Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Samanthaaa

Uniwersytet Trzeciego wieku - co o tym sadzicie?

Polecane posty

Gość Samanthaaa

Chcialabym prosic o kontakt osoby w jakis sposob zwiazane z UTW. Najelpiej sluchaczyy...Jakie zajecia np. was interesuja, jakie tematy chcielibyscie, aby poruszano na zajeciach dodatkowych z kultury, historii? Pozdrawiam. Zuzanna

Nawet chciałam się tym zainteresować, ale tyle tam było bab, a mężczyzny żadnego, że się przestraszyłam. Tego, że zamiast porządnych wykładów i dyskusji o monetaryźmie (na przykład), będą wymieniane przepisy na szarlotki i uwagi w stylu \"jaka ta młodzież dzisiaj, a za moich czasów..\"

Gość Samanthaaa
To prawda. wlasnie zamierzam poprowadzic zajecia dodatkowe w mamach UTW na jednej z Uczelni Wyzszych. Stad kieruje moje pytanie do osob zainteresowanych UTW, co chcialyby uslyszec....zaladam ze przepisy pieczenia ciasta to nie szczyt marzen:). Moze jakies sugestie?:)

Gość a ja bym nie chciala
Czekac na osiagniecie 3 wieku, zeby moc uczeszczac na jakies ciekawe wyklady. Dlaczego niczego takiego nie ma dla mlodych kobiet? :(

Gość cornflower
a mnie interesuje UTW, bo myślałam aby moze pisać pracę mgr o UTW, ale w sumie to ja nic nei wiem :(

Gość Do ... mały Lord
Chyba nie wiesz co piszesz i co to jest UTW ... :-D Nie wiem gdzie mieszkasz, ale UTW to nie Koło Gospodyń Wiejskich ...

do : Do ...Maly Lord A moze Ty Droga osobo cos mi doradzisz, bo jak na razie to dyskusja nie dotyczy celu, w jakim ten topik powstal:(

Co za bzdury, jakie szarlotki?? :) Na wykładach utw poruszane sa róznorodne kwestie, tematy dotczące medycyny, literatury, historii, sztuki itp. O wypiekach i robótkach ręcznych to sobie w Klubie Seniora można podyskutować, po to własnie istnieją różne instytucje i organizacje dla seniorów - dzięki temu kazdy ma mozliwość wyboru takiej aktywnosci, jaka najbardziej go interesuje. Misją utw jest głównie edukacja, obok integracji i działań wspomagających rozwój fizyczny. Polecam wszystkim seniorom taki rodzaj aktywności :) A jesli chodzi o młode osoby, to są przecież: 1. Studia na uczelniach państwowych i niepaństwowych. 2. kluby osiedlowe. 3. Szkolenia dla bezrobotnych w ramach różnych programów oferowanych przez lokalne PUP. Co do struktury płci w utw, to niestety fakty sa takie, że mężczyźni po pierwsze przejawiają w wieku senioralnym mniejszą aktywność, a po drugie - co jest przykre - szybciej umierają :(

Azazello i ozostale osoby:) na tym topiku , prosze o jakies wskazowki co do zasadniczej kwestii mojego topiku:(. Nie mam sprecyzowanego pomyslu na wyklady - to zalezy od tego, co te osoby moze interesowac. Ogolnie oferuje tematy z zakresu kultury, polityki, stosunkow miedzynarodowych, kultury, historii..... Musze jednak to zawezic i ulozyc tematy. Jakie kwestie sczegołowe propoujecie?

A jesli chodzi o wykłady, o których wspomniałaś, to jakiej dziedziny jesteś specjalistą? U nas największym powodzeniem cieszą się wykłady z zakresu medycyny, podróży i historii, choć często jest tak ze słuchacze przychodza na konkretnego wykładowcę, po prostu na \"nazwisko\".

Ok, wiesz, ja nie jestem słuchaczką :) tylko od pięciu lat jestem związana z UTW zawodowo. Trudno mi podać konkretne tematy, ale myslę, że ta historia to jest to. Np. historia regionu, w jakim bedziesz prowadziła wykłady. Dobrze też, gdy wykład jest wzbogacony o wizualizację, bo jak wiadomo percepcja wielu osób w wieku starszym ulega pogorszeniu, lepiej więc rzucic na scianę jakies slajdy, wykresy, krótki film.

Wejdź na stronę www.utw.pl i tam na forum możesz zadać to pytanie, możesz także zwrócic się z prosba o pomoc do moderatorów strony.

Gość jo..lik
co do wykładów wiem z autopsji że cieszą się powodzeniem zajęcia warsztatowe większość wiedzy jest bardziej przyswajalna, słuchacze życzą sobie zajęć z psychologami, terapeutami etc ponieważ dzisiejszym stylem życia w większości nie radzą sobie starsi oraz słabsi

To prawda, ale my tu mówimy o wykładach plenarnych, natomiast \"warsztaty\" czyli sekcje to zupełnie co innego. Ale oczywiście zgadzam się, że zajęcia z psychologiem cieszą się sporym powodzeniem, choć juz nie tak duzym jak jezyki obce czy zajęcia z tańca.