Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bleblus

jak zapaza sie siemie lniane?

Polecane posty

Gość czytam i w koncu nie wiem
czy to siemie jest na utrate wagi czy wage podwyzsza

Gość farmaceutatomojapraca
W DUZYCH ILOSCIACH SIEMIE LNIANE NAPEWNO NIE ODCHUDZI...ZAWIERA OLEJE!!!! ALE POPRAWIA PERYSTATYKE JELIT WIEC JEDNA MALA LYZECZKA SIEMIENIA DZIENNIE NIE POWINNA ZASZKODZIC OCZYWISCIE GDY WYKLUCZYSZ Z DIETY INNE TLUSZCZE:p

Gość panek125
Siemie lniane - jak można spozywac takie nie apetycznie wyglądajace jeszcze gorzej smakującą papkę, beeeeeee www.platne-ankiety.za.pl

Gość markizka777
zapaRZa!!! para-parzyc,zaparzac,

Gość maga..
cz ktos sie odezwie?

dziewczyny, ja pije od roku bo mialam jelito drazliwe. nie wiem czy to nie zadlugo. lubie je

Gość halina22
Siemię lniane mielone można dodawać do jogurtu, zup, płatkow sniadaniowych. Można nim posypywać kanapki.

Gość halina22
Totoroo, możesz pić siemie nadal- profilaktycznie. Moja ciocia piła je przez wiele lat,z powodu dolegliwości żołądkowych-dziś nie ma takich problemów. Ja piję siemię dopiero od 3 tygodni i zamierzam pić je przez dłuższy czas, mnie też ono smakuje.

Gość ZIBI 508 658 898
Siemię lniane, mikstura MO BIOSŁONE, GABINET, SIERADZ , ZIBI, ul.KOLIBY.

Gość annninka12
nawet dobre jest to siemie

Gość wandziula
siemie działa dobrze na biegunki, na bolesne skurcze żołądka i na zaparcia wszystko zalezy od sposobu przygotowania plus świetna cera, lśniące włosy i piekne paznokcie na biegunkę - zalewa się je zimną wodą, doprowadza do wrzenia i gotuje na małym ogniu ok 10 minut do wytworzenia kisielu, przecedza się i zjada tylko kisiel bez ziarenek na zaparcia - dosypuje się ziarna do jogurtu, sałatek, albo zalewa gorącą wodą, odstawia i później pije z ziarenkami ogólnie siemie bardzo ładnie osłania żołądek, można je spokojnie stosować przy bólach żołądkach, przy skurczach na tle nerwowym, przy zespole jelita drażliwego najlepsze jest to, że na efekty nie trzeba długo czekać, wystarczy pić kubek rano i wieczorem i już po 3-4 dniach odczujecie różnicę

Gość Śpiewaczka
Witam! ja nadwyrężyłam głos śpiewem operowym i zrobiło się zaostrzone zapalenie krtani. Laryngolog w szpitalu zapisał mi inhalacje chyba z jakimś sterydowym lekiem co 2 dni a w domu sole emskie, A+E, i siemie lniane. Ale UWAGA: kazał kupowac tylko takie w zianach, nieodtłuszczone, zalewac wieczorem całą szklanke ziaren litrem przegotowanej ale letniej (!!!) nie gorącej wody. I zostawic do rana. Rano przelewałam wywar do butelki po wodzie mineralnej (ok 0.75 l) i piłam cały dzień po łyku. Musze przyznac ze mimo 12 lat pracy w zawodzie spiewaczki byłam zaskoczona genialnym oddziaływaniem na moje struny i powlekanie błony śluzowej gardła i krtani. Nawilza super! Polecam wszystkim. Smak jak dla mnie pycha bo od dziecka lubilam wszelkie kielki i nasionka jesc ale to si da wytrzymac chyba nawet jak ktos nie za bardzo lubi. Pytalam lekarza czy musze pic tez te ziarna , a on powiedział ze to juz bardziej na żołądek działa, co oczywiscie nikomu nie zaszkodzi. Na błone śluzówki natomiast ten wywar ma wlasnie kojące i powlekające dzialanie. smacznego:-)

Witam wszystkich! Mam pytanie-jak powinno się zaparzać siemię lniane? Jak je przyrządzić? I kiedy lepiej pić-rano czy wieczorem? Proszę o odpowiedź!

Ja mielę siemię tuż przed spożyciem i zalewam gorącą wodą (ale nie wrzątkiem). Nie gotuję, tylko pozostawiam na chwilkę i wcinam. Można dodać do joguru, dorzucić suszonych owoców lub miodu - w zależności od upodobań. Jeśli o mnie chodzi to stosuję siemię lniane rano i wieczorem po 2 łyżeczki.

Gość oliiiiskowa
W kwestii siemienia lnianego na pewno warto jest poczytać troszkę wiecej na jego temat, zwłaszcza ze jest ono naprawde bardzo zdrowe http://www.lepszylek.pl/czytelnia/artykul/728,siemie-lniane-zmniejsza-wzrost-nowotworu-piersi-i-prostaty

Gość skarbeczek020406
ja muszę je podawać psu, pani kazała mi zalać 2 łyżki siemienia lnianego gorącą wodą i gotować dopóki nie puści "gluta" ok, wszystko wychodzi, ale jak ja mam odcedzić ziarna od niego :) nie da rady ani przez sito ani przez nic...

Gość gość
Najlepiej odcedzić niedługo po ugotowaniu, bo jak już dobrze ostygnie, to zrobi się gęste i tzw.glutek zaklei wtedy sitko! A tak pięknie oddzielą nam się ziarenka od reszty kleiku, które można przemielić w młynku i są wtedy przepyszne... A kleik oczywiście też wypić NA ZDROWIE !!!

Gość gośćselena
lazarus jesli siemie jest odtluszczone to znaczy, ze jest przetworzone a przetworzona zywnosc jest niezdrowa i kazdy to wie.

Gość gość
siemię nie ma smaku, jest kisielowate i dlatego delikatnie podniebienia może brzydzić, ale przełyka się je jak surowe jajko tylko bez smaku.

Najlepiej gotować jakieś 10 min i napar odcedzić. Ja używam osobiście mielonego i dodaje je do różnych potraw lub pije :) www.100club.pl