Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pieniążek

produkcja pieniędzy!!!

Polecane posty

Gość pieniążek

Mam nurtujące mnie pytanie i mam nadzieję,że nie wyśmiejecie mojej niewiedzy,ale nie każdy jest specem od wszystkiego:) A mianowicie... skoro gdzieś tam są produkowane pieniądze i nie ma problemu ze zrobieniem okreslonej ilości,to czemu nie wyprodukują ich tyle,żeby starczało dla wszystkich? I wiecie może gdzie produkuje się pieniądze?

Gość bo pieniądz musi mieć pokrycie
w towarze

Gość bo pieniądz musi mieć pokrycie
jak by się go wyprodukowało w większej ilości- pieniądz był by nic niewarty :)

ja wiem, ze musi miec pokrycie w towarze ale tez mnie zawsze to pytanie nurtowalo :D Najlepiej samemu sobie wyprodukowac :P

Gość ekonomoa się kłania

Gość ekonomia się kłania

Gość pieniążek
a nie mozna ustalić większego budżetu czy coś innego? A z ekonomią to ja nie mam nic wspólnego i nie znam się zupelnie na tym,dlatego pytam:)

Gość podaży pieniądza a nie budżetu

pieniadze \"produkuja\" w mennicy panstwowej a wyprodukowac wiecej sei nie da(choc byly takie proby w komunizmie) bo jest inflacja i i tak wszystko na nic:) p.s. co Ci bedzie z pieniedzy jak nie bedzie co za nie kupic:D:D:D

Gość pieniążek
jak nie będzie co kupić? przecież ludziom ciagle brakuje pieniedzy,a tyle chcieliby za nie kupić jak by mieli. Ja nie mówię o jakichś tam astronomicznych ktowach,tylko tak,żeby nie bylo biedy:) Chyba zupełnie nie moge się połapac w tym strawach ekonomicznych:P

Gość pieniążek
* kwotach *sprawach sorki za błędy:)

Gość bega plecam
kiedyś pieniądze były ze złota np.... złoto miało jakąś tam określoną wartośc....tzn że nie dane państwo mogło wyprodukować tylko tyle pieniędzy ile miało surowca czyli złota.... prosta zależnośc- państwo bogate- mogło zakupić duzo złota i wyprodukowac duzo pieniędzy, biedne mniej..... pózniej wymyślono pieniądz papierowy.... papieru jest mnóstwo i teoretycznie mozna by drukować w nieskończoność.... tyle tylko, że wtedy ten pieniądz nie miałby wartości.... więc wymyslono rozwiązenie, że każde państwo może wyprodukować tylko tyle pieniędzy ile ma złota w swoim skarbcu... tak było jeszcze do nie dawna... chba do 1973r ? w końcu jednak politycy doszli do wniosku, że takie zabezpieczenie nie jest konieczne, że każde państwo we własnym zakresie będzie kontrolować ilość pieniądza na rynku, dla własnego dobra.... aby pieniądz miał wartość to cała historia w skrócie jak chcesz dokładniej to polecaqm Mikro- Maktoekonomię Bega

Gość pieniążek
dzięki za super odpowiedź:) o to mi chodziło:):):)

Gość eusebio
W ogromnym skrócie można powiedzieć, że istotą funkcjonowania pieniądza jest jego niedobór. Pomyśl, gdyby każdy miał tyle, ile potrzebuje, to już nic by za pieniądze nie zrobił lub nie oddał. Wtedy pieniądz nie byłby już pieniądzem, nie miałby dla nikogo wartości.

Gość bega plecam
to wszystko dlatego że lepper "urodził się ineligentny"...