Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dorcia op

dane osobowe w firmie.

Polecane posty

Gość dorcia op

Jak opracować taki dokument?

Gość dorcia op
dane osobowe w firmie. jak są przechowywane i przetwarzane. Jak ma wyglądać taki dokument?

Przede wszystkim powinnas oprzeć się na ustawach w tym zakresie. Masz w ogóle pojęcie o co chodzi?? Jakies wykształcenie czy doswiadczenie w tym kierunku? Pisałaś kiedykolwiek takie instrukcje?

Gość dorcia op
Chodzi własnie o to, ze nie pisałam nigdy nic takiego i nie mam pojęcia :( I nie jestem prawnikiem :( A wiesz może czy moglabym dostaćgdzieś jakiś taki przykładowy dokument innej firmy?

Wątpię, żeby jakas firma udostepniła ci taki dokument. Są firmy specjalizujące się w tego typu instrukcjach, ale biora za to gruba kasę. Na jakim stanowisku pracujesz, że zlecili ci napisanie tego? Dziwi mnie, ze polecili przygotowac taki dokument osobie, która się na tym nie zna... Aha do napisania takiej instrukcji nie trzeba być prawnikiem.

Gość dorcia op
to niestety taka firma, ze nikt sie na niczym nie zna... A w necie są może gdzieś takie instrukcje?

Spróbuję ci pomóc :) Przede wszystkim powinnas oprzeć się na ustawach dot. ochrony danych osobowych, ich przetwarzania itd. By napisać instrukcję musisz dobrze znac schemat firmy, obieg dokumentacji itp. Informacji powinny udzielić ci działy zajmujące się tego typu dokumentacją (kancelaria, prawnicy, archiwum, kadry itd.)

Możesz spróbowac poszukać (najprędzej na stronie jakiegoś urzędu miasta, gminy itp.) , ale według mnie do niczego ci się to specjalnie nie przyda, bo każda fima ma inny schemat organizacyjny itd.

cześć Katarina niestety, często w firmach niewielkich jest jedna \"dziewczyna od papierów\" i nikt jej nie pyta, co umie i jaką szkołe skończyła, tylko ma robić wszystkie \"papiery\". A taki pryncypał jeden z drugim nawet nie ma pojęcia, jakie to są czasem skomplikowane dokumenty i ile się za to płaci.... ochrona danych osobowych w firmie to temat-rzeka zacząć trzeba od polityki ochrony informacji w firmie, ale to następny temat-rzeka byłam na szkoleniu nt. administratora danych w firmie, zacząć trzeba od zarządzenia dyrektora w sprawie powolania administratora bezpieczeństwa informacji (ABI w skrócie) potem - ABI robi spis baz danych w firmie (część z nich trzeba zglosić do ogólnokrajowego rejestru baz danych) itd...

Gość dorcia op
hmmm prawnika nie mamy...kadry raczej mi nic nie pomogą...trochę się już orientuję, ale mam problem głównie tego typu, ze my nie jesteśmy administratorami wszystkich danych, jakie fizycznie znajdują się w budynku...i nie wiem od czego zacząć

Ewa 🖐️ Co firma to inaczej ;) U nas jest np. pelnomocnik ochrony informacji niejawnej. I to on zajmuje sie tego typu instrukcjami (zreszta w porozumieniu ze mną, bo ja tez odpowiadam za dokumenty ;) ) Obawiam się, że samej będzie ci trudno cos takiego napisać. Możesz, jak już wspominałam, oprzeć się na ustawach, schemacie organizacyjnym firmy i obiegu dokumentacji. Musisz skontaktować się z osobami, które zajmują się danymi osobowymi - to one powinny udzielic ci pomocy.

Gość dorcia op
hmm no nic dzięki :) jakoś muszę sobie poradzić... w firmie niestety nikt mi nie pomoże, bo nikt nic nie wie, nie mamy baz danych itp.