Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość inka_k

nadżerka

Polecane posty

Gość inka_k

dzis byłam u ginekologa....na cytologi(pierwszy raz), lekarz wykrył u mnie nadżerke ale przy badaniu leciała krew(była na pobieranym rozmazie do badania) i lekarz nie miał wcale zadowolonej miny!powiedział ze to bardzo niedobrze:/ i ze moze powinien mnie przygotowac na najgorsze! co to moze oznaczac? poniewaz mam bardzo dziwne upławy oraz swedzenie; podczas stosunku odczuwam suchość pochwy, ktora powoduje ze stosunki sa bardzo bolesne:(moze ktos miał podobne objawy?bo kurcze na ten wynki trzeba czekac az 3 tygodnie:/

Gość inka_k
Nie, nic nie przepisywał!Kazał czekac na wyniki i przygotowac sie na to ze moze bedzie trzeba robic wymaz:/(w najgorszym przypadku).Biore tabletki antykoncepcyjne i jak narazie mam je dalej brac!To badanie robiłam pierwszy raz wiec nie wiem jak ma wygladac ten pobierany rozmaz do badania(oczywiscie jezeli jest wszystkow porzadku)!

Ja miałam przeboje z nadżerką i nigdy tak długo nie czekałam na wyniki to po pierwsze, a w przypadku gdy nie za ciekawie to wyglądało stosowałam globulki bądź tabletki dopochwowe, które miały na celu \"uspokoić\" stan zapalny... nie podoba mi się ten Twój ginekolog. Na Twoim miejscu poszłabym do innego...

Gość witamwitamwitamwiatam
Witaj! Ja miałam nadżerkę. NIgdy o dziwo nie miałam stanów zapalnych, które przy nadżerce podobno są dość częste. Jednak mój ginekolog siwterdził, że moja nadżerka nie powinna tam istnieć, z resztą zgadzałam się z nim. Została wymrożona i jest super. Słyszałam wiele opinii, że dziewczyny, które nie rodziły nie powinny mieć usuwanej nadżerki, jednak u mnie wskazaniem było to, ze była dość spora i bardzo krwawliwa (przy badaniu i przy stosunku). Niczym się nie martw. Nadżerkę bardzo możliwe trzeba będzie wymrozić, ale jedynym problemem, którym teraz powinnaś się zająć jest stan zapalny, który Ci się przytrafił. Pozdrówki

Gość inka_k
Bardzo dziękuje!Pozdrawiam:)

Gość inka_k
Może za bardzo sie martwie i tak naprwde nie ma czym.....ale pierwszy raz robiłam to badanie i naprawde nie wiem jak wyglada prawidłowy rozmaz pobierany do badania!i czy zawsze jak jest stan zapalny to rozmaz ma postac krwi??

Nie zawsze, ale sie zdarza. Miałaś badanie wacikiem (prawie nic nie czuć) czy szczoteczką (szczypanie) to drugie badanie jest duzo lepsze (dokładniejsze) I serio idź jeszcze do innego lekarza. Pozdrawiam.

I_nko, krwawienie przy badaniu spowodowane mogło być krwawliwością nadżerki. Wiem, że jest to bardzo niepokojący objaw i należy zając się u Ciebie dwiema sprawami. Leczeniem stanu zapalnego, a w drugiej kolejności nadżerką. Od Twojego ginekologa będzie zależeć będzie, czy podda nadżerkę obserwacji, czy zastosuje leczenie (smarowanie nadżerki pewnym kwasem), zastosuje krioterapię (wymrażanie) lub elektrokoagulację (wypalanie) lub laser. Jeśli jesteś młoda od razu można odrzucić wypalanie, to chyba obecnie najgorsza metoda. Często stosowaną metodą jest smarowanie kwasem ( w moim przypadku została odrzucona, gdyż często jest nieskuteczna w przypadku dużych nadżerek, poza tym wówczas wymaga wielu zabiegów), jeśli nadżerka krwawi obserwacja to chyba za mało. Pozostaje laser i krioterapia. Laser jest sporo droższy od wymrażania, a wymrażanie podobno ma wyższą skuteczność, poza tym jest lepszy dla kobiet, które jeszcze nie rodziły, gdyż pozostawia znacznie mniejszą bliznę. Trzymam za Ciebie kciuki i pozdrawiam

i jeszcze jedno.... przepraszam za przekręcenie Twojego pseudo. inko_k:) Pozdrawiam

Gość inka_k
Bardzo Ci dziękuje!naprawde mi pomogłaś i uspokoiłas:)a za pseudonim sie nie gniewam:) pozdrawiam