Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 wroc艂awianka20

Pomocy - tarczyca!!!!

Polecane posty

Go艣膰 wroc艂awianka20

Witam. Jestem z Wroc艂awia, mam 20 lat. By艂am u 3 lekarzy endokrynolog贸w, wszyscy mnie zbyli, twierdz膮c, 偶e nic mi nie jest (albo 偶e to na pod艂o偶u nerwowym). Zacz臋艂o si臋 od tycia, wyd艂u偶enia si臋 miesi膮czek i ich nieregularno艣ci (7 dni okresu co np.70 dni), wypadanie w艂os贸w w olbrzymiej ilo艣ci, a przede wszystkim ci膮g艂e uczucia zimna, ch艂odu lodowate ko艅czyny, ko艂atanie serca, bezsenno艣膰. Stres贸w wi臋kszych – brak (najwi臋kszy ten, 偶e nie wiem co mi jest). Pierwsza lekarka posz艂a tropem policystycznych jajnik贸w (po usg jajnik贸w i badaniu LH i FSH okaza艂o si臋 偶e to nie to), ponadto zrobi艂a mi USG tarczycy i powiedzia艂a 偶e jest lekko powi臋kszona. Druga wyjecha艂a do mnie z tekstem, 偶ebym przesta艂a si臋 objada膰 (od kiedy to si臋 tyje 15 kg w 2 miesi膮ce) i przepisa艂a szampon zio艂owy  By艂am za艂amana. Traktuj膮 jak wariata. Ani jedna, ani druga nawet nie pofatygowa艂y si臋 偶eby kaza膰 mi zrobi膰 dodatkowe badania. I tak by si臋 to sko艅czy艂o, gdybym sama si臋 nie dowiedzia艂a, 偶e wynik samego TSH cz臋sto bywa nie miarodajny. Zrobi艂am FT3 i FT4 i okaza艂o si臋, 偶e FT3 jest niskie. TSH 1,560 (0,27-4,20) FT3 3,92 (4,00-8,3) FT4 15,6 (11,96-21,87) Trzecia lekarka zobaczy艂a te badania i powiedzia艂a, 偶e owszem wyst臋puje hiperprolaktynemia funkcjonalna (ale nie powiedzia艂 mi co to jest i czy to si臋 gryzie w og贸le z tarczyc膮) i przepisa艂a mi Lutein臋, kt贸r膮 mam bra膰 od 16 do 25 dnia cyklu oraz zaleci艂a branie witaminy B6 hehe. Zaburzenia miesi膮czkowania opisa艂a jako maj膮ce charakter czynno艣ciowy. Tymczasem mi nic si臋 nie polepszy艂o. Zrobi艂am, tak jak mi zaleci艂a jeszcze badanie przeciwcia艂 tarczycy (TPO i TG) i czekam teraz na wyniki. Wg mnie jest coraz gorzej zw艂aszcza 偶e zaczynam mie膰 ca艂y czas dreszcze i jest mi tak strasznie zimno. Nic nie chudn臋 (膰wicz臋, dieta) i jestem jaka艣 taka opuchni臋ta, dalej nie 艣pi臋 prawie w og贸le. Nie wiem co mam robi膰. Dodam m贸j poziom prolaktyny: 6,82 (6,00-29,90). Nie wiem czy to dobrze i czy to ma jaki艣 wp艂yw. Ponadto moje wyniki LH i FSH (2 dzie艅 cyklu): LH 1,3 (2,4-12,6) w fazie folikularnej, w kt贸rej by艂am FSH 1,2 (3,5-12,5) w fazie folikularnej, w kt贸rej by艂am Czy to te偶 ma jakie艣 znaczenie? Dodam, 偶e w mojej rodzinie po obu stronach kobiety cierpia艂y na niedoczynno艣膰 akurat. Jednak lekarzy to nie przekonuje, NO BO TSH JEST W NORMIE!!! Prosz臋 Was tymczasem o pomoc, o jakie艣 namiary na lekarza dobrego we Wroc艂awiu (mo偶e lepiej m臋偶czyzn臋) i o porad臋 (nie staram si臋 o dziecko, ale nie wiedzia艂am gdzie napisa膰 post)!!! Dzisiaj odebra艂am wynik TG i TPO: TG mam wy偶sze o 300% od g贸rnej normy. ;-( Jutro umawiam si臋 znowu do innego lekarza. A co wy na to?

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
A nie przysz艂o Ci kiedy艣 do g艂owy, 偶e mo偶e rzeczywi艣cie nic CI nie jest? Tylko tak uparcie ws艂uchujesz si臋 w sw贸j organizm i koncentrujesz na najmniejszej dolegliwo艣ci, 偶e wp臋dzasz si臋 w t膮 obsesj臋 choroby? Wiem, 偶e niekt贸rzy uwielbiaj膮 takie rzeczy :/ Obie z matk膮 chorujemy na zapalenie tarczycy. Moja matka obnosi si臋 tym jak z jajkiem :/ Wszystko jest win膮 tarczycy ( od kataru, bo migren臋), choroba jest r贸wnie偶 wyt艂umaczneiem na wszystko (na to, 偶e ponios艂y ja nerwy, 偶e nie chcia艂o si臋 jej nic robi膰, 偶e nie dosta艂a awansu w pracy, itd.. po prostu idealne wyt艂umaczenie na wszystko :/). Ja te偶 czesto odczuwam dolegliwo艣ci zwi膮zane z tarczyc膮, ale staram si臋 je ignorowa膰 i 偶y膰 normalnie. Aby unikn膮膰 skok贸w wagi nie jem s艂odyczy i w czasach \"niedoczynno艣ci\" kontroluje sw贸j apetyt. I to wystarcza. Zamiast panikowa膰, analizowa膰 ka偶dy dresz, czy zastanawia膰 si臋 czy masz zimne r臋ce czy te偶 ko艂otanie serca, znajdz sobie hobby, skup si臋 na pracy czy co艣 :/Obini偶one FT3 nie jest powodem do upierania si臋 przy stanie chorobowym, bo normy to tylko pewne wyznaczniki, kt贸rych nawet pewne przekroczenie nie jest od razu 100% wynikiem choroby. Zreszt膮 poziom hormon贸w zale偶y od wielu rzeczy - nawet od Twojego nastroju, diety ... Takie prze偶ywanie i szukanie choroby na si艂臋 to ju偶 z leksza jak hipochondria wygl膮da.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 te objawy
kt贸re opisa艂a艣 to wygl膮daj膮 podobnie do choroby Hashimoto - nawet wypadanie w艂os贸w, ale widz臋, 偶e nie masz jeszcze wynik贸w na przeciwcia艂a tarczycy, to pewnie wszystko wyja艣ni.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 wroc艂awianka20
FUU dzi臋ki :-) 300% normy przeciwcia艂 (ostanie linijki docztaj) to sobie z palca wyssa艂am. Pozdro 600. A jak Twoja mamusia ma jakie艣 zaburzenia psychiczne to juz nie m贸j problem. Mi nic wczesniej nie dolega艂o, to chyba czuje r贸znic臋.

Udost臋pnij ten post

to niekoniecznie Hashimoto raczej Graves w pocz膮tkowym stadium co do lekarki endokrynologa we Wrocku polecam dr Tupikowsk膮

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ewqa2
Prawidlowe TSH nie wyklucza choroby tarczycy, faktycznie trafilas na niedouczonych lekarzy. Powyzszy link wszedl a wiec gnaj na tamto forum,tam jest duzo dziewczyn madrzejszych od lekarzy i napewno Ci pomoga. Trzymaj sie.

Udost臋pnij ten post

Hashimoto nie powoduje wypadania w艂os贸w :x Objawami Hashimoto s膮 niedoczynno艣膰 tarczy potwierdzona wynkami bada艅, lub powiekszenie si臋 tarczycy, co je艣li nie jest wyczuwalne dotykiem, 艂atwo wyka偶e badanie USG. W wi臋kszo艣ci przypadk贸w Hashimoto przebiega bezobjawowo i mo偶na 偶y膰 nawet nie wiedz膮c, 偶e si臋 to ma :P Przes艂ank膮 do wykrycia Hashimoto jest niedoczynno艣膰 tarczycy, lub popadni臋cie w ostr膮 nadczynno艣膰. Jel艣i si臋 wykryje, to mo偶na prewencyjnie leczy膰 i kontrolowa膰. Innym przebiegiem choroby Hashimoto jest przej艣cie przez stan zapalny tarczycy, co objawia si臋 czasem wskoczeniem w bardzo ostr膮 nadczynno艣膰 ( i wtedy pojawia si臋 wypadanie w艂os贸w, drastyczny spadek wagi), lub nag艂e przej艣cie w stan niedoczynno艣ci ( wtedy mamy tycie, spowolnienie metabolizmu). Autorka topiku najwyra藕niej nie rozumie, 偶e aby przypisa膰 wymienione przez ni膮 objawy do choroby tarczycy, musia艂by si臋 pojawi膰 wyra藕ny niedob贸r lub nadmiar TSH - bo to on jest odpowiedzialny za ewentualne zmiany w metaboli藕mie. I to nie jest z艂o艣liwo艣膰 lekarzy, 偶e nie chc膮 robi膰 dodatkowych bada艅 - po prostu inne chormony nie s膮 w stanie wywo艂a膰 opisywanych objaw贸w :/ P贸ki TSH jest OK, to to nie jest choroba tarczycy. TO mo偶e by膰 cokoliwiek innego - anemia, nerwica, brak witami, schorzenie innego narz膮du, itd.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 wroc艂awianka20
Mia艂am robione USG tarczycy - lekarka powiedzia艂a 偶e jest nieznacznie powi臋kszona. A w艂osy wypadaja mi jak po chemioterapii, to nie zart i nie tyje sie po 7 kg w miesi膮膰 (przy nie zmienianiu trybu zycia i diety - wczesniej 偶adnych problem贸w). A NUU powinnas jeszcze wiedzie膰, 偶e co jak co, ale w Polsce o tarczycowe czy oko艂otarczycowe sprawy nietrudno, co nie? Co powiesz na te przeciwcia艂a. Nie k艂贸cmy sie no.

Udost臋pnij ten post

Ehem, no ok. A robi艂a艣 badanie pozimou cukru we krwi?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 wroc艂awianka20
Nieeeeeeeee. To tez trzeba? Ale dok艂adnie co? S艂ysza艂am tez 偶e cholesterol.

Udost臋pnij ten post

Osoby z nielecoznym Hashimoto ( i og贸lnie z porblemem tarczycowym) cz臋sto maj膮 zawy偶ony pozimo cukru - co dodatkowo pot臋guje tycie i uczucie oci臋偶a艂o艣ci i senno艣ci. Zreszt膮 wiele innych schorze艅 skutkuje zaburzeniami poziomu cukru :/ Badanie jest tanie, warto zrobi膰.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 te objawy
Wroc艂awianko przepraszam, faktycznie nie doczyta艂am :o post by艂 d艂ugi, a ja wszystko szybko, wiesz jak to jest ;) Moja znajoma od lat choruje na Hashimoto, a TSH ma w normie :p organizm ci膮gle walczy, aby utrzyma膰 wszystkie parametry w normie, ale wiadomo, 偶e to bardzo m臋czy organizm cukier i cholesterol te偶 w normie tylko ci膮gle problemy z puchni臋ciem cia艂a, wiecznie lodowate r臋ce i nogi, k艂ucie i przeszywaj膮ce b贸le w szyi, ko艂atanie serca, 艂膮cznie z omdleniami, os艂abienie, k艂opoty ze snem, " 艂amanie " po ko艣ciach, kregos艂upie, du偶a nerwowo艣膰 i pobudliwo艣膰, takie og贸lne wycie艅czenie. Najgorzej to si臋 objawia w czasie przesilenia pogodowego, czyli w艂a艣nie teraz ( przej艣cie lata w jesie艅 ) i prze艂om zimy na lato. Ta choroba jest bardzo powi膮zana z uk艂adem nerwowym, jak zreszt膮 kazda choroba z autoagresji, nale偶a艂oby wi臋c wie艣膰 spokojny, odstresowany 偶ywot, no ale w naszych czasach to raczej ci臋zko ;) Acha no i unka膰 dymu nikotynowego, on fatalnie wp艂ywa na tarczyc臋

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 semo
Witajcie :) Wroclawianka i co u Ciebie zdiagnozowali lekarze? Bo szukalam objawow podobnych do moich - wypadanie wlosow garsciami, systematyczne tycie bez wzgledu na diete, sennosc (spie 22/3-6/7) w dzien usypiam na siedzaco... itd itp Oczywiscie panie endokrynolozki twierdza ze skoro kiedys wazylam 80 kg to to ze przytylam 25 to wynik mojego obrzarstwa. Zastanawiam sie czy to moje zle samopoczucie nie ma zwiazku z tym iz (rok mnie tez lekarze ginekolodzy diagnozuja) mam plyn w zatoce Douglasa - musialam wrocic do pigulek aby przestalo bolec. Ktorys z lekarzy podejrzewa endometrioze... Wyobrazcie sobie ze nawet na rower isc nie moge :/ bo po kwadransie boli w srodku jak diabli :( Jestem zalamana tym ze co bym nie robila to tyje na przekor wszystkiemu. TSH w normie - robione w listopadzie tamtego roku - pani endokrynolog stwierdzila ze nie musze powtarzac a na inne badania mnie nie skierowala bo TSH sie tylko liczy:> Poza tym mam guzki w tarczycy i jest ona ciut powiekszona... Chcieli mi robic biobsje ale ja wole porozmawiac z jakims lekarzem ktory nie bedzie zakladal ze moja nadwaga/otylosc to wynik otylosci prostej czytajcie pochodzacej z jedzenia:> Oni sa glusi kiedy czlowiek im mowi ze zle sie czuje ...

Udost臋pnij ten post

Ekhm, ja powiem tak, autorka topicu faktycznie troche za bardzo sie przej臋艂a wynikami, sa ok. Ale ja wam powiem tak(pisa艂am juz o tym): w ci膮gu nieca艂ego roku uty艂am 20 kg, jad艂am jak ptaszek - jak zawsze - z braku czasu, apetytu. Czasem zdarza艂o si臋 wi臋cej zje艣膰, rzadko. Od 16 roku 偶ycia moja waga sie unormowa艂a na 62-64kg, wzrost na 170. Tak by艂o do niedawna. Teraz wa偶臋 83 kg, czuje sie przepaskudnie, kolejne diety nic nie pomagaj膮. By艂am ju偶 u endokrynologa bo TSH mia艂am wysokie. Dosta艂a Euthyrox50. Od miesi膮ca ponad bior臋 - 偶adnych zmian. Co do samego endokrynologa - od tygodnia zastanawiam sie, czy nie lepiej i艣膰 do innego. Moja wizyta trwa艂a 5 minut, 偶adnych dodatkowych bada艅 na FT3, FT4, tylko USG i stwierdzenie 偶e jest do艣膰 powi臋kszona i nic wi臋cej w tym temacie. Inne dziewczyny m贸wi艂y 偶e jak sie zaczynasz leczy膰 to waga sama leci w d贸l, wraca do siebie, ale nie w moim przypadku. Sumienie mam czyste bo wiem 偶e si臋 staram, a jednak nic z tego. Wydaje mi sie, 偶e najlepiej nie panikowa膰, ale poszuka膰 lekarza dobrego i kompetentnego, a nie takiego kt贸ry Ci powie 偶e to nie s膮 tabletki CUD i 偶e nie wymy艣la膰. Nastawienie tu nic nie daje - witaminy tez nie. Samopoczucie ci膮gle z艂e. Nie wiem co dalej robi膰.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 dziewczyny wyniki badania
hormon贸w tak na prawd臋 nie s膮 wyznacznikiem choroby. Przyk艂ad moja mama, ma guzki na tarczycy i powi臋kszon膮 znacznie. Wyniki TSH ksi膮偶kowe, wyniki T3 i T4 tak samo. A wynik Anty TPO, hmm norma jest dwucyfrowa, a moja mama na wyniki ma napisane 偶e ma ich ponad 1300, jest ich tak du偶o, ze badanie nie wyka偶e nawet ilo艣ci, wiadomo tylko 偶e ta granica jest znacznie przekroczona... Akurat w tym przypadku lekarz by艂 uparty i skierowa艂 do endokrynologa bo USG by艂o nie 艂adne, moja mama objaw贸w nie ma i sama by nie posz艂a. A teraz sterydy i metotrexat:/

Udost臋pnij ten post

Nie sa wyznacznikiem choroby - ok, ale widzisz sama po swojej mamie 偶e warto jest dok艂adnie si臋 zbada膰. A jesli Twoja mama na problemy z tarczyca to Ty tez je bedziesz mia艂a. Na 90%. M贸dl si臋 oby艣 si臋 zmie艣ci艂a w tych 10%.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 dziewczyny wyniki badania
u mojej mamy to nie tarczyca jest chora tak na prawd臋. Moja mama ma chory uk艂ad immunologiczny, choruje na RZS i Takajashu (nie wiem jak sie dok艂adnie to pisze). W rodzinie nikt nie jest chory. I owszem jak najbardziej popieram 偶e regularne badania sa potrzebne i temat trzeba dr膮偶y膰. A ja mia艂am robione i TSH i AntyTPO , oraz USG i wszystko w normie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 endometrioza moze wystepowac
razem z hashimoto! Ja tak mia艂am

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 chomik1908
Witam! Mam 19 lat i w pa藕dzierniku tego roku stwierdzono u mnie niedoczynno艣膰 tarczycy typu hashimoto. Mia艂am robione USG oraz BAC i w艂a艣nie tu wyp艂ywa do Was moja pro艣ba, poni偶ej przedstawie wszystkie moje wyniki, czy by kto艣 mi pom贸c z ich interpretacj膮? :) TSH- 7,03 / ( 0,27- 4,2) FT3- 3,9 / (3,1- 6,8) FT4- 11,1 / ( 12-22) MAK- 377 / (

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 medus_A
a gdzie reszta? te 3 wyniki powy偶ej wskazuj膮 jasno na niedoczynno艣膰

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 BarBaraW
Ja przy niedoczynnosci tarczycy stosowa艂am Thyromine, s膮siadka z do艂u mi poleci艂a, http://www.thyromine.pl/ Przeczytajcie sobie ca艂y opis bo naprawde warto... Polecam Barbara W

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
POTWIERDZAM! Hashimoto powoduje wypadanie w艂os贸w! Ale najwa偶niejsze jest skupienie si臋 na przyczynie choroby a nie na jej wizualnych lub odczuciowych efektach. Hormonami mo偶na tylko dzia艂a膰 na efekty ale nigdy na przyczyn臋. DLatego lekarze twierdz膮, 偶e trzeba je bra膰 do偶ywotnio... a czemu nikt nie stara si臋 zrozumie膰 choroby? Przecie偶 ona nie pojawi艂a si臋 bez powodu. Co艣 j膮 przyci膮gn臋艂o. Ma艂o tego, ka偶dy z nas jako艣 na ni膮 zapracowa艂. Ja pracowa艂am ponad 14 lat. Nie艣wiadoma, 偶e w og贸le co艣 takiego mam. A przeciwcia艂a wysz艂y mi >1300 ! 呕yj臋, nie bior臋 hormon贸w. Wiedzia艂am, 偶e s膮 inne mo偶liwo艣ci uleczenia si臋 i to bez skutk贸w ubocznych. Najwa偶niejsze to zrozumie膰 przyczyn臋 stanu chorobowego. Nazwyam to og贸lnie "stanem" poniewa偶 nigdy nie jest tak, 偶e chory jest jeden organ. Chore jest ca艂e cia艂o, tylko jeden organ ju偶 nie wytrzyma艂. Je艣li chcesz odzyska膰 swoje zdrowie, zalezy ci na nim, na Tobie - to zacznij leczy膰 ca艂e cia艂o. Cia艂o to w 60% woda. Krew sk艂ada si臋 z wody. Krew masz zatrut膮. Trucizna dosta艂a si臋 z zapchanych jelit - siedliska z艂og贸w, grzyb贸w i toksyn. Bez wyczyszczenia tego organizm nigdy ju偶 nie b臋dzie zdrowy. Chcesz wiedzie膰 jak dzia艂a膰? Zaplanowa膰 sobie powr贸t do zdrowia? Ja chcia艂am - bardzo chcia艂am. Nie poddawa艂am si臋 tylko szuka艂am. I znalaz艂am. Wszystko opisa艂am tak偶e dla innych, bo wiem i pami臋tam jak sama szuka艂am jakiejkolwiek deski ratunku, zaczepienia... 呕ycz臋 wszystkim ZDROWIA i SPE艁NIENIA! http://hasimotocudowneuzdrowienie.blogspot.com/

Udost臋pnij ten post

Witajcie, niedawno zasz艂am w ci膮偶臋 i przy okazji podstawowych bada艅 okaza艂o si臋, 偶e mam zawy偶one tsh. W mi臋dzyczasie poroni艂am. Ale lekarze dr膮偶a dalej: usg - Wymiary: P艂at prawy: 1,5x1,5x3,5 cm - obj臋to艣膰 ok: 4,1 ml P艂at lewy: 1,2x1,3x2,8 cm - obj臋to艣膰 ok: 2,3 ml Cie艣艅: 2,8 mm Tarczyca w miejscu typowym, niepowi臋kszona. Mi膮偶sz tarczycy nieco niejednorodny, o plamistej echostrukturze, z obszarami hypoechogenicznymi wielko艣ci do 3mm - guzki/nacieki zapalne ? Przep艂ywy mi膮偶szowe nieznamienne, nie s膮 wzmo偶one. Okoliczne w臋z艂y ch艂onne bez zmian Wyniki bada艅: TSH 4,96 FT3 4,78 norma 3,1-6,8 FT4 15,05 norma 12-22 ATPO 239,5 norma <34 Dopiero w pi膮tek mam wizyt臋 u endokrynologa. Staramy si臋 o dziecko, dlatego prosz臋, napiszcie z Waszych do艣wiadcze艅, jak te wyniki maj膮 si臋 do stara艅 i co mo偶na przy takich wynikach podejrzewa膰?

Udost臋pnij ten post