Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ALIMENTY

Co zrobić by podnieśc alimenty????

Polecane posty

Gość ALIMENTY

Mieszkam z dziadkami, ojciec od paru lat płaci alimenty w wysokości 100 zł dopiero teraz jestem pełnoletni i moge starać sie o podniesiebie alimentów (z matka nie utrzyymuje kontaktu) co zrobic i gdzie sie skierować prosze Was o rady!!

Gość kasialux
wniosek do sadu o odwyzszenie alimentow

Gość tiririri
składasz se wniosek do sądu o podwyższenie alimentów

Gość tiririri
ale to jeszcze zależy czy alimenty są na ciebie czy na twoją mamę!

Gość tiririri
bo jeśli na twoją mamę to musisz coś tam pokombinować żeby były na ciebie ale to już nie wiem jak

Czesc:) Ja rowniez wystapilam o alimenty od ojca po ukonczeniu18 lat.Ich wysokosc zalezy od uzasadnionych potrzeb powoda(czyli Ciebie)oraz od mozliwosci zarobkowych pozwanego(Twojego ojca).Musisz zlozyc do sadu wniosek w tej sprawie i odpowiednio go uzasadnic:umotywowac tym,ze od czasu zasadzenia kwoty 100 zl Twoje potrzeby znacznie wzrosly-przedstawic wszystko,co moze tego dowiesc(rachunki za utrzymanie,bilety miesieczne,wez rachunki od dentysty,jesli sie na cos leczysz,to tez to przedstaw,masz wade zgryzu-przynies zaswiadczenie od ortodonty,ze musisz ja skorygowac,slowem wszystko,co wiaze sie z kosztami,a dotyczy Ciebie).Najlepiej by bylo,gdybys wiedzial,gdzie ojciec pracuje i ile zarabia.Jesli nie masz z nim kontaktu,to zadaj,zeby sad wyslal do zakladu pracy ojca pismo z zapytaniem o zarobki oraz do urzedu skarbowego z zapytaniem o roczne dochody.Jesli wiesz o jakims jego majatku,to takze to napisz. Zlozenie wniosku jest bezplatne. Jakbys mial jakies pytania,to pisz.Jesli bede znac odpowiedz,chetnie odpowiem:) Pozdrawiam i trzymam za Ciebie kciuki:)!

Acha:) I przypomnialo mi sie jeszcze,ze nie napisales,czy nadal sie uczysz,czy moze juz pracujesz...?Bo jesli pracujesz,to moze powstac problem,bo ojciec bedzie staral sie udowodnic,ze mozesz sie juz sam utrzymac.Jesli nie masz dochodow,to do pozwu dolacz zaswiadczenie o ich braku(bezplatnie w urzedzie skarbowym,tylko bedziesz musial tam wpisac NIP-otrzymasz go rowniez w urzedzie skarbowym i bezplatnie/tak przynajmniej jest w Krakowie/). I wnos pozew jak najszybciej,nawet nie w pelni kompletny.Zawsze mozesz go pozniej uzupelnic,albo Cie do tego wezwa w okreslonym terminie.Wyzsze alimenty bedziesz otrzymywal od daty wniesienia pozwu,wiec im szybciej wniesiesz,tym wiecej zyskasz.

I zadaj o wiele wiecej niz 100zl.Mnie sedzia przyznala 500 nie wiedzac nawet,ile moj ojciec zarabia.Teraz toczy sie sprawa o podwyzszenie,bo w odniesieniu do emerytury mojego ojca to malo.Jestem chyba od Ciebie z 4 lata starsza,ale potrzeby osoby w tym wieku napewno nie opiewaja na 100zl.