych rąk
niekoniecznie koty sa do tego potzrebne :O

Gość poczytaj
Jeśli chodzi o toxo, to mozesz się zarazić na wiele innych sposobó, a wiem to bo ja mam. Ta choroba mozesz sie zarazić od zwierząt gospodarskich np. krowy, świni, kozy, kury i jaj, mięsa surowego, odchodów ptactwa za oknem. Koty to nosiciele tak samo jak ta reszta. Toxo niszczysz na dwa sposoby jeśli chodzi o żywność...w b. niskiej temp. przez zamrażanie, lub w b. wysokiej poprzez gotowanie. Reszta to droga powietrzna i kontakt dotykowy. Niestety zarażając sie w czasie ciąży jest wielkim ryzykiem, ja miałam juz przeciwciała zachodząc w ciąże. Natomiast moja kuzynka do dziś nie moze utrzymać ciąży, i po raz czwarty straciła dziecko, tym razem udało jej się donieść do 7 miesiąca, urodzić chłopca, który zmarł po tyg. Ryzyko zarazenia płodu jest b. wielkie, a konsekwencje b. cięzkie, bo ta choroba niedaje o sobie od razu znać. Może po 10-20 latach nagle oślepnąć, straciś słuch, sparalizować....poczytaj troche to sie dowiesz więcej. Pozdrawiam.