Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość GjertychRoman

46 lat i ciąża. Obciach czy cud?

Polecane posty

Nie rozumiem was. Przecież w starszym wieku tylko wzrasta prawdopodobienstwo jakis chorob, a nie jest powiedziane, że dziecko na pewno bedzie chore. Znam 4 kobiety, ktore majac juz dorosle dzieci zaszly w ciaze. Wszystkim urodziły się zdrowe dzieci. Nie znam za to żadnego przypadku z chorym dzieckiem. Nie ma co straszyć. Gratulacje

Na pewno twoja mama ma teraz wiele rozterek i wątpliwości, ale wcale nie musi być źle. Moja mama urodziła mnie mając 44 lata i jestem jej bardzo wdzięczna za to że miała tyle odwagi i nie przejęła się \"obciachem\" związanym z moim przyjściem na świat. A ja urodziłam się zdrowa, silna i nie opóźniona w rozwoju (wbrew temu co zapowiadali inni). Mam 25 lat i właśnie spodziewam się własnego dziecka i moja mama nadal mnie wspiera i jest przy mnie kiedy jej potrzebuję. Więc mogę ći powiedzieć że zarówno młoda mama jak i \"mamababcia\" mogą być świetnym autorytetem dla swojego dziecka.

Gość GjertychRoman
Szczęściaro, moja Mama będzie miała 47...Ale może też się uda.

Gość Mam 44 lata
Do założyciela Bez przesady.Jaki obciach? Mieszkam w dużym mieście i widzę mnóstwo mam w jej wieku. Ja nie przejmowałabym się ludźmi ,to tylko jej prywatna sprawa. Coś na pocieszenie:Moja babcia urodziła w wieku 48 lat ,oczko w głowie dziadków.Kobieta jest juz dorosła,studia skończyła w wieku 21 lat/trudny kierunek/,po prostu wybitna osoba,obecnie robi nadal karierę ,ale za granicą.

Gość obciach czy cud
obciach niestety. W tym wieku chyba umie sie człowiek zabezpieczyć :O

Gość GjertychRoman
ale mnie pocieszacie. I nikt nie potępia za wątpliwości. My żyjemy w małym nawet nie powiatowym miasteczku, będzie ciężko. Ale mama jest nowoczesną kobitką, śmiga po necie, lubi wygłupy, figura jak w liceum. Poradzi sobie. Na szczęście na swoje lata nie wygłąda, może to dziecko będzie do nie lepiej pasować niż ja, stary koń? Wszyscy zawsze mówili, ze mam za młodą matkę, chociaż miała 23 jak się urodziłem.

Gość Mam 44 lata
do obciach czy cud Jak będziesz dziecko w tym wieku to porozmawiamy

Gość obciach czy cud
Niedługo w tym wieku będę. Dla mnie to zwykły obciach :D

Gość Mam 44 lata
Ja mam 44 lata i zostałam babcią,wszyscy wkoło są zdziwieni.Na spacerach ludzie pytają ile mam lat,nie wierzą,ze to mój wnuk. Myśle,ze skoro Twoja mama jest nowoczesną kobietą ,tez nie bedzie miała z tym problemów

Gość Do obciach niestety
W tym wieku natura powinna człowieka zabezpieczyć.Pewnie w tej swerze coś zawiodło. W tym wieku nie ma się wiary we własną młodość, organizm sygnalizuje ustanie pewnych czynności i usypia czujność. W tym wieku można wpaść jak małolata i nie wiedzieć jak to się mogło stać. Przez 20-parę lat umiała, i nagle piszesz, że w tym wieku... Pomyśl. To nie jest kwestia wieku.

Gość Mam 44 lata
do obciach czy cud To tym bardziej sie dziwię,ze dla ciebie to obciach,jak mozna w tym wieku przejmowac sie opinią ludzi.Weź pod uwagę,ze niektóre kobiety nie mogą stosowac /w tym wieku/pewnej antykoncepcji.

Gość Do obciach czy cud miało być

Gość obciach czy cud
Nie chodzi o ludzi, chodzi o to biedne dziecko. Matka w wieku 46 lat. Obciach!!! :D

Gość Na razie chodzi o matkę

Gość Ja uważam
że to wcale nie obciach!!! Gratuluję :)

Gość właśniee
Moja siostra moiała podobnie, ale nie donosiła. Było trochę komentarzy, nie powiem

3 lata temu: moja ciocia - 2 dzieci w wieku 24lata i 21. czyli ciocia dobrze po 40 (chyba 48)i zaszla w ciaze. szok dla rodziny i glownych \"cudotworcow\" ;) Ale nikt jej nie powiedzial ze to obciach, dzieci pomagaly. Urodzila zdrowa sliczna dziewczynke. dzis: minelo juz ponad 3 lata i sa nadal szczesliwa rodzina. gratuluje z calego serca!!!!! uwazaj na siebie teraz!!!! pozdrawiam

poprawiam ostatnie zdanie- nich mama uwaza na siebie;) fajnie miec rodzenstwo takiem male:) nie neguje za watpliwosci- to normalne. Ale napewno trzeba pomoc mamie przejsc przez ta ciaze, bo to ona bedzie rodzic, to w jej glowie jest 1000 mysli na raz;) pozdrawiam

Gość a ja myślę tak
Jesli chce tego dziecka, ma dobre zdrowie i wydolnośc finansową to super - moje gratulacje. Jesli natomaist to wtzw pózna wpadka - w tym wieku neiktóre kobiety mają już poczatki menopauzy , mysla ze nei msuza sie zabezpieczać itp - jesli więc to taka wpada nei chce sie dziecka - to zdecydowanie ono nie powinno się urodzić ...

do a ja mysle... wybacz ale Twoje myslenie jest chore!!!!! uwazasz ze dziecko z wpadki nie ma prawa zyc?!!!! moja ciaza jest tak samo z wpadki i rowniez mam swoje lata i co w zwiazku z tym? mialam ja usunac? ja uwazam ze obciachem jest myslenie ze to jest cos nagannego kiedy kobieta w starszym wieku zachodzi w ciaze mysle ze takie myslenie jest typowe dla osob niedojrzalych oczywiscie nie pochwalam patologii w stylu jedno z rodzicow bezrobotne drugie na zasilku a dzieci dziesiecioro

Głowa do góry!!! Póżna ciąża to nie obciach!!!!! Moja mama tez póżno rodziła no moze nie tak póżno jak Twoja(miała 38lat-wpadka) Ludzie się gapili i plotkowali,o tym ze mój 40-letni ojciec potrafi jeszcze robic dzieci,no ale tak to juz jest jak się mieszka na zadupiu z zacofancami. Jezeli Twoja mama ma jakie kolwiek wątpliwości co do zdrowia malucha to powinna zrobic badania prenatalne i sama tez byc pod opieką dobrego ginekologa Taka póżna ciąża moze dac kobiecie niezłego kopa do zycia, więcej werwy i odmłodzic. Mówią ze póżne mamusie mają więcej cierpliwości dla swoich pociech. Najwazniejsze jest teraz dla niej wsparcie ze strony rodziny a nie potępianie i gdybanie czy to cud czy obciach. Wesprzyj mamę dobrym słowem,powiedz ze się cieszysz. Zona mojego kuzyna (jedynaczka)miała 21 lat jak jej mama urodziła jej brata. A 2 lata póżniej na swiat przyszła jej córka, Przy takim maleństwie mozesz się wiele nauczyc,zdobyc potrzebne informacje które będą przydatne gdy Ty będziesz się spodziewała swojej kruszyny.

Gość onaioni
mnie mama urodziła, jak miała 38 lat. 29 lat temu to było nie lada wydarzenie, zwłaszcza w małym mieście. Jestem zdrowa, skończyłam prawo i studia podyplomowe, sama jestem w 2 ciąży. nie narzekam.obecnie ludzie inaczej podchodzą do narodzin dziecka-trzydziestoparolatkowie robią karierę i jeszcze mają czas(oczywiście nie wszyscy)-ale poza tym jest tak, jak dawniej -zdarzją się ciąże u nastolatek, u kobiet po czterdziestce, są rodziny wielodzietne-z wyboru, albo i nie, samo życie.

Gość Nie 100 antykoncepcji
Nawet rozsądnym parom zdarza się wpadka. A czemu zakładacie, ze mama założyciela topiku, wpadkę zaliczyła? A może było to planowane dziecko, w końcu 46 lat to ostatni dzwonek na dziecko? Może chciala mieć dziecko z drugim mężem czy partnerem?

Gość trewof
ekhm, 46 to już dawno po dzwonku, tak dla ścisłości ale skoro tak się zdarzyło, to wspaniale moja mama też urodziła bardzo późno, po czterdziestce, gdy już nie spodziewała się ciąży, i bardzo ją to... odmłodziło a ja nie jestem jedynaczką moim zdaniem to kapitalnie że twoja mama urodzi i na pewno nie jest to żaden obciach

Gość aneczka 25
Witam. Moja mama miała 40 lat jak mnie urodziła a było to w 80 roku ( jako 3 dziecko). Wtedy nie zdarzało się to często, zdarzały się czasami wpadki ze strony ludzi żebym słuchała się babci lub coś w tym stylu..., ale ja nie zamieniłabym mamy na młodszą, dziękuję jej za urodzenie mnie, a to , że mam starsze rodzeństwo to wspaniałyu skarb, mimo różnicy wieku 16 i 12 lat trzymamy się razem. Znajoma mamy w wieku 43 lat urodziła 3 (starsze 19,21). Dzieci starsze mają pozakładane rodziny, a ten 13 latek jest radością całej rodziny. Moja ciocia miała 44 lata 2 lata temu urodziła 4 dziecko a za pół roku urodził się jej wnuk, może śmieszne, ale jak widzę jak ciocia odżyła i cieszy się tym póżnym macierzyństwem to nie wyobrażam sobie żeby ciocia nie miała tego 3 dziecka. Ważne jest to żeby twoja mama czuła ze ma obok siebie Ciebie i męża i pogodziła się z sytuacją, wydaje mi się ze każda ciąża która nie jest planowana na początku wzbudza lęk . A jak jej mąż, zdziwiony, ma dzieci, zadowolony? Ps. oczywiście dzieci zdrowe

Gość aniaaaaaaa
Obciach

Gość mamabella
witam wszystkich ja mam 48 lat i bardzo chce zajsc w ciaze lekarka u ktorej bylam straszyla mnie ze dziecko urodzi sie chore .nie wiem co myslec dodam ze mam juz dzieci i z zadnym z nich nie mialam problemow w ciazy ani przy porodzie prosze o rade co wy o tym sadzicie zdecydowac sie na dziecko czy nie ,dodam ze mam mlodszego meza i bardzo chccielibysmy miec dziecko pozdrawiam

Gość tylko tak
mamabella chyba żartujesz.Co was wszystkie opętało z macierzyństwem po czterdziestce,to nienaturalne,niech rodzą młode dziewczyny a nie stare baby

Wspieraj mamę, bo pewnie ma teraz dużo dylematów. Pogratuluj i nie myśl nawet o obciachu. Ciesz sie że mama jeszcze jest w \"sile wieku: ;)

Gość eureka eureka
Twoja mama uprawia sex..... :):):) To był by dla mnie największy szok jakbym się dowiedziała tego o swojej:):):) pozdrawiam i gratuluje rodzeństwa!!!! a za mame trzymam kciuki:):):):)