Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mieszkanka wkurzona

Spldzielnia- naliczenie czynszu...czy prawidlowowo?

Polecane posty

Gość mieszkanka wkurzona

Przedstawie Wam sytuacje... 6 sierpnia wprowadzila sie do meza do jego mieszkania i od razu poszlam poinformowac o tym spoldzilnie(o ja durna uczciwa)...Pani wpisala mnie do jakiejs ksiazki i na drugi dzien przyszla podwyzka czynszu -od 1 sierpania (wpislam sie 6)... Poniewaz woda byla na ryczalt doszlismy z mezem do wniosku,ze zalozymy liczniki- powedrowalismy do spoldzielni i pani powiedziala,ze 14 sierpnia zoloza nam liczniki... Zalozyli a my napisalismy podanie z prosba o zmiane czynszu za okres od 14 sierpnia (zeby nie placic podwojnie za wode-jako ryczalt i rzeczywiscie zuzuta i zarejetsrowana na liczniku)... Dostalismy odpowiedz odmowna,ze zmiana czynszu nastapi dopiero od 1 wrzesnia.... Jak dobrze rozumiem za sierpien mam zaplacic podwojnie za wode- a w naszym przypadku to jest 300 zl wiecej.... CZY TO JEST ZGODNE Z PRAWEM????

Gość a ja mieszkalam
poltora roku w mieszkaniu meza nie informujac o tym nikogo :) czasem nie warto byc do bolu uczciwym

Gość miekszanka wkurzona
niestety ja chyba mam cos z glowa, nie pomyslalm i poszlam, bo mi sie wydawalo,ze zeby sie zameldowac w miekszaniu trzeba miec papier spoldzileni- ODWALILO MI Sama nie wiem jak moglam byc taka durna

Gość mieszkanka wkurzona
a jak myslicie czy to jest zgodne z prawem?

Gość nie denerwuj się tak
bo robisz to trochę na zapas. Zwykle w spółdzielniach wodę rozliczają raz na pół roku, więc w końcu przyślą wam zawiadomienie, że macie nadpłatę i dostaniecie zwrot pieniędzy. (Tak prawdę mówiąc, to jedynym twoim błędem było założenie liczników. Bo z doświadczenia wiem, że ryczałtem płaci się sporo mniej....) Natomiast czysz większy o 5 dni chyba tak bardzo nie wciągnie cię w koszta :-)

Gość wkurzona mieszkanka
Nie chodzi mi o 5 dni: od 14 do konca sierpnia zaplace za wode, ktora relanie zuzylam ( akurat u mnie jest jej sporo bo 5 zimnej i 4 goracej)-bo liczniki sie kreca a stan mam podac od licznika 00... Za ten sam okres bo od 1 do 14 sierpnia mam zaplacic 350 zl wody - wyliczonej ryczltem...Tu nie ma mowy o zadnych nadplatach..czyli za okres 20 dni zaplace za wode podowjnie (od 1-6 -nie mieskzlam jeszce-ale to rozumiem czynsz wzrasta od 1 dnai mieisaca), i od 14 do 31 -kiedy zapalce za wode ryczaltem i za ta zuzya na licznikach)

jeszcze raz ci mówię, że w końcu zwrócą ci tę nadpłatę. Tyle, że przy rozliczeniu półrocznym...

Gość to raczej to
rozliczanie zuzycia wody mam raz na kwartal jesli w miedzyczasie byly zakladane wodomierze, dostawalam rozliczenie z uwzglednieniem okresu platnosci - ryczalt i wg licznika osobno po zalozeniu wodomierzy placilam o wiele mniej (norma zuzycia wg ryczaltu stanowila 5 m kubikow na osobe - slonia mozna bylo kapac) zakladam, ze z czynszem bedziesz miala tak samo, czyli rozliczenie koncowe, w ktorym bedza uwzglednione zmiany z zameldowaniem

Gość smutno mi
No dobra: mam nadzieje,ze macie racje, cociaz z rozmowy z panai ze spoldzielni wyniaklo co innego, ale moze nie zrozumialam.... A ile wody zuzywcaie miesiecznie, bo ja na dwie osoby od 14 sierpnia do 11 wrzesnia: 5,5 zimnej 7 goracej To duzo?

u mnie na 3 osoby ciepła woda 11m3 na miesiąc zimna woda 7m3 na miesiąc + dochodzi do tego tzw woda i kanalizacja 11+7 = 18