Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

iczka

ZRDOWE PRZEPISY! Stwórzmy własną książkę kucharską!

Polecane posty

Zachęcam wszystkich z Was na wklejanie tu sprawdzonych i smacznych przepisów na dania główne, przekąski, desery itp:) Oraz rady dotyczące gotowania. Proponuję każdy wpis formuować wg wzoru (będzie bardziej czytelnie): KATEGORIA (Czy jest to danie główne, przystawka, deser itp oraz czy jest tanie, proste, szybkie, mięsne bądź wegetariańskie) PRZEPIS DOBRE RADY DOT. PRZYGOTOWANIA Zaraz sama coś tutaj wpiszę!:)

ok, moze ja zacznę:) SPAGHETTI POMIDOROWE danie główne, warzywno-mięsne, proste, szybkie, raczej tanie SKŁADNIKI (dla 2 osób) - pół kilograma pomidorów -Duża cebula - przyprawa do pizzy z Liderszajsa - koszt 79gr lub zamiast tego sól pieprz, słodka papryka, oregano i bazylia, co kto lubi - Ser żółty - łyżeczka mąki pszennej -mięso mielone ok 250 gr - można też dodać kukurydzę z puszki, pieczarki lub paprykę - makaron spaghetti Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na szklisto na oliwie. Na patelni podsmarzamy mięso mielone. Pomidory kroimy w kostkę i wrzucamy do zeszklonej cebuli. Jesli dodajemy pieczarki lub paprykę to rzucamy po cebili. Wsypujemy trochę przyprawy do pizzy z liderszajsa ( nie za dużo na początek, zawsze można dosypać, ja zwykle sypię sporo ale każdy lubi inaczej) Dodajemy zółty ser pokrojony w kostkę (może być gduba bo ser i tak się roztopi). Jeżli sos jest zbuyt rzadki to dodajemy łyżkę mąki pszennej. Doprawiamy jeśli jest zbyt mdłe i podajemy z ciepłym makaronem. WSKAZÓWKI Pomidory można obrać ze skórki nacinając je na krzyż na dole i zaparzając gorącą wodą. Koniecznie należy wyciąć korzeń szypułki! Makaron możemy ugotować do twardości aldente a następnie zdjąć z ognia i dolać zimnej wody - będzie sprężysty i nie będzie się kleił. Smacznego!

Gość halo halo

Czy to nie jest jakiś tani chwyt serwerów internetowych (darmowe przepisy ściągane z forów)???

Gość liderszajs
co to????

Chwyt? ten przepis wymyśliłam sama i chciałam się z Wami podzielić. Miałam nadzieję, że w ten sposób możemy powymieniać się dobrymi pomysłami na zdrowe obiady bo czasami ugotowanie czegoś dobrego zdrowego i w miarę taniego nie jest wcale takie proste. Liderszajs = Lider Price :>

ja polecam caneloni nadziewane bialym serem z ziolami, zapiekane w sosie pomidorowym z serem zoltym;) miniam:) przepisu nie pamietam,ale jest na opakowaniu makaronu caneloni firmy lubella;) nie to nie jest reklama:P a danie smaczne;)