Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Mydlo

Zna się ktoś na I wojnie światowej? Pomocy!

Polecane posty

Ludzie! Przepraszam że zaśmiecam to forum moim głupim tematem, ale jestem w potrzebie. Od razu mówie że chodzę do 3 gimnazjum i ni w ząb nie kapuje historii. No więc pani zadała nam takie zadanie: Czym różniła się I wojna światowa od poprzednich wojen. Siedze nad tym zadaniem już dobrą godzinę i jak zwykle prawie nic nie wymyśliłam. To co już napisałam pochodzi oczywiście z podręcznika (czytaj: prawie żywcem zerżnięte). Może ktoś wie coś na ten temat i mi pomoże? Będe bardzo wdzięczna...

Kilka podstawowych różnic: 1. była to pierwsza wojna, której nadano numer 2. Po raz pierwszy w historii użyto czołgów i broni chemicznej 3. w celu podniesienia morale w armii pruskiej dopuszczono małżeństwa homoseksualne między żołnierzami czynnej służby

Gość megadno
rozwojem technologi broni , zaciętościa, samolotami, gazem bojowym , wojna bez rozwiązania ilością ofiar . to chyba tyle co moj ałepaetyna myśłi

Gość kur......
:-0 tym że była światowa!!!!!!!!!!1boszszszsz :-0

Dzięki wielkie! Tylko... no... sorry, może jestem głupia ale ja nie umiem tego wszystkiego ubrać jakoś ładnie w słowa żeby było dobrze. Poprostu nie jestem dobra z przedmiotów humanistycznych :(

Gość milenkaaaaaa
napiszw punktach

Gość pierwsza ojna swiatowa
Nowoscia w pierwszej wojnie swiatowej bylo to, ze byla to wojna pozycyjna, tzn. bitwy po raz pierwszy w historii trwaly miesiacami... Zolnierze tak sie okopali i zabezpieczyli na swoich pozycjach, ze ktorejkolwiek ze stron trudno bylo zaatakowac wroga i zdobyc przewage... Wiec tak siedzieli miesiacami w okopach. Oczywiscie nowoscia bylo tez to, ze byla to wojna SWIATOWA, czyli byly w nia uwiklane panstwa z roznych kontynentow. W jej wyniku rozpadly sie mocarstwa, na ktore niby nie bylo mocnych. W wyniku tego m.in. Polska odzyskala niepodleglosc (nasi zaborcy: Austria i Niemcy-Prusy okazaly sie przegranymi i musialy zgodzic sie na warunki panstw, ktore wygraly, natomiast w Rosji wybuchla rewolucja bolszewicka). Zastosowano takze nowe technologie wojenne, m.in po raz pierwszy uzyto gazu bojowego. Oj, rozgadalam sie troche tez nie na temat, najwazniejsza roznica byla ta POZYCYJNOSC wojny, bezruch frontu.

Kurde głupio mi tak was prosić o takie rzeczy... Czuje że mnie zaraz zbesztacie... Może ja poprostu jutro wezme kropke? chociaż to i tak nic nie da bo będe musiała to napisać na natsępny raz...

Dzięki :) może coś skulam z waszych odpowiedzi :) Za rady dyżurnego chamidła forum specjalne podziękowania :D

czolgi to akurat mialy symboliczne znaczenie o wiele wieksze (ale glownie rozpoznawcze) znaczenie mialo lotnictwo same naloty bombowe i walki powietrzne nie byly zbyt istotne, ale rozpoznanie przeciwnika bylo nie do przecenienia a tak to dlugie okresy przestoju i brak jakichkolwiek zmian na frontach, bron chemiczna, zupelnie inna taktyka walki

Była to pierwsza wojna ŚWIATOWA, czyli o globalnym zasięgu. Stało się tak za sprawą rozwoju techniki i wynalezienu środków masowego rażenia. Po raz pierwszy wprowadzono samoloty i czołgi (ponoć pod sam koniec), broń maszynową, gazy bojowe, łodzie podwodne. Była to wojna pozycyjna, to znaczy, że większość walk toczyła się w okopach, nie było rozstrzygających bitew. Dużą rolę odegrały w niej środki masowego przekazu, propaganda i dezinformacja. Walczyły w niej państwa zorganizowane w bloki, działania poza Europą toczyły się również na terenie ich kolonii. Po raz pierwszy w konlikcie europejskim wzięła udział Ameryka. Wojna miała ogormny wpływ na zmiany obyczajowe i kulturowe w całej Europie. Bezpośrednią reakcją na imperialistyczne interesy rządzących było powstanie ruchy komunistycznego (Rosja, Niemcy).

Gość a ja wszystko mam gdzies
mam to samo zadanie domowe!!!!:D Dzieki spisalam!!! mydlo mysle,ze razem nie chodzimy do jednej szkoly,bo bedzie klapa:O!

mieszkam w Tarnowskich Górach a ty gdzie? jakbyś chodziła do tej szkoły co ja to raczej byś mnie znała :)