Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość karaoke

Dlaczego srebero czernieje?

Polecane posty

Gość karaoke

Srebrny łańcuszek przestał być srebrny, jest czarny i wygląda brzydko. czyszczenie pomaga na bardzo krótko - zaraz znowu jest czarny - czy ktos wie z jakiego powodu?????

Gość adbbbbng
zapewne od potu....

Gość to od wilgoci
czesto jest tez tak ze jak sie nosi cały czas to jest ok, a wystarczy odłozyc srebro zeby lezało na tydzień i zacznie czarniec

Gość zoroba
no dobrze, może od potu, może od wilgoci, ale przeciez nie każde srebro czernieje

Gość gluś
a jak można tego uniknąć?

Gość to jest reakcja chemiczna
srebro po prostu w pewnym stopniu sie utlenia i tak jak zelazo pokrywa rdza tak srebro czarna patyna mi sie to akurat podoba i wole takie ciemne srebro ogolnie z tego co kojarze sa preparaty zabezpieczajace srebro przed patyna-cos a la lakier musisz isc do jubilera i spytac bo nigdy nie mialam takiego srodka

Gość a ja slyszalam
ze srebro czernieje, jesli czlowiek jest chory. Nie wiem,, ile w tym prawdy

to zwykla reakcja chemiczna, tak jak napisane wyzej... oddac do jubilera na czyszczenie albo sama kup ten preparat i wyczysc...

Gość no to wytłumaczcie mi to
mam koleżankę, na której zczerniaął srebrna biżuteria nabiera blasu.bez kitu.wszystkie qumpele dają jej do ponoszenia swoje błyskotki żeby odzyskały dawną świetność.sama widziałam,więc to nie ściema.rano w pracy zakłada poczerniały łańcuszek,a po południu łąńcuszek błyszczy. co Wy o tym sądzicie? temat do "nie do wiary"? :-)

moze niepostrzezenie sie wymyka i czysci pasta do zebow ;) u mnie w pokoju na przyklad czernieje jak lezy na polce, ale w lazience na polce czy w szufladzie nie. do czyszczenia polecam paste do zebow ;)

Gość bezet
Najlepiej wyczyscic je w sodzie:)))

Gość Vili
chyba niemal wszystkie miałyście w szkole dwóje z chemii, żeby wipysywać tu takie ludowe mądrości o chrobach i czerniejącym srebrze. LOL.

Srebro dobrze czyści pasta do zębów. Tak więc warto kupić szczoteczkę dla biżuterii i regularnie ją szczotkować :)

Gość hehehe doświadczenie
srebro czernieje w reakcji z siarką- tworzą się czarne siarczki srebra na powierzchni. Może to świadczyć o jakiś chorobach (ale nie wiem wątroby bodaj) ale i o dużej ilości siarki w diecie (kapusta, cebula) A to że poleruje się od noszenia to normalne, po prostu się ściera. Jeśli ktoś "działa" w ten sposób od innych może pot ma większą kwasowość?? może ubranie ma bardziej szorstkie, albo porusza się w sposób powodujący większe obcieranie się

Gość hehehe doświadczenie
ktoś działa bardziej od innych- miało być:)

Gość cojapacze
a srebro może czernieć od mydła siarkowego??

Gość MarlenaMaz.
też mi się wydaje, że jak srebro czernieje to objaw jakiejś choroby. Ja jak noszę- nic się nie dzieje, srebro w dobrym stanie, a mojej znajomej każdy srebrny naszyjnik, kolczyki itp czernieją już po kilku dniach. Więc nie wmawiajcie, że to normalne.

Srebro i w zasadzie wszystkie metale reagują z potem i dodatkowo z kosmetykami jakich się używa. Zazwyczaj każdy używa innych i każdy ma odrobinę inny skład potu. A zamiast zawracać sobie głowę polerowaniem wrzuca się to w kąpiel solną. Garnek że stali szlachetnej, stalowy zlew albo w ostateczności jakakolwiek miska i kilka lyzek. Kładzie się na spod kawałek folii aluminiowej (takiej do pieczenia) na to kładzie łyżki (jeżeli naczynie jest stalowe nie ma takiej potrzeby) na folię kładzie rzeczy do czyszczenia (biżuteria srebrna, złota, stalowa, stal , łyżeczki z osadem, klucze, stare monety itp. (oprócz brązu, mosiadzu i miedzi) przedmioty zalewa woda i dosypuje sól - ok łyżkę na litr. Nic nie trzeba polerowac tylko po godzinie lub kilku umyć gabka i mydlem. Normalna reakcja elektrolizy wykorzystywana do czyszczenia np w muzeach. Elektrolizy nie lubią niektóre kamienie polszlachetne i prawdziwe perły (nie wiem jak bursztyn) Miedz i pochodne świetnie czyści się keczupem. Jak ktoś nie wierzy w efekt może sprawdzić na zwykłych monetach. :P Albo pokazać dziecku jako ciekawostkę :D

Gość Cebini
Powinno się o nie co jakiś czas dbać, dlatego polecam Ci sprawdzić sklep http://poszukiwacz.eu/ z odpowiednimi środkami do tego ;)