Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Astaroth...

Kot nie daje spać w nocy.../

Polecane posty

Witam! Od Piątku mam dwumiesięcznego kotka, zawsze chciałam mieć kotka w domu, z tym ze mieszkając z rodzicami w ogóle nie miałam co o tym marzyć...Teraz mam swoje mieszkanie i mieszkam razem z narzeczonym. Kotek jest prześliczny, słodziutki i w ogóle :D na prawdę nie mam do niego zastrzeżeń, dba o higienę... Ale jest jeden problem, gdyż nie daje spać w nocy. Kładę się spać, oczywiście zaśnie razem ze mną, ale budzi się w nocy ok 1-2 i zaczyna sie bawić niezle przy tym hałasując:/ nie mam nic do jego zabaw na codzień mimo ze wspina się po firankach:):) I nie wiem co z tym zrobić..zamykać go w łazience to zbyt brutalne:/ ale zarywać noce a potem być nierpzytomnym w pracy, to też nie jest rozwiązanie... Mam małe mieszkanko, więc nie moge zamknac go w drugim pokoju i mieć spokoju..Ja to w sumie bym jakoś przetrwała ten jego okres zabaw, ale pewnie mój narzeczony nie...:/ Poradźcie proszę...

Gość Ginevra
z dachu go;)

Gość Ginevra
dzieciaczka zróbcie:) becikowe będzie, a i po firankach nie bedzie się wspinał. I lepsze niz kot a momo iz tez budzi w nocy, ale czyż nie jest przyjemne patrzec jak rośnie i sie rozwija "coś" co wyszło z twojego brzuszka?

Gość sama sie rzuć z dachu
:P kotki to słodkie stworzonka, mam dwa i wiem o czym mówisz :) koty przesypiaja średnio 20 godzin na dobę, więc może wymecz go zabawą wieczorem, to padnie z przemęczenia i prześpi do rana :D

Rada - nie pozwol mu spac w dzien. Kot jest zwierzeciem nocnym - wtedy poluje, ale mozna go przyzwyczaic do zycia dziennego.

Nie bardzo mogę kontrolować jego sen w dzień, ponieważ jestem w pracy od 10 do 18, lub od 8do 16...:) W tym jest problem...fakt, dzisiaj sprobuje go wymeczyc jak wrócę..mam nadzieje ze nie zdemolowal mi mieszkanka :D caly czas jestem zdenerwowana i mysle co on teraz gryzie, albo gdzie ostrzy pazurki :D slodkie to stworzonko, nic od niego nie chcę tylko aby spał normalnie w nocy..moze nawet wstawac o 6rano, moze wreszcie nauczę się wstawac normalnei bo ogolnei to spioch jestem;)

Gość nie martw sie
jak dorośnie to będzie cały czas spał, żebrał o jedzienie albo się łasił. I żadne zabawy nie będą mu w głowie

Staraj się bawić z nim głównie wieczorem, tak dobrą godzinke albo dłużej (jeżeli masz czas) aktywnej zabawy, żeby się dobrze zmęczył. Ja swojego budziłam jak byłam w domu kiedy tylko zasypiał i zachęcałam do zabawy, tryb życia zrobił mu się bardziej dzienny. Zamykanie w łazience jest brutalne ale tego też próbowałam jak dostał nawyku budzenia nas o 2-3 w nocy miałczeniem i dopominaniem się pieszczot. Zamknęłam go dokładnie trzy razy (tzn. mąż zamykał bo ja nie miałam serca:( )i podziałało. A z firanek goń bo jak podrośnie to może Ci karnisz zlikwidować:D

No wlasnie - ma gdzie ostrzyc pazurki? Czy ma drapak i zabawki? Czy obcinasz mu pazury? No i pomysl o sterylizacji w przyszlości, bo jesli to kot, to juz niedlugo bedzie znaczył teren, a jesli kotka, to przyjda koty, ktore beda wyly po nocach jakby je kto ze skory obdzieral. A tak masz szanse uniknac tej \"niedogodnosci\".

Gość sama sie rzuć z dachu
kup mu domek-drapak, jak masz miejsce to najlepszy jest taki duży do sufitu, koty uwielbiają patrzeć na nas z góry :)

Niestety, mieszkam w malym mieszkanku wiec taki duzy drapak odpada:DF narazie terroryzuje moje stare kapcie;) Chyba tak zrobię...dziś w sumie zamknelam go w lazience, ale zaczal odrazu miauczec..podejzewam ze dlatego bo bylo ciemno..bo potem jak go zamknelam drugi raz i zapalilam swiatlo, to zaczal miauczec po godzinie i jak optworzylam drzwi to podbiegl odrazu do misezcki z jedzeniem, wiec pewnie zglodnial;) dzis sie z nim wybawię, a potem pewnie zasnie przy mnie, jak zacznie o 1 w nocy brykać, to urządze mu plac zabaw w lazience i zapalę światło:)

Moje zawsze budza się w nocy na harce a nie są już takie małe :D Po prostu zamykam się w sypialni i tyle ;) Poszaleją ze 20 minut i ida spac :D A drapak to podstawa - bo inaczej zacznie ostrzyc pazurki na meblach :D ewa 🖐️

Gość droga autorko
:) cierpliwosci kochana cierpliwosci ;) niestety masz kocieo bobasa i jeszcze wiele przed to ba :P :) wiem,gdyz jeszcze niedawno przzzywalam dokladnie to samo ,moja kociczka potrafila sie budzic o 2-3 w nocy bawic sie tak do rana,albo pobudka o 4-5 w nocy i dawaj :) teraz ma juz ponad rok i nie tyle co ja meczylam zabawa wieczorem,a w nocy nie reagowalam na jej zaczepki,czasem krzyknelam porzadnie :o i kocinka normalnie spi z nami do rana,widzac zero reakcji z naszej strony-spi do towarzystwa w nocy,czasem cicho pojdzie do kuwetki lub zjesc,moj problem juz zniknal.weim co przezywasz mialam dokladnie to samo trzeba przemeczyc sie z kocim dziecinstwem niestety z czasem maluch sie nauczy,w nocy jak spicie nie reagujcie na jego zaczepki zabaway,krzyknij na nia , nie pozwalaj by cie kociak do zabawy zaczepial,nawet udawaj ze spisz ;D Zycze wiele cierpliwosci i radosci z malucha,pozdrawiam :)

Właściwie to...jakie to dziwne:) Kocurki rozrabiaja, a mimo to chcem,y zeby przy nas były:) Jakie są zabawne gdy się bawią, na mojego moge patrzeć godzinami, i te ciekawskie duże oczka... sweet!

Gość droga autorko
zapomnialam dodac,ze kocius musi sie zaklimatyzowac na nowym terytorium,wyobraz sobie ze ja nie spalm pierwsze 2 tyg nocy ,gdyz mala maiukala za mamka :P buszowala niezle ,ale jej przeszlo i normalnie przesypiala noce tzn. no prawie bo budzila sie do zabawy o swicie :D z pierwszy promykiem swiatla :P sciskam cieplo :) jeszcze wiele przed toba :D

Demonico :D ciesz się że Ci na stopy nie poluje podczas snu :D, jak mój kiedyś :P Budzisz się w środku nocy z pazurami w nodze :-0 :P Mój ma już prawie sześć lat, a czasem bawi się w nocy z gąbką do naczyń jak mały kociak, wydając przy tym niestworzone dzwięki, lub paraduje bokiem w pozie bojowej lemura przed lustrem :D Koty są słodkie. Kup mu coś na ostrzenie pazurków, to nie będzie po firankach łaził, a najlepiej ściągnij i powieś króciutkie :D, wybaw wieczorem i nie pozwól spać ani przez chwilkę, jak jestes w domu.

Tez mam mala kotke (ma ok 4 m-cy) i na noc zamykam ja w kuchni. Wczesniej oczywiscie chowam wszystko czym moglaby sobie zrobic krzywde. W tym samym pomieszczeniu ma miseczki z woda i jedzeniem i kuwete. Miauczy tylko do chwili az w mieszkaniu nastanie cisza i zostana wylaczone wszystkie urzadzenia elektryczne (nie wiem jak ona wyczuwa zapalone swiatlo w pokoju obok:) ). Pozniej albo grzecznie idzie spac albo po cichu buszuje po kuchni:) Mysle ze nie jest to strasznie brutalne bo jest bardzo zadowolona z zycia:) Pozdrawiam

mistral------> 🖐️ rozbawiłaś mnie tym polowaniem na stopy, mój kot nauczył mnie spać z zakrytymi nogami;) a i tak kołdrę trzeba zawijać bo poluje pod nią. sama się rzuć------> mój nie uznaje żadnych domków, przerabiałam trzy od wersji mocno rozbudowanej po skromną, wszystkie poszły do ludzi oprócz ostatniej która stoi nieużywana.

Gość droga autorko
co do zostawania samemu maluchowi w domu - ja tez pracowalam i pracuje tez sie balam co zastane jak wroce co zmalowala mala a dom byl w porzadku :) przestalam sie wtedy martwic,kociaki sa grzeczniejsze jak sa same w domu niz jak my z nimi jestesmy-to na przykladzie mojej kotki :) zeby nie drapala kup drapaczke,ale chodzcie do weta na pazurki ,bo kot domowy nie zetrze sobie ich porzadnie bys odrapana nie byla,o ja bylam dlugo =D jesli ci sie bierze ze meble,kable przedmioty spryskaj sprayem odstraszajacym lub dezodorantem cytrynowy,jak nie pomoze to krzyknij i przegon,ale bron boze nie bij wtedy bedzie robic na zlosc jak cos mi sie prypomni napisze buziaki dla was ;)

Gość droga autorko
co do stop moje kolezanki -moja ma 1,5 roku i do dzis poluje nam na stopki ;D nawet jak chodze po mnieszkaniu :D:D

Gość kici-kici
witam, jestem z wrocławia. jakis czas temu znalazłam zabiedzoną kotkę, serce mi się ścisnęło i przygarnęłam ją. problem w tym, że czasem wyjezdzam (nie ma mnie w domu około tygodnia) i nie mam jej z kim zostawiać. może znajdzie się ktoś, kto chciałby około roczną uroczą kotkę?:)

Jak chodze po mieszkaniu to mnie \"poluje\" - znaczy wyskakuje zza rogu i gryzie w łydkę, a potem szybciutko ucieka :D:D:D:D Jestem obecnie na etapie przemyśleń, co do amputacji pazurków, ktoś ma taki zabieg za sobą ? Jak kot to znosi ? Kupiłam nowe krzesła i tapicerka wyjątkowo przypadła do gustu kotowi :-0 Sygryda :D 🖐️ to nic, :D nagminne jest układanie się mojego kota do snu na plecach mojego męża ... dodam, że "w trakcie" :P

Gość droga autorko
Sygryda >> kochana mam to do dzis w nocy ,juz przyzwyczailismy sie :D najpierw poluje,skacze potem gryznie i polize i tak dopoki jej nie okrzycze :o :D

Gość droga autorko
mistral >🖐️ :D moja na szczescie sie juz tego oduczyla :D zdarzylo jej sie pare razy :P

mistral-----> urocze rodzinne pożycie:D mój tylko raz ugryzł męża...w tyłek...w trakcie własnie:D nie wiem czy mnie bronił czy też chciał się bawić z nami:p do tej pory mnie to smieszy:D Co do amputacji to słyszałam wiele negatywnych opinii dlatego się nie zdecydowałam, obcinamy mu pazury sami specjalnymi cążkami po krótkim przeszkoleniu przez weta. średnio co dwa tygodnie.

Ja obcinam pazury regularnie - nawet co tydzień :D A co do podgryzania pod kołdrą - to najstarszy kot obżeral mi nogi przez kilka miesięcy :D Ruszyc się nie mogłam, bo sobie polowanie urządzał ;) A i pod kołdrę właził :)