Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zmarznięta i skostniała

Kiedy się zaczyna sezon grzewczy ???

Polecane posty

Jw. Zimno w domu jak w psiarni...:O

Gość nie wiem jak u Ciebie
bo każda spółdzielnia inaczej to sobie ustawia, u mnie przeważnie zaczyna się pod koniec października :(

za komuny byl tzw. sezon grzewczy, teraz każda spółdzielnia grzeje swoje mieszkania, kiedy chce - idź do spółdzielni albo zadzwoń i zapytaj, wg jakich zasad zaczynają grzać

Myslalam,ze to jest jak na przyklad kilka dni pod rzad temperatura nie przekracza ilus tam stopni... W mojej spoldzielni sa straszne chciwusy, nie wlacza wczesniej... Chyba zaloze dzis rekawiczki:O

Gość przeciez dzisiaj jest cieplutk

Gość a może by tak
jaśnie panna włączyła sobie grzejnik,co?my którzy mieszkamy w domach musimy całą zimę życie spędzać paląc w piecach,a wam tak juz jest wygodnie,że kilka zimnych dni i od razu afera...

Place caly rok, a ogrzewanie mam jesienia i zima. To jest nienormalne, niesprawiedliwe 😭

Gość a propos płacenia
wszyscy płacą tyle że każdy za coś innego,ale to nie znaczy,że wszyscy czekają ,aż zmarzną...

Jasnie panna?:O Nie moge wlaczyc sobie grzejnika, to i tak na nic sie nie zda, bo jest zimny jak lod, panie specjalisto od ogrzewanie:P

Gość jaśnie panno
ja pisałem o grzejniku elektrycznym,ale cóż,widzę ,że z myśleniem też nie najlepiej

Nie mam grzejnika elektrycznego, nie stac mnie. I prosze cie bardzo zejdz ze mnie. Masz zly nastroj - wyzyj sie na kims innym.

A ja nawet zimą mam przeważnie zakręcone kaloryfery albo ledwo letnie. :-)

Gość jaśnie panna
taka drażliwa z natury,czy z zimna?

Jak to, zima tez? U mnie przynajmniej zima grzeja jak trzeba...juz nie moge sie doczekac...

A propos płacenia - nie wiem jaki masz system opłacania ogrzewania, ale ja płacę tylko za tyle ile \"wygrzeję\" (mamy liczniki). Więc nie rozumiem dlaczego \"chciwusy\" :D

Ja też kaloryfery zima mam mocno przykrecone (nie znoszę jak jest za cieplo) - tylko przy duzych mrozach grzeję ciut mocniej, żeby ściany nie przemarzły.

Ja nie mam licznikow, jeszcze nie zalozyli i nie wiem czy to zrobia. A chciwusy to oni i tak sa, bo kilka lat temu prosilismy ich o wlaczenie ogrzewania, to powiedzieli, ze nie - bo za wczesnie:O

Nadal nie rozumiem - ty za to płacisz, a nie oni ze swojej kieszeni. To raczej chamstwo a nie chciwość. Zreszta jest przecież bardzo cieplo :)

Gość podzielniki
podzielniki masz Katarino, nie liczniki... a to oznacza że płacisz w udziale wg podzielnika za ciepło dostarczone do budynku. np. spnia kupuje ciepło za 100 zł do bloku z 3 mieszkaniami. Ty masz zakręcony grzjnik, pozostali równo zużywają - Ty zapłacisz 0, oni po 50. Ale jeśli wszyscy troje macie zakręcone grzjeniki to zapłacicie po 33,33 zł, tak samo jak wtedy gdy wszyscy macie odkręcone.

Nie podzielniki a liczniki!! Na każdym kaloryferze :D Każde mieszkanie ma swoje liczniki (w każdym pomieszczeniu na każdym kaloryferze). Co roku przychodzi facet i spisuje.

Gość podzielniki
tak, ale to właśnie są podzielniki. Nie płacisz np. 10 gr za jednostkę tak jak za pra czy wodę, ale za odpowiedni, przypadający na "Twoje" grzjniki procent w zużyciu ciepłą i ogólnym koszcie budynkowym który nie zależy od zużycia tylko od zamówienia.

już teraz to i ja zgłupiałam z tymi podzielnikami, ale tak jak mówi Katarina Witt, u mnie też na każdą jednostkę przypada kwota.

Gość podzielniki
nie ma liczników na ciepło, tylko podzielniki. Na tym polega pozorność płacenia "za siebie" jeśli chodzi o centralne ogrzewanie. Wprost zresztą sporo pisał kiedyś o tym.

Gość podzielniki
jeśli macie kwotę na jednostkę to spytajcie w administacji/wspólnocie jaką? na pewno nie uzyskacie jasnej odpowiedzi jak przy wodzie czy prądzie.

Wytłumacz mi wobec tego w jaki sposób jestem połączona z sasiadami? Ot tak sobie typuja mieszkania? Wobec tego liczniki, czy jak wolisz podzielniki, nie mają sensu - wystarczy podzielic kwotę za całe ciepło na ilość mieszkań bądź mieszkańców i tyle.

My też płacimy cały rok za CO, a potem na wiosnę jest rozliczenie i kasy nie zwracają, ale np. nadwyżka pokrywa za jeden miesiąc czynsz.

problem w tym, że odpowiedź jest prostsza - liczniki na wode (takie tarcze) sa mniej dokładne niż te na ciepło :D już się pytałam :)