Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość colombina

Czym czyscicie monitory cieklokrystaliczne?

Polecane posty

Gość colombina

czy mozna szmatką i Purem?

Gość leomora
tryskam i czyszczę tryskam i czyszczę itd :classic_cool:

Gość colombina
czy można śliną???...

Gość colombina
a może można moczem? tyle się naczytałam o tej urynoterapii...

Specjalnymi środkami albo w sprayu albochusteczkami nasączonymi tym czymś.

Gość colombina
nasączonymi tym czymś? to znaczy moczem?

Gość boże kochany już nie mogę
Ja jestem raczej pedantem. Monitora zarówno ciekłokrystalicznego jak i zwykłego (bo mam dwa komputery) staram się przede wszystkim nie brudzić. Bez tego osadza się na nim zwykle tylko kurz. Ale jeśli się ubrudzi, tak się zdarza np jak kichnę, to staram się wyczyścić go jak najszybciej. Monitor ciekłokrystaliczny ma na wierzchu warstwę plastikową, więc jeśli nie wyczyści się go od razu, potem plamy zostają na trwał. Np. na monitorku w aparacie fotograficznym, nie starłem od razu, kiedy pokropił się wódką i już nie da się tego usunąć. Oto jak czyszczę: Jeśli jest małe zabrudzenie tzn. tylko kurz lub małe plamki to chucham na zimny monitor i wycieram czyściutką suchą bawełniana ściereczką. Jeśli jest bardziej brudny, co dzieje się głównie gdy komputera używa ktoś inny z domowników (szczególnie denerwujące są odcisk palców, są bowiem tłuste), albo czyszczę w ten sam sposób ale jest trudniej albo najpierw przecieram taką sama ściereczką jak poprzednio ale namoczoną w czystej wodzie a potem suchą ściereczką. Gdyby jednak (co się całe szczęście nie zdarza) monitor był usyfiony jak to najczęściej bywa u wszystkich moich znajomych, podejrzewam, że trzeba by do wody dodać małą ilość np Ludwika. Dobrze rozpuszcza tłuszcz. A potem ściereczka z wodą i sucha ściereczka