Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość alekuka

czy tak mozna? wlasna firma

Polecane posty

Gość alekuka

otwieram firme za dwa miesiace, wszystkie papiery tj rejestracje itd juz mam. Czy w takim przypadku moge juz kupowac sprzety na firme jesli jeszcze nie dziala czy na firme mozna po dopiero jej starcie?

Gość alekuka
naprawde? To super:D dzieki za odp

Gość biala myszka
ja tez otiwram niedlugo firme, czy moglibyscie mi pomoc w wyborze sposobu placenia podatkow? Ja kompletnie nie wiem o co w tym chodzi, vat, nie vat, jakies ryczalty? Chce otworzyc cos w stylu posrednictwa sprzedazy w internecie, co w takim przypadku bedzie dal mnie najlepsze?

Sprzęty możesz kupować. Jeśli będziesz VATowcem, to musisz przed dokonaniem pierwszego zakupu mieć potwierdzone przez urząd skarbowy zgłoszenie płatnika VATu (zgłoszenie na druku VAT-R, potwierdzenie bodajże na druku VAT-5). Działalność gospodarczą uważa się za rozpoczętą w dniu wystawienia pierwszej faktury. Wówczas masz 7 dni na zarejestrowanie się w ZUSie jako płatnik składek i zgłoszenie się do ubezpieczenia. Jeśli przed rozpoczęciem działalności (przed zarejestrowaniem się w ZUSie) przypada termin rozliczenia się z VAT, to deklaracje VATowską (VAT-7 lub VAT-7K) składasz normalnie jakbyś prowadziła już dzialalność - rozliczasz w niej zakupione już sprzęty i inne zakupy, mimo że firma jeszcze nie zaczęła sprzedaży :)

Gość alekuka
a wiec to wtedy staje sie nie wazne na kiedy mam ustalona date rozpoczecia dzialaln.? czyli chyba lepiej jesli zaczne kupowac troche pozniej zebym nie musiala juz placic skladek:)

biała myszko... Jeśli chodzi o podatki, to sprawa wygląda następująco... VAT - tutaj możesz jedynie wybierać czy chcesz być VATowcem (wystawiać faktury), czy nie (wystawiać rachunki) - przy czym jeśli wybierzesz opcję drugą, a w ciągu roku obrachunkowego przekroczysz obrót bodajże 10 tys. EUR, to musisz zostać płatnikiem VAT. Natomiast jeśli jesteś VATowcem, to tutaj nie ma wielkiej filozofii, możesz jedynie wybrać czy rozliczasz się z VAT co miesiąc, czy raz na kwartał. Podatek dochodowy - tutaj jest kilka możliwości: karta podatkowa - odgórnie ustalona kwota podatku (np. 200 zł) jaką musisz płacić co miesiąc niezależnie od wielkości dochodu/przychodu, ale w ten sposób można rozliczać się tylko w przypadku niektórych branż (np. małe zakłady budowlano-remontowe) ryczałt - podatek płacisz od przychodu netto i jest to stawka (o ile dobrze pamiętam) 3 %, 5,5 % lub 8,5 % - w zależności od branży, ale ten sposób dotyczy tylko niektórych firm (podobnie jak karta podatkowa) - np. usługi transportowe mają stawke 8,5 %, nie uwzględnia sie tutaj kosztów podatek na zasadach ogólnych - podatek płacisz od dochodu (przychód minus koszty) wg skali podatkowej 19 %, 30 %, 40 %, prowadzisz tutaj uproszczoną księgowość (księga przychodów i rozchodów) liniowy podatek dochodowy - tak samo jak ten powyżej, tylko nie ma progów podatkowych (19 %, 30 %, 40 %) i nie ma kwoty wolnej od podatku, a od dochodu płacisz zawsze 19 % niezależnie od tego ile zarobisz i jest jeszcze podatek CIT, ale to dotyczy dużych spółek (sp. z o.o., S.A.)

Gość biala myszka
o jejku ile tego jest, widze ze sie na tym znasz:) czy moglbys mi doradzic co dla mnie byloby najlepsze? Moja branza to posrednictwo w handel czyli chyba odpada karta i ryczalt? Chodzi o to ze bede kojarzyc sprzedawce z nabywca, i od sprzedanych artykulow pobierac prowizje, moze to ma jakies znaczenie przy wyborze podatku?

alekuka... ale Ty nigdzie nie ustalasz daty rozpoczęcia działalności! Data, którą podajesz we wpisie do ewidencji jest jedynie datą orientacyjną i absolutnie do niczego nie zobowiązuje - działalność możesz rozpocząć pół roku później, rok później... kiedy Ci pasuje. Z zakupami jest tak jak pisałem - jeśli chcesz być VATowcem, to musisz poczekać aż przyślą Ci ze skarbówki potwierdzenie zgłoszenia do VATu na druku VAT-5 - jak masz to już w ręce, to możesz kupować i od tych zakupów VAT sobie odliczysz. Natomiast rozpoczęcie działalności liczy się od dnia dokonania pierwszej sprzedaży (pierwsza faktura VAT, rachunek lub nabita sprzedaż na kasę fiskalną). Czyli np. pierwszą fakturę wystawisz 1.XI i od tego dnia podlegasz obowiązkowym ubezpieczeniom w ZUSie, przy czym na zgłoszenie do ZUS masz 7 dni (do 8.XI włącznie). Pierwsze składki w takim wypadku musisz zapłacić do 10 grudnia włącznie (10.XII w tym roku akurat przypada w dzień wolny od pracy (niedziela), więc termin przedłuża się automatycznie na 11 grudnia).

Gość alekuka
a ja myslalam ze musze czekac do daty wystawionej na papierku:D czyli jak zaczne kupowac po dostaniu tego potwierdzenia to i moge juz sprzedawac tak?

biała myszko... Liste branż, w których jest możliwość korzystania z uproszczonych form opodatkowania (karta podatkowa, ryczałt) można znalezc w ustawie albo rozporzadzeniu - tylko nie pamiętam dokładnie gdzie :p Z tym, że te 2 formy mają być niedługo zlikwidowane, ale i tak w handlu czy pośrednictwie w handlu na 99 % nie można z tego korzystać (choć głowy nie dam, trzeba sprawdzić w przepisach). Także pozostaje podatek na zasadach ogólnych - tutaj możesz wybrać między progresywną skalą podatku (czyli progi podatkowe 19 %, 30 %, 40 %) a podatkiem liniowym - 19 % niezależnie od wielkości dochodu. Co się bardziej opłaca? Dopóty, dopóki w ciągu roku nie będziesz miała dochodów wyższych niż 37.000 zł (pierwszy próg podatkowy) to opłaca się skala progresywna, bo masz kwotę wolną od podatku (chociaż zaoszczedzisz niewiele, bo jedynie 530 zł na rok) oraz ulgi podatkowe (które się już kończą, np. tak jak te ulgi remontowe itp.). Ale jeśli w ciągu roku dochód przekroczy 37.000 zł, to od nadwyżki płacisz 30 % podatku, a od nadwyżki ponad 74.000 zł zapłacisz podatku 40 %. Przy liniowym zawsze płacisz 19 %, ale nie ma kwoty wolnej od podatku ani ulg w PIT rocznym.

alekuka... Tak, jeśli masz potwierdzenie na VAT, to możesz rozpocząć zakupy, możesz już także sprzedawać - choć z rozpoczęciem sprzedaży nie należy się spieszyć, wystawienie pierwszej faktury czy rachunku odwlekasz tak długo jak to możliwe, bo od tego dnia rozpoczyna się naliczanie składek w ZUS ;) zaczynasz jak masz już wszystko zapięte na ostatni guzik :)

Gość biala myszka
hmm tyle, ze ja nie jestem w stanie przewidziec ile zarobie na rok, ale bylabym raczej za liniowym:) a co z tym vatem? Przy liniowym czy moze progresywnym bardziej oplaca sie byc vatowcem?

Gość alekuka
dzieki Wielbicielu, bardzo mi pomogles:) A teraz ide spac dobranoc wszystkim :O papa

W zasadzie (może to przez późną porę) nie potrafię w tej chwili podać przykładu, w którym nie opłaca się być VATowcem - bo będąc płatnikiem VAT masz możliwość odliczania VATu od zakupów. VAT funkcjonuje zupełnie niezależnie od podatku dochodowego. Przede wszystkim VATowcem zostajesz wtedy, kiedy jest taka potrzeba - musisz przewidzieć, czy Twoi klienci będą wymagali od Ciebie wystawiania faktur VAT, czy wystarczą im zwykłe rachunki, ale faktur wymaga pewnie z 99 % firm ;) więc chyba nie ma nad czym się zastanawiać.

Gość biala myszka
oj dluga droga przede mna po swiecie podatkow:) dzieki za wyjasnienia, nareszcie mam jakies pojecie o tym wszystkim ja rowniez ide do wyrka zycze milych snow 💤 🖐️ 🌼

biała myszko... tutaj masz informator Ministerstwa Finansów, a w nim ogólne zasady opodatkowania osób fizycznych (karta, ryczałt i inne) - stawki, progi, itp. http://www.mofnet.gov.pl/_files_/podatki/od_osob_fizycznych/pit_2006/inforpit2006.pdf tutaj na stronie 7 i dalszych jest wykaz działalności, przy których można korzystać z karty podatkowej oraz stawki tego podatku http://www.mofnet.gov.pl/_files_/podatki/od_osob_fizycznych/akty_prawne/zalrycz010106.pdf z tego co widzę jest około 100 różnych dziedzin, w których obowiązuje ta forma podatku a tutaj zbiór aktualnych ustaw podatkowych, rozporządzeń itp. :p http://www.mofnet.gov.pl/dokument.php?dzial=133&id=12289 papa 🖐️

Gość chyba coś nie tak
WIELBICIEL , chyba coś przyfantazjowałeś z tą rejestracją w ZUS ... Rejestrujesz firmę w ZUS-ie 7 dni od daty otrzymania Wpisu do Eidencji Działalności Gospodarczej, który otrzymuje się w Urzędzie Miasta / Gminy . Wcześniej trzeba stanąc w kolejce po REGON. We wpisie jest jasno określona "data rozpoczęcia działności " i abolutnie nie jest to datą pierwszej sprzedaży... Nawet w Urzedzie Skarbowym jeżeli skłądasz VAT-R i tam okresślasz za jaki miesiąc złożysz pierwsza deklaracje VAT to nie wiesz przecież czy będziesz miał faktycznie w danym miesiącu sprzedaz ... a deklaracje zerową i tak trzeba złozyć . Jeżeli "bierzesz" na firme faktury to znaczy że rozpoczęłeś operacje gospodarcze a to że nie wystawiles żadnej "swojej" faktury/rachunku/paragonu to inna sprawa... Akurat to nie upoważnia do nie rejestrowania w ZUS . TAk to by każdy robił i przez pół roku nie wystawiał faktury - bo rozkręca interes i ma same koszty - a działaby normalnie bez płacenia składek w ZUS.

Nie, nie masz racji kolego, a poza tym przekręciłeś to co pisałem. 1. \"Rejestrujesz firmę w ZUS-ie 7 dni od daty otrzymania Wpisu do Eidencji Działalności Gospodarczej\". Nieprawda. Na rejestrację w ZUSie masz 7 dni od daty rozpoczęcia działalności gospodarczej, a nie od daty otrzymania wpisu!!! Datą rozpoczęcia NIE JEST data wskazana na wpisie do ewidencji (bo to data orientacyjna, przewidywana), NIE JEST nią też data pierwszego dokonanego zakupu, tylko data dokonania pierwszej sprzedaży! Pierwsza udokumentowana sprzedaż świadczy o rozpoczęciu świadczenia usług, produkcji czy handlu! Tak było, jest i będzie zawsze, zajrzyj do przespisów to się przekonasz. Jedyna rzecz na jaką trzeba zwrócić tutaj uwagę to to, że urząd miasta/gminy wydając wpis do ewidencji sam od siebie informuje o tym fakcie ZUS (oraz skarbówkę i urząd statystyczny). W przypadku, gdy od tego zdarzenia mija sporo czasu (kilka m-cy lub więcej), a Ty nie rozpoczynasz działalności i nie rejestrujesz się w ZUSie, to ZUS po tak długim okresie monituje listem poleconym konieczność zarejestrowania się, ale z adnotacją, że jeśli działalność nie została jeszcze rozpoczęta, to trzeba ZUS o tym poinformować (chyba pisemnie). 2. \"We wpisie jest jasno określona \"data rozpoczęcia działności \" i abolutnie nie jest to datą pierwszej sprzedaży...\" Przecież pisałem wcześniej to: \"Data, którą podajesz we wpisie do ewidencji jest jedynie datą orientacyjną i absolutnie do niczego nie zobowiązuje - działalność możesz rozpocząć pół roku później, rok później... kiedy Ci pasuje.\" Coś było w tym niezrozumiałego? :o 3. \"Nawet w Urzedzie Skarbowym jeżeli skłądasz VAT-R i tam okresślasz za jaki miesiąc złożysz pierwsza deklaracje VAT to nie wiesz przecież czy będziesz miał faktycznie w danym miesiącu sprzedaz ... a deklaracje zerową i tak trzeba złozyć .\" To prawda, deklaracje VAT trzeba składać od samego początku, nawet jeśli nie było żadnych zakupów ani sprzedaży, ale ja nic na ten temat nie pisałem do tej pory, więc nie wiem skąd ta uwaga w moją stronę (?) :o 4. \"Jeżeli \"bierzesz\" na firme faktury to znaczy że rozpoczęłeś operacje gospodarcze a to że nie wystawiles żadnej \"swojej\" faktury/rachunku/paragonu to inna sprawa... Akurat to nie upoważnia do nie rejestrowania w ZUS .\" Dokonanie zakupu na firmę istotnie jest operacją gospodarczą, ale nie jest równoznacze z rozpoczęciem działalności gospodarczej. To są tylko czynności zmierzające do rozpoczęcia. I nie ma czegoś takiego jak upoważnianie czy nie upoważnianie do rejestracji z ZUSie. W ZUSie masz OBOWIĄZEK się zarejestrować w ciągu 7 dni od rozpoczęcia dzialalności (rozpoczęcie sprzedaży). 5. \"TAk to by każdy robił i przez pół roku nie wystawiał faktury - bo rozkręca interes i ma same koszty - a działaby normalnie bez płacenia składek w ZUS.\" Pokrętnie napisane, ale domyślam się, że chodzi Ci o sytuację, w której sprzedaż ruszyła, a właściciel przez kilka m-cy nie wystawia faktur/rachunków celowo, by przeciagnąć moment rejestracji w ZUS i nie płacić składek. Po pierwsze, sytuacja taka jest nierealna, bo jeśli coś sprzedajesz, to kupujący wymaga od sprzedawcy faktury, prawda? Przecież sam chce odliczyć sobie VAT i wrzucić to w koszty. Więc jak ktoś miałby jej nie wystawić? To jest karalne. Nawet w spożywczaku jak kupujesz bułke na sniadanie i zażyczysz sobie faktury/rachunku (oprócz tego, że dostajesz paragon możesz sobie zażyczyć rachunek), bo masz taki kaprys, to sprzedawca ma obowiązek wystawić. W przeciwnym razie wsiada na to policja skarbowa. Po drugie, jeśli rozpoczynasz sprzedaż i zostaje zakończone świadczenie jakiejś jednej usługi, lub w przypadku działalności handlowej - wydajesz towar z magazynu, to masz ustawowy obowiązek wystawić fakturę(rachunek lub zaewidencjonować na kasie) za ten towar w terminie bodajże 14 dni od tego zdarzenia (albo 7 dni, nie pamiętam teraz dokładnie). Więc nie ma takiej mozliwości, żeby sobie nie wystawiać faktur ileś tam m-cy - to tez jest karalne. Dla zainteresowanych jeszcze jedna stronka z opisem \"co, jak, kiedy i gdzie rejestrować\" przy rozpoczynaniu działalności: http://www.us.gniezno.pl/dodatkowe/rozpoczecie_dzialalnosci.html Pozdrówki!

Gość winna jak zwykle
Obowiązek wystawienia faktury pojawia się do 7 dni od dokonania sprzedaży, lub do 7 dnia miesiąca następującego po miesiącu dokonania sprzedaży jesli jest to ciągła sprzedaż w miesiącu (np paragony z poczty zbierasz i raz w miesiącu prosisz o fakturę, ale nie później niż 7 dni po rozpoczęciu nowego miesiąca)

Gość yareeckkk
a sposob placenia podatku doch. moge zmienic? Np rok miec skale zeby sprawdzic ile zarobie, i zmienic na liniowy bo tak bardziej oplacalnie?

Sposób naliczania podatku dochodowego można zmieniać tylko \"w górę\", czyli z karty podatkowej na ryczałt lub na zasady ogólne, z ryczałtu na zasady ogólne. Jeśli na początek wybierasz zasady ogólne i skalę progresywną, to możesz zmienić to na podatek liniowy, ale dopiero od nowego okresu obrachunkowego (czyli od nowego roku). Wówczas bodajże do 20 stycznia włącznie należy pisemnie poinformować skarbówkę o tej zmianie.

Gość powiedzcie mi
co mam zrobic jesli siedzibe firmy mam w domu ale wlascicielami sa moi rodzice, a w urzedzie skarbowym musze zlozyc dokument wlasnosci miejsca wykonywania dzialaln.?

Gość kolop
up

Gość jjj
up

Gość pomocy szukam
Wielbicielu 70B widze, ze jestes w tym wszystkim zorientowany wiec prosze pomoz mi, mam nastepujacy problem: Orientacyjna date rozpoczecia dzialalnosci (czyli we wpisie do ewidencji) wyznaczylem w styczniu tego roku. Zakladam sklep internetowy, niestety jego budowa przeciagnela sie o te kilka miesiecy. W urzedzie skarbowym rowniez ta sama date wyznaczylem ze zaprowadze ksiege przychodow itd. CZyli od tej daty powinienem prowadzic te ksiegi. Moje pytanie brzmi czy powinienem tez cos skladac do urzedu skarbowego od tej daty o moim zerowym dochodzie? Bo ja nic im nie skladalem, myslalem ze trzeba dopiero od faktycznego dnia rozpoczecia dzialalnosci. Jesli trzeba to co mam teraz zrobic? Wlepia mi jakas kare czy co?:(

pomocy szukam ---> Jeśli chodzi o podatek dochodowy - do roku 2006 włącznie było tak, że pierwszą deklarację PIT-5 (miesięczną) trzeba było złożyć w momencie wystąpienia pierwszego podatku do zapłaty. Od roku 2007 deklaracje miesięczne PIT-5 są całkowicie ZNIESIONE, wpłaca się tylko zaliczki podatku, deklaracji nie składasz nawet jak masz coś do płacenia. Jeśli jesteś VATowcem, deklaracje składasz w terminach do jakich się zobowiązałeś (miesięcznie lub kwartalnie) - składasz ZAWSZE, niezależnie od tego czy masz coś do płacenia, czy nie masz, czy prowadzisz już działalność, czy może jeszcze nie zacząłeś.