Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość szwedzia

jak to jest z tym urlopem wychowawczym?

Polecane posty

Gość szwedzia

Dziewczyny mam pytanie co do urlopu wychowawczego.Chodzi mi o zaswiadczenie o dochodach.Czy to ma być dochód małzonków?? czy też tylko męza? słyszałam coś o dochodzie utraconym i w tym wypadku bierze sie tylko dochód męża.Prosze napiszcie coś bo kończy mi sie macierzyński i muszę coś mysleć co zrobić z dzieckiem .Jak by brali tylko dochody meża to bym sie załapała na płatny wychowawczy i mogłabym posiedzieć jeszcze z malutką w domu a jak wspólme to bedę musiała dać malutką do żłoba .........

bierze sie wasz wspolny dochod, ale skoro masz utracony to musisz przyniesc z pracy zaswiadczenie ze nie otrzymujesz pensji. najlepiej dowiedziec sie w opiece. ja tez mialam utracony. nie pamietam szczegolow bo to bylo ponad 2 lata temu.

Gość szwedzia
co to znaczy dochód utracony? jesli idę na wychowawczy to znaczy że nie będę pracować i nie bedę mieć dochodu czy tak?

Gość szwedzia
tuuuuuuuuuuuutaj - ten link nie działa

szwedzia dokładnie tak jest, musisz udać się do mops-u bo zazwyczaj to on wypłaca zasiłek wychowawczy on poinformuje cie jakie dokumenty musisz przedstawić \"WYMAGANE DOKUMENTY DO ZŁOŻENIA WNIOSKU O ZASIŁEK RODZINNY Do wniosku o zasiłek rodzinny należy dołączyć odpowiednio: dokument stwierdzający tożsamość osoby ubiegającej się o zasiłek rodzinny; skrócony odpis aktu urodzenia dziecka lub zupełny odpis aktu urodzenia dziecka w przypadku gdy ojciec dziecka jest nieznany; zaświadczenia lub oświadczenia stwierdzające wysokość dochodu rodziny w 2005 r., w tym odpowiednio: a) zaświadczenia z urzędu skarbowego o dochodzie podlegającym opodatkowaniu podatkiem dochodowym od osób fizycznych na zasadach ogólnych każdego pełnoletniego członka rodziny za 2005 r.; b) oświadczenie o deklarowanych dochodach w 2005 r. jeżeli osoby rozliczały się na podstawie przepisów o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne; c) zaświadczenia lub oświadczenia dokumentujące wysokość innych dochodów, uzyskanych w 2005 r. tj. - oświadczenia członków rodziny o wysokości uzyskanego innego dochodu niepodlegającego opodatkowaniu (w przypadku uzyskania w 2005 r. alimentów niższych niż zasądzone w wyroku sądowym należy dołączyć zaświadczenie komornika o całkowitej lub częściowej bezskuteczności egzekucji alimentów oraz o wysokości wyegzekwowanych alimentów w 2005 r.); - zaświadczenie organu gminy lub nakaz płatniczy o wielkości w 2005 r. gospodarstwa rolnego (w hektarach przeliczeniowych), jeżeli osoba posiada gospodarstwo rolne; umowę dzierżawy, w przypadku oddania części lub całości gospodarstwa rolnego w dzierżawę; - przekazy lub przelewy pieniężne dokumentujące wysokość alimentów, jeżeli członkowie rodziny są zobowiązani wyrokiem sądu do ich płacenia na rzecz osób spoza rodziny (celem odliczenia ich od dochodu rodziny); - zaświadczenie o wysokości ponoszonej opłaty za pobyt członka rodziny w instytucji zapewniającej całodobowe utrzymanie w 2005 r. (celem odliczenia opłaty od dochodu rodziny); - dokument określający utratę dochodu oraz wysokość utraconego dochodu netto w 2005 r. w przypadku utraty dochodu; - dokument lub oświadczenie określające wysokość uzyskanego dochodu z pierwszego pełnego miesiąca przez członka rodziny w przypadku gdy osoba uzyskała nowe źródło dochodu w okresie od 1 stycznia 2006 r. do dnia złożenia wniosku, a którego nie uzyskiwała w 2005 r.; inne zaświadczenia lub oświadczenia oraz dowody niezbędne do ustalenia prawa do zasiłku rodzinnego, w tym: a) orzeczenie o niepełnosprawności albo o umiarkowanym lub znacznym stopniu niepełnosprawności w przypadku gdy w rodzinie wychowuje się dziecko niepełnosprawne; b) zaświadczenie ze szkoły, w przypadku ukończenia przez dziecko 18 roku życia oraz dla dzieci urodzonych w 1988r. i 1989 r., które w okresie od 1 września do 31 sierpnia 2007 r. ukończą 18 rok życia celem ustalenia prawa do świadczeń rodzinnych na cały okres zasiłkowy; c) zaświadczenie szkoły wyższej, w przypadku osoby uczącej się lub osoby legitymującej się orzeczeniem o umiarkowanym lub znacznym stopniu niepełnosprawności; d) w przypadku osób samotnie wychowujących dziecko należy dostarczyć odpowiednio do sytuacji: - prawomocny wyrok sądu orzekający rozwód lub separację; - akt zgonu małżonka lub rodzica dziecka; - odpis wyroku sądu oddalającego powództwo o ustalenie świadczenia alimentacyjnego; - orzeczenie sądu zobowiązujące jednego z rodziców do ponoszenia całkowitych kosztów utrzymania dziecka; e) postanowienie lub zaświadczenie sądu o ustaleniu opiekuna prawnego dziecka; f) informację sądu o toczącym się postępowaniu o przysposobienie dziecka, w przypadku osoby faktycznie opiekującej sie dzieckiem, która wystąpiła o przysposobienie; g) akty zgonu rodziców lub odpis wyroku sądu zasądzający alimenty w przypadku osoby uczącej się; h) karta pobytu w przypadku cudzoziemca przebywającego na terytorium RP na podstawie zezwolenia na osiedlenie się, zamieszkanie na czas oznaczony lub zgody na pobyt tolerowany lub uzyskania statusu uchodźcy; i) inne dokumenty mające wpływ na ustalenie prawa do świadczeń rodzinnych w przypadku, gdy okoliczności sprawy wymagają takiego potwierdzenia. \"DODATEK Z TYTUŁU OPIEKI NAD DZIECKIEM W OKRESIE KORZYSTANIA Z URLOPU WYCHOWAWCZEGO: zaświadczenie pracodawcy o udzieleniu urlopu wychowawczego oraz o okresie na jaki został udzielony, zaświadczenie pracodawcy o co najmniej sześciomiesięcznym okresie pozostawania w zatrudnieniu bezpośrednio przed uzyskaniem prawa do urlopu wychowawczego, zaświadczenie organu emerytalno-rentowego (ZUS) potwierdzające fakt zgłoszenia osoby do ubezpieczeń społecznych, zaświadczenie lekarza zalecające przebywanie dziecka legitymującego się orzeczeniem o niepełnosprawności z powodów terapeutycznych w żłobku albo w przedszkolu\".

Gość szwedzia
SYLWIA76 dzięuję coś poczytam

Proszę bardzo. Twój dochód będzie uważany jako utracony, ale z urzędu skarbowego musisz wziąść zaświadczenie o dochodach Twoich i męża czyli składasz dokumenty potrzebne do zasiłku rodzinnego plus do zasiłku wychowawczego. W druku jaki będziesz wypełniać jest pozycja dochody utracona tam wpiszesz swoje dochody. Powodzenia w zbieraniu dokumentów :)

Gość szwedzia
SYLWIA76 bardzo ci dziekuje o to własnie mi chodziło!!!!

dodam cos jeszcze: urlop wychowawczy jest urlopem bezpłatnym! dostajesz decyzję o udzieleniu urlopu i z nią (oraz pozostałymi dokumentami) udajesz się do ośrodka pomocy społecznej gdzie praktycznie automatycznie twoje dochody są traktowane jako utracone gdyż jak już pisałam jest to urlop beazpłatny, nie osiągasz więc żadnego dochodu - jeśli więc spełnisz kryterium dochodowe do zasiłku rodzinnego dostaniesz dodatek z tytułu sprowaowania opieki nad dzieckiem w wysokości 400 zł miesięcznie plus rodzinne

Gość szwedzia
SKARBEL - dziekuję już chyba wiem wszystko jak coś jeszcze to piszcie bo ja w pracy mam księgowai kadrową do niczego i praktycznie kobiety nic nie wiedzą a czesto robią coś nie znając przepisów dlatego pytam was, bo zależy mi na tym aby dostać ten zasiłek i być przez zimę z małą w domu.Pozdrawiam wasi dziękuję.

Gość szwedzia
zacznę niedługo załatwiać dzieki za wasze informacje!!!!!!!!!!!!!!!!1

Cześć dziewczyny. Mam nadzieje, że ktoś mi odpisze. Obecnie przebywam na urlopie macierzyńskim. Od kwietnia chcę przejść na urlop wychowawczy. Z dochodów będzie mi przysługiwał płatny urlop. Jednak mam pytanie, czy mogę wziąć równocześnie urlop wychowawczy na 2 dzieci? jedno ma rok, a drugie 3 miesiace. No i czy wtedy świadczenie z tego tylułu będzie wypłacane razy 2? Prosze o odpowiedź.