Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość papajowa

jaskra-zlodziejka wzroku

Polecane posty

Gość papajowa

Niedawno wykryto u mojej sisotry jaskre.Jestesmy wszyscy w szoku bo nigdy w rodzinie nikt na takie cos nie chorowal.Wykryto ja we wszesnym stadium wiec okulistka mowi ze jezeli tylko bedzie o siebie dbala i systematycznie brala leki to nie oslepnie.Siostra jest zalamana.Moze jest ktos, kto sam choruje lub zna kogos z ta choroba? chcialabym sie o niej wiecej dowiedziec, skorzystac z doswiadczenia i wiedzy osob chorujacych....

Gość ja to mam
ja mam jaskre. moja okulistka tez mi mowi ze jesli bede kropic oczy i o nie dbac to bedzie wszystko ok. tez bylam przerazona i nieraz jak sobie o tym pomysle to cos mnie za gardlo sciska, ale skoro sie lecze i okulistka tak mowi to chce wierzyc ze tak bedzie. inczej bym chyba oszalala.a tym bardziej ze jestem mloda osoba. a twoja siostra ile ma lat? i jak stierdzili u niej chorobe bolalo ja cos?

Gość no wlasnie
jakie byly wasze objawy tej choroby??

Gość ja to mam
mnie na poczatku bolala glowa. caly czas dzien w dzien przez 2 tyg. chodzilam od lekarza do lekarza. dziwny byl to bol. bo byl umiejscowiony po jednej stronie glowy.mialam uczucie takiego napiecia, ciezkosci. sama nie umialam zlokalizowac co mnie dokladnie boli. raz ze oko raz ze moze ucho, dziwna ciezkosc. i zaznacze ze zadne leki przeciwbolwe mi nie pomagaly. az w koncu trafilam do okulisty- i wyszlo mialam wysokie cisnienie w oczach. po tej stronie glowy co mnie bolalo mialam ok 27 a w drugim 24, a norma jest 20. okulstka zakroplia mi kroplami kt. obnizaja cisninie w oczach i po ok 15 minut juz czulam poprawe, bol mijal. takze to bylo to. wiem ze niektorzy nie maja zadnych objawow, ale ja mialam w postaci tego bolu glowy, aha i jeszcze od czasu do czasu miewalam zaburzenia wzrokowe.

Gość a ja tak mam..
wczoraj odebtralam wyniki z TK o okazalo sie ze w jednym oku mam maly zanik nerwu wzrokowego czyli jeskre cisnienia normalnego. teraz bede miala badanie holtera a potem jakies leczenie kropelkami. jestem na emeryturze wiec wiekszosc zycia mam za soba. nigdy nie narzekalam na jakies specjalne dolegliwosci zlego widzenia. w grudniu zeszlego roku chcialam zafundowac sobie okulary fotochromy do chodzenia i tak przy okazji okulistka zaczela cos podejrzewac. dostalam skierowanie na badanie w kierunku wykrycia jaskry ale to badanie nie potwierdzilo jaskry wiec nastepne to juz tomograf komputerowy oczu. musze leczuc sie u lekarza internisty pod katem cisnienia krwi oraz okulisty. napisze jakie krople dostane.

Gość ciach----ciach
jakie krople dostajecie na ta jaskre? tez robie takie badania. na czym polega ciagle sprawdzanie cisnienia w oku? czy to jest to samo badanie ktore wykonuje sie przed wizyta u okulisty?

Gość A.S.
mnie rowniez interesuje ten temat. czesto boli mnie glowa i oczy. nie mam migreny. badania krwi bz. TK glowy rowniez. mam nadcisnienie ktore lecze od 5 lat. mam 50 lat czy to moze byc jaskra?

Gość jaskra.
gdy ja byłam u okulistki w wieku 15 lat miałam zaczerwienione oczy ipytała czy mnie nie bolą. one tak bolały jakby ktos mi wpychał te oczy do oczodołów. zmierzyła mi ciśnienie. miałam 27. to jest już dużo i dała skiewoanie do szpitala.przyjmuje azopt. ciśnienie już jest ok, ale ubytki w jednym oku mam. nie wiem czego, bo nic konkretnego mi nie mówią. pozdrawiam.

Gość gość
Ja od kilku lat leczę się na jaskrę, niestety jest to paskuda choroba, z którą walka jest długotrwała. Pomaga mi okulista z http://www.ultramedic.com.pl/ - niestety trzeba przyjąć do wiadomości, że o oczy trzeba dbać, od najmłodszych lat, bo ich wady są często nieodrwacalne.

Gość gość
dostałam skierowanie na oct. podejrzewa się u mnie jaskrę.ktoś może powiezdzieć coś wiecej o badaniu?

Gość Fiorella33
Przygotowując się do badania OCT poczytałam o nim trochę na stronie intermed.pl. Samo badanie bezbolesne, nie trwa długo. Na szczęście nie wykryto u mnie jaskry.

Gość kendylor
Niestety, ale jaskra to "złodziejka wzroku" i w 90% przypadków jest diagnozowana zbyt późno. Zanim jeszcze na to nie cierpicie polecam czytać rzeczy takie jak http://zdroweoczy.expert/jaskra-jak-rozpoznac-objawy/ by doskonale znać objawy i w razie czego od razu interweniowac! Nie wyobrazam sobie oslepnac....

Gość gość
nierzetelny jest ten artykuł o jaskrze z z linka - np. objawy ostrego ataku jaskry, a nie jaskry w ogóle

Gość poerw
Poczytajcie sobie na zdroweoczy.expert co może być powodem powstawania jaskry i starajcie się do tego nie dopuścić. Jaskra teraz dopada coraz to młodsze osoby także dbajcie o siebie

Gość gość
Jaskra to podstępna choroba, tak samo jak zaćma. Dlatego trzeba chodzić na wizyty kontrolne a nie czekać, aż zacznie sie naprawdę gorzej widzieć, bo wtedy może być już za późno! Ja chodzę na konsultacje do http://www.drmichnowski.pl/ i jestem bardzo zadowolona :)

Gość sylwiasor
oj jaskra to poważna choroba dla oka trzeba tutaj reagować jak najszybciej zeby ją powstrzymać/wyleczyć. Poczytajcie sobie na zdroweoczy.expert jak rozpoznać jaskrę bo może to być ostatnia chwila na zgłoszenie się do okulisty

Gość gość
Ja od kilku lat mam problemy z oczami często podrażnione bardzo wrażliwe spojowki szybko się męczą mam problemy z ostrością. Noszę okulary plusy i na jednym oku astygmatyzm.na jedno oko niedowidze .miałam mierzone ciśnienie w oku i było dobre chociaż nie pamiętam jakie ale chyba poniżej 20. Ale żaden okulista niewiele czemu tak szybko mi się męczy wzrok i rozmowa obraz.czasami zastanawiam się czy to nie jakaś alergia.

Podrażnione spojówki, nieostre widzenie mogą być też objawem np. za słabej/niewłaściwie dobranej korekcji, zespołu suchego oka. Kiedy ostatnio kontrolował Pan/Pani wzrok?

Gość gość
2 miesiące temu.

Gość gość
Według mojego doświadczenia jedna z najlepszych metod walki z jaskrą to zabieg laserowy. Ja zdecydowałam się na niego dość późno, ale i tak przyniósł rewelacyjny efekt. Zabieg robiła mi dr Agnieszka Mielnik Mierzwińska z Bona Dea i mogę ją polecić. Jest bardzo doświadczonym lekarzem.