Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

jazdeczka

Badania prenatalne

Polecane posty

Cz któraś z Was, lub Waszych znajomych robiła badania prenatalne, które wykryły wady u dziecka? Co wtedy?

Gość niedługo urodzę
jeśli badania wykażą coś niepokojącego to wiem, że powtarza się takie badania i robi dodatkowe bardziej inwazyne. wady na około 90% wykryje usg tzw genetyczne a i w krewi pobieranej ciężarnej do analizy co miesiąc lekarz jest w stanie wyczytać, że dzieje się coś złego. a twoje badania wykazały coś niedobrego? czy tylko pytasz? pozdrawiam

Pytam, ponieważ mam 34 lata i chcę zajsc w ciązę. Zastanawiam się, co bym zrobiła, gdyby zostały wykryte jakieś wady.

Gość niedługo urodzę
nie martw się na zapas nie ma sensu. trzeba być dobrej myśli. ja zrobiłam sobie to usg genetyczne i wszystko wyszło cacy. ale nie ukrywam, że przed badaniem bardzo się denerwowałam czy dziecko będzie zdrowe. nawet nie przypominam sobie żebym bardziej była zdenerwowana w życiu. wszystko jednak jest ok. zachodź w ciażę i nic się nie martw! będzie napewno wszystko w porzadku. pozdrawiam

Gość zywiec23
badanie usg nie zawsze wykaże wady.. jestem z topiku wrześniówek i mamy tam koleżankę, której urodziło się dziecko z zespołem Downa, mimo że wszystkie badania usg wychodziły dobrze.. polecam zrobić testy: jeśli nie za pozno to test Pappa albo test potrójny- ja taki zrobiłam, choc on też wskazuje tylko prawdopodobieństwo chorób, ale zrobiłam go i byłam przez to spokojniejsza - mam 34 lata ale moj gin stwierdził, że prawdopodobieństwo urodzenia choego dziecka u kobiety w moim wieku jest takie same jak u młoddziutkiej mamy- po prostu statystyka- kobiet w moim wieku rodzi mniej, stąd statystycznie chorych dzieci rodzi tyle samo co młodziutkich mam, na to nie ma reguły.. natomiast rzeczywiście..nie wiem co bym zrobiła gdyby mój synek urodził się chory..okropna sprawa

Gość smutnawaa
zywiec 23 ---- na wrzesniwokach 2006 jestes ? czytam czest ten temat , naprwde któras ma chora Niunie ? smutne ....:(

sluchaj zywiec test pappa robi sie w 11-14 tygodniu,zanim przyjda wyniki minie tez troche czasu.A w zasadzie mi gin sie zapytał, i co nam to da??? usunac tak duzego płodu nie moze ,a leczyc downa w ogole. I po co to?

hej, nie sadze zeby ktoras z dziewczyn odpowiedzialby Ci co by zrobila po stwierdzeniu poprzez badania genetyczne, ze cos jest nie tak. Ja mialam robiona amniopunkcje i ciagle zastanawialam sie jak postapie w przypadku zlych wiadomosci. Za kazdym razem znajdowalam inna odpowiedz. Mysle ze nie powinnas na zapas zastanawiac sie bedzie jesli, tylko po prostu zrob badanie i tyle. Jedna z dziewczyn napisala Ci jakie jest prawdopodobienstwo, ze urodzisz obciazone dziecko i ja sie pod tym podpisuje obiema rekoma. powodzenia :)

Gość 0 Rh minus
chodzi o to ze po 12 tygodniu NIKT Ci ciąży nie usunie

Gość CHYBA
se mieszkasz w USA. Tam usuwa sie do 22 tc :o

Gość żywiec23
nie chodzi na litość boską o usuwanie płodu! ja sama nie wiem co bym zrobiła gdybym się dowiedziała o chorobie, powiem szczerze... ale wiecie o co chodzi? badania prenatalne pozwalają wykluczyć lub stwierdzić nie tylko ten osławiony, okropny zespół downa- to powie każdy ginekolog! jest szereg chorób,a o ktorych wiedząc już w okresie ciąży, że się trafiły maluszkowi, można zacząć leczenie! o to chodzi!