Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ksantypia

DORADCA FINANSOWY czy jest tu taki???

Polecane posty

Gość ksantypia

Mam pytanie, zastanawiam się czy ktoś z Was ma własną działalnośc i pracuje jako doradca finansowy? Mam możliwośc pracy w WBK własnie w takim charakterze, teraz mam prace ale kiepska więc chciałabym sie skusić ale nie wiem jak to wygląda finansowo. PROSZĘ POMÓŻCIE!!!! :-)

Gość ksantypia
Nikt mi nie chce pomóc?! :-(

Gość no ja doradzam
finansowo większość mych klientów mieszka obecnie pod mostem :(

chodzi Ci o to, że pracujesz teraz na etacie, chcesz z tego zrezygnować, założyć swoją firmę (doradztwo finansowe) i świadczyć usługi dla WBK wystawiając im faktury?

Gość ksantypia
Tak, mniej więcej o to mi chodzi.Dodam również, że to co teraz dostyaje pracując na etacie to grosze... Nie wiem co zrobić, mozna na tym zarobić?

nie jestem doradcą finansowym, ale z tego co się orientuję, to na taką dzialalność potrzeba specjalnej licencji Ministerstwa Finansów (podobnie jak w przypadku biur rachunkowych); nie potrzebujesz takiej licencji jeśli będziesz zatrudniona jako doradca na etat natomiast koszty takiej działalności... ZUS - jeśli w ciągu ostatnich 5 lat nie miałaś żadnej swojej firmy, to przez pierwsze 2 lata płacisz obniżone składki - rentowa/emerytalna ok. 95 zł-które odliczasz od dochodu, zdrowotna 170 zł-odliczasz w całości od podatku; po 2 latach płacisz pełne składki - rentowa/emerytalna ok. 550 zł-odliczasz od dochodu, zdrowotna 170 zł-odliczasz w całości od podatku, i fundusz pracy ok. 40 zł-wliczasz w koszty wysokość składek zmienia się co 3 m-ce (przeważnie rosną o 10-30 zł) i jest ustalana odgórnie przez MF poza tym podatek dochodowy 19 % dochodu netto no i VAT :)

Gość ksantypia
Dziękuję bardzo za odp. W tym przypadku zgoda nie jest wymagana ale koszta są więc boje się, ze na tym sie raczej nie zarobi :-( a ciągnie mnie do tego :-) Do jutra musze odpowiedzieć na sto procent