brum84 0 Napisano Wrzesień 8, 2006 hello witam wszystkich walczących z kologramami:D chciałabym tu założyć taki topik gdzie moglibyśmy dzielić się smacznymi;)przepisami na niskokaloryczne dania:)bo myślę że jest więcej takich osób jak ja które nie mają pomysłu co by tu zrobić na obiad czy kolację zachęcam do wpisów:D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
yek 0 Napisano Wrzesień 8, 2006 podbije troche frekwencje :) tez bym chcial kilka takich znalezdz ooo moj przepis na siadanko pyszne - serek bieluch czosnkowy (op ok150kacl) - pomidorki lub papryka jesc poprostu razem niedawno to odkryłam ale smakuje genialnie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
rozmiar 48 0 Napisano Wrzesień 8, 2006 Zaproponuję w takim razie dania OBIADOWE: 1) Gotowana pierś z kurczaka (wielkość 3/4 dłoni) - 135 kcal jajko gotowane na twardo - 88 kcal brokuły gotowane (objętościowo trochę więcej niż pierś z kurczaka) - 26 kcal pomidor pokrojony i posolony, posypany ziołami - 30 kcal RAZEM: 279 kcal :) 2) Gotowane 2 kostki ryby (kwadratowe filety rybne bez ości, można dostać wszędzie) - 80 kcal sałatka z pomidorów: pomidory 2 - ok. 50-60 kcal + jogurt naturalny 0% (200 g) - ok. 80 kcal, sól, pieprz, przyprawy ogórki korniszony (ok. 4-5) - 15 kcal RAZEM: ok. 225-235 kcal :) 3) Ryż po meksykańsku: pół szklanki ryżu ugotować (140 kcal) + pól słoika gotowego sosu meksykańskiego/indyjskiego (ok. 40-50 kcal) 2 pomidory na surowo posypane ziołami i odrobiną soli - 50-60 kcal RAZEM: 230-250 kcal :) 4) Fasolka szparagowa gotowana (np. z mrożonki) - ok. 300 g (cały talerz) - 105 kcal 2 jajka gotowane na twardo - 176 kcal RAZEM: 281 kcal :) Oddaję głos innym. :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
brum84 0 Napisano Wrzesień 9, 2006 Chłodnik z buraków Składniki: 2-3 buraczki cebula(ilość w zależności od upodobań) 1-2 ogórki kiszone 150 ml jagurtu naturalnego sok z cytryny 1 łyżeczka bulionu w proszku ewentualnie można dodać jajko i koperek posiekany wykonanie: buraki wyszorować i ugotować w skórkach, potem wywar(po burakach) doprawić bulionem, ostudzone buraki,cebulę i ogórki pokroić w kostkę, ostudzony wywar wymieszać z kubeczkiem jagutru naturalnego i potem dodać pokrojone warzywa, dodać trochę soku z cytryny, posypać koperkiem i jeśli ktoś ma ochotę dodać jajko. kaloryczność: wersja bez jajka-ok.200-250kcal Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość allelen Napisano Wrzesień 9, 2006 serek wiejski ziarnisty z lyzka otrab:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
rozmiar 48 0 Napisano Wrzesień 9, 2006 Skoro o śniadaniu mowa, (a idę sobie zaraz robić) - to proponuję tak: serek wiejski (225 g = ok. 180 kcal) szczypiorek - ok. pół pęczka = ok. 15 kcal rzodkiewka x 4 = ok. 5 kcal jajko na twardo - 88 kcal SUMA: 288 kcal :) (wersja bez jajka - 200 kcal) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
yek 0 Napisano Wrzesień 9, 2006 zupa krem z selera - jeden seler (100g gotowanego ma około 25 kcal) - jeden dwa ziemniaki w zaleznosci od wielkosci (jeden ok.150g gotowany ok. 93 kcal) - jedna cebula (ok. 32 kcal) - łyzka oleju (ok 90kcal) cebule podsmazyc na oleju dorzucic na chwilke seler pokrojony w kostke nastepnie przełozyc do naczyna w ktorym przygotowano bulion z kostki w ok litrze wody, gotowac wszystko razem cebule ziemnieki i selera az bedzie miekkie nastepnie zmoiksowac lub przetrzec prze sitko i doprawic :) najlepiej smakuje z grzankami ale na diecie to chyba niewskazane bardzo smaczna :) wychodzi ze całos ma ok 240 kcal Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
rozmiar 48 0 Napisano Wrzesień 9, 2006 a mogę coś powiedzieć koper? :) Jak nie - to się zamknę. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
yek 0 Napisano Wrzesień 9, 2006 jasne ze mozesz :) nie było mnie w domuj dlatego tak pozno dopowiadam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
rozmiar 48 0 Napisano Wrzesień 9, 2006 nie chcę, żebyś się pogniewala, że się wtrącam, czy coś, ale... Nie powinno się jeść na diecie gotowanych ziemniaków (ogromna ilość węglowodanych, wysoki indeks glikemiczny). Nie powinno się smażonego też jeść. Nawet jeśli łyżka oleju ma 90 kcal, to smażone jedzenie jest po prostu bardzo niezdrowe. No i jeszcze jedno (zaraz mnie opieprzysz, wiem). Nie powinno się miksować jedzenia, bo wtedy zjada się go o połowę więcej i to nie mój pomysł :-0 Już nic nie mówię... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
rozmiar 48 0 Napisano Wrzesień 9, 2006 errata: jest: węglowodanych; powinno być oczywiście - węglowodanów :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
yek 0 Napisano Wrzesień 9, 2006 nikomu nie bronie przerobic tego przepisu nie trzeba podsmazac cebuli wtedy pozbedziesz sie oleju ale jest to niewskazane juz nawet nie ze wzgledu na smak ale na organizm tłuszcze powinny byc obecne w diecie natomaist co do zmiemniakow pewnie masz racje ale ja nie jestem cukrzykiem w zwiazku z czym nie musze zwracac tak baczne j uwagi na indeks glikemiczny jestem na diecie w ktorej wyznacznikiem sa kalorie... zreszta z tego co wiem to ziemniak jest tuczacy jedzony z tłustymi sosami smietana mieskiem nie z warzywami, podaje przepis ktory jest smaczny i zdrowy chyba tego nikt nie zaprzeczy a co do smazenia nie mozemy popadac w obled niezdrowe sa zeczy smazone na głebokim tłuszczu, długo w panierkach a i jeszcze odnosnie przecierow niegdy nie słyszałam o tym byc moze w tym przypadku masz racje, takze nigdy sie nad tym nie zastanawiałam, wiem jednak ze selera nigdy bym nie tkneła udotowanego i wyjetego z wody a tak mam pewna odmaine ciekawy smak i moge sie odchudzic... tak przynajmniej mysle :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
rozmiar 48 0 Napisano Wrzesień 9, 2006 Nie chcialam Cię znegować, ale napisalam to, co wiem :) Życzę Ci powodzenia w odchudzaniu. Wiem, jak cięzko jest, sama to przechodzę i też cuduję z daniami :) Pozdrawiam weekendowo :) A to moje kolejne danie obiadowe. Dzisiaj robiłam. Leczo: 3 papryki, 2 cebule, kilka pieczarek, połowa piersi kurczaka, fasolka szparagowa.... wszystko uduszone na wodzie i 10 \"psiknięciach\" oliwy z oliwy. Mam bowiem taką oliwę z oliwek w sprayu. Jedno takie psiknięcie ma 1 kcal. Bez smażenia - wszystko uduszone. Oto fotka: http://images2.fotosik.pl/157/f902bdf2a51a2457med.jpg :) Taki obiad można jeść na dwa razy, (na raz to za dużo) - a wszystko ma 320 kcal :D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
rozmiar 48 0 Napisano Wrzesień 9, 2006 Zapomnialam napisać o pomidorach. 4 średnie pomidory byly jeszcze w tym, (podana wartosc kaloryczna jest do dania z pomidorami) ;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
brum84 0 Napisano Wrzesień 10, 2006 sałatka z buraczka i kapusty kiszonej kapusta kiszona buraczek surowy przyprawy kapuste kiszoną wypłukać we wodzie, surowego buraczka utrzeć na tarce można dodać cebulę i przyprawy według uznania sałtka naprawę szybak i niskokaloryczna ;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
brum84 0 Napisano Wrzesień 10, 2006 szybka oczywiście miało być:D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość nikiforka Napisano Wrzesień 10, 2006 Rozmiar 48 ! nie popadaj w skrajnosc! Ziemniaki w zupie to nie przestepstwo. Owszem zawieraja weglowodany , ale wiesz chyba ze weglowodany weglowodanom nie rowne , to po pierwsze , a po drugie weglowodany nalezy ograniczac . calkowite ich wykluczenie jest kiepskim pomyslem. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
rozmiar 48 0 Napisano Wrzesień 10, 2006 Pewnie, nie można ich calkowicie zaprzestać jeść. Ale są nie tylko w zmieniakach. Jesli ktoś chce zadbać o poziom węglowodanow w swoim ogranizmie, może zjeść np. jablko. To już lepsze od tych ziemniaków. To moje zdanie, ale Wy oczywiscie możecie mieć inne. :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
brum84 0 Napisano Wrzesień 10, 2006 a ja mimo wszystko poproszę o przepisy a już sobie każdy sam zdecyduje czy chce coś zjeść czy nie:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
rozmiar 48 0 Napisano Wrzesień 10, 2006 Sorry brum, za odbieganie od tematu :) Proponuję, jako danie obiadowe: Pieczarki, (jak najwiecej) udusić z papryką, cebulą i kiszoną poszatkowaną kapustą. Taki jakby bigos, tylko dietetyczny i bez mięsa i tluszczu, TYLKO na wodzie duszony. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość aska551 Napisano Wrzesień 10, 2006 mi wydaję sie że niskokaloryczna jestmaślanka w 100g tylko ok.50kcal są różne jej smaki jem ją na obiad z niewielką ilością ziemniaków które w połączeniu z nia chyba nie są wysoko kaloryczne Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość fajne Napisano Listopad 10, 2006 fajne Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Sierpień 7, 2013 a co z boczniakow mozna zrobic light? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Sierpień 7, 2013 CIASTO MARCHEWKOWE: Składniki ciasto: 4 jajka 1,5 szkl cukru 2 szkl mąki 1 szkl oliwy 6 średnich startych marchewek 1 łyżka cynamonu 1 łyżka proszku do pieczenia składniki mieszamy mikserem, wlewamy na płaską balchą i pieczemy 40 min w temp. ok. 150-200 stopni polewa: 1 serek filadelfia 10dkg roztopionej margaryny 1 szkl cukru pudru sok z 1 cytryny Zmiksować składniki, wyłożyć na ciasto, można udekorować posypką do tortu lub polewą Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Sierpień 7, 2013 z grzybow boczniakow jest mnowstwo przepisow, wystarczy poszukac gulasz flaki , zupe spagethi Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach