Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Sabinka1234

Przydatki

Polecane posty

Gość Sabinka1234

Drogie Forumowiczki!!! Od jakiegos czasu dokuczaja mi bole brzucha. Oczywiscie bylam u lekarza.Dostalam antybiotyki jednak nieprzechodzi. Lekarz podjerzewa zapalenie przydatkow ale nie mam goraczki, bole nie sa tez tak okropne jak czytam co poniektorzy maja przy tym schorzeniu,nie chodze zgieta wpol da sie wytrzymac a nawet jak sie czyms zajme to zapominam o bolu.Czy to moze byc przy takich objawach zaplenie przydatkow?Przydatki nie sa powiekszone.

Objawy które masz mogą świadczyć o zapaleniu przyadatków ale nie muszą. Ja miałam podobne objawy do Twoich i ponad 2 lata byłam leczona właśnie na zapalenie jajników (dostawałam antybiotyki i środki przeciwzapalne oraz czopki). W końcu poraz kolejny (po kolejnym plameniu i bólu brzucha) zmieniłam ginekologa na wg. mnie i moich koleżanek bardziej kompetentnego. Obecny ginekolog rozpoznał u mnie pogrubienie endometrium (18mm) oraz stwierdził, że wogóle nie chorowałam na zapalenie przydatków tylko cały czas na pogrubienie. Gdyby wtedy ginekolog rozpoznał prawidło chorobę prawdopodobnie byłabym już zdrowa a tak nie wiem na czym stoję, nie wiem czy w przyszłości będę mogła mieć dzieci oraz czy nie czeka mnie za kilka miesięcy łyżeczkowanie macicy. Pozdrawiam

Gość Sabinka1234
a powiedz mi jak rozpoznal u Ciebie pogrubione endometrium?Jakie badania mialas wykonywane?

Podczas badania gineklogicznego stwierdził, że mam powiększony lewy jajnik a potem podczas USG stwierdził to pogrubienie i cykle bezowulacyjne. Pogrubienie można stwierdzić własnie na podstawie USG oraz na podstawie badania laparoskopowego, wykonywanego zazwyczaj dla potwierdzenia pogrubienia lub gdy pogrubienie nie cofa się wogóle lub cofa się zbyt wolno.

Oprócze tego miałam robione badania z krwi - poziom prolaktyny oraz próby wątrobowe (próby żeby stwierdzić czy mogę przyjmować leki na złuszczanie endometrium)

Gość Sabinka1234
Ja usg mialam robione juz kilka razy i nic nie wykazalo- zadnego pogrubienia, powiekszenia jajnikow.

U mnie wcześniej też ginekolodzy twierdzili, że na USG jest wszytsko ok a jednak nie było. Byłaś u jednego lekarza tylko?

Sabinka1234 wcale nie musisz miec gorączki, jesli masz zapalenie przydatków. Ja miałam zapalenie przydatków jakies 1,5 roku temu, było to powikłanie po źle wyleczonej grypie. Ból jest cholerny. Lekarz powinien zrobić Ci usg , po w razie powikłań możesz miec nie drożne jajowody co niesie za sobą konsekwencję bezpłodnosci.

Gość Sabinka1234
Bylam u jednego ale duzej klasy specjalista a potem kobieta-radiolog jak mi robila usg calej jamy brzusznej tez stwierdzila ze z jajnikami wszystko w porzadku. A jesli idzie o bole to nie sa one mocne, nie biore nawet nic na bol bo wytrzymuje.

Więc prawdopodobnie u Ciebie akurat wystąpiło zapalenie przydatków co ułatwia sprawę bo łatwiej jet leczyć zapalenie niż pogrubienie. Po zakończeniu leczenia będziesz misiała uważać żeby zapalenie nie powróciło. Dostałaś jakieś leki?

Gość Sabinka1234
Dostalam bardzo duzo lekow i nie przechodzi:Polseptol, Bactrim forte, Dalacin C, Rolicyn, Distreptaza, Butapirazol, Gynalgin, Doxyratio M, Diclofenac, Clotrimazolum. Sprawa wygladala tak ze przepisywal mi lekarz ni eprzechodzilo i zmienial.

Też brałam Dalecin C, Butapirazol i Distreptazę. Miałaś zlecone badania na poziom hormonów? Ból może być spowodowany zbyt niskim lub wysokim poziomem hormonów.

Gość Sabinka1234
no wlasnie lekarz powiedzial cos takiego ze watpi ze sa to przydatki bo po takiej dawce antybiotykow by przeszlo i stwierdzil ze to moga byc hormony. Tak sie sklada ze lykam Diane 35 moze to przez nie??Lekarz nie stwierdzil jednoznacznie ze to moze byc ich wina izmienil na Yasmin.

Ja obecnie również przyjmuję Yasmin ale to ze względu na pogrubienie. Wcześniej przez 7 dni przyjmowałam Luteinę żeby złuszczyć endometrium. A za około 2 czy 3 tygodnie idę na kontrolę.

Gość Sabinka1234
przynajmniej wiesz co Ci jest i mozesz to leczyc ja mam gorzej:(

Poproś o skierowanie na badania poziomu hormonów, może wtedy coś się wyjaśni. U mnie np wyszło, że mam podwyższony poziom prolaktyny stresowej.

Gość Sabinka1234
oki. w srode wybierams ie do innego lekarza choc mam zaufanie do obecnego ale moze on bedzie mial inna teorie.Dzieki za info.Pzdr

Gość iii...
czy mozecie mi powiedziec jak czesto macie bole w dole brzucha? ja rok temu poczulam pierwszy raz ogromny bol w okolicach pachwiny do tego stopnia ze nie moglam sie ruszac ale odczekalam i po jakims czasie przeszlo . Potem bylo lepiej i tak rok zlecial . Teraz znowu co jakis czas odczuwam jakby uklucie w tym miejscu .Bylam u ginekologa i narazie czekam na wyniki prolaktyny. Ginekolog mowila cos o pogrubieniu a jesli tak jest czy da sie to wyleczyc farmakologicznie ?

Gość iii...
czy czeste biegunki moga miec cos wspolnego z pogrubieniem przydatek badz zapaleniem?

Gość zzkkz
hej dziewczyny, ja mam ten sam problem , tydzien temu poszłam do ginekologa bo bardzo bołał mnie brzuch i miałam wzdęcia, okazało sie ze mam zapalenie pryzdatków, biore ju tydzien leki doustne i czopki i nic nie pomaga a dotego dołączyłból w krzyżu i przeziębienie ( ból gardła, katar i gorączka) - jak mysłicie to przeziebienie ma cos wspólnego z przydatkami czy to poprostu następna chorpba? Prosze pomóżcie!!!