Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość potrzebująca z polskiego

potrzebująca z polskiego!!!

Polecane posty

kto mi powie jaki jest stosunek do przestrzeni w lalce ajaki w nad niemnem?? czyli co ich otaczało jaki krajobraz?? prosze o pomoc choc w kilku zdaniach

Gość trza było przeczytać
u orzeszkowej jest od groma nudnych opisów przyrody. czytanie tego zielnika to droga przez mękę. w lalce masz obraz dziewiętnastowiecznej w-wy. po kolei opisywane są powiśle, łazienki, bielany i inne. w-wa jest miastem wielokulturowym, w którym przplata się nędza, bogactwo, szwindle i uczciwa praca.

wez aspekt taki,ze w lalce są zdarzenia przedstawione rowniez historyczne,bardzo szczegolowo opisane np.niektore ulice itp..a w orzeszkowej akcja jest calkiem inna. lalka praca u podtswa orzeszkowa poraca organiczna

acha i nie polecam \"sciagi\" bo wiele osob moze miec taka sama prace jak ty i nauczycielka moze miec interent..moja tak robila,ze sprawdzala czy nie przepisalismy z neta..

Gość taka jedna_znudzona
przestrzeń w Lalce żyje, mamy drobiazgowo opisane miasto, jego ulice ,sklep Wokulskiego, teatr - to miejsca bliski mieszkańcom , tak samo wieś oraz Paryż. Autor dostarcza rozległych i plasycznych opisów przestrzeni . Czytelnik ( przynajmniej ja) ma wrażenie, że miasto , a także cała przestrzeń tętni życiem , jest zatem bardzo ważnym elementem kompozycji dzieła. Często podkreśla nastrój bohatera np. smutny obraz Powiśla jest znakomitym tłem dla pozytywistycznych rozważań Wokulskiego na temat konieczności wsółpracy społeczeństwa. Na temat Nad Niemnem się nie rozpisuję bo nie wczytywałam się:P wiem jednak, że przyroda odgrywa tam znaczącą rolę:) Jej długie ( i często nużące ;) ) opisy dostarczają nie tylko wrażeń estetycznych czytelnikowi, owszem wzbudzają zachwyt nad litewską przyrodą, ale także miały zadanie przemycenia prawd i treści, których Orzeszkowa nie mogła napisać wprost ze względu na cenzurę.

Gość spokojnie to tylko awaria
O rany! To się kobita napisała i niewiele przemyciła tych prawd:)Toż tych opisów czytać się nie da.A już myślałam,że jedyna mam braki:)

DZIEKUJE wAM WSZYSTKIM BARDZO TO DLA MOJEJ KOLEZANKI NAWET NEI WIECIE JAK POMOGLICIE:**********************

Gość taka jedna_znudzona
spokojnie to tylko awaria_ moje wypociny masz na myśli?? :P na wieszcza predyspozycji nigdy nie miałam ;)