Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Magdusiala

Skrobia modyfikowana

Polecane posty

Gość Magdusiala

Hej!Mam do was takie pytanko.Otoz,kupilam wiele roznych jogurtow i sprawdzilam ich sklad.Okazalo sie,ze znaczna wiekszosc z nich zawiera tzw.skrobię modyfikowaną. Czy orientujecie sie co to za skladnik ta skrobia modyfikowana,czy jest zdrowa?Czy tez nalezy sie jej wystrzegac?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jest to zwykła skrobia ziemniaczana, a więc naturalna, poddana np. obróbce cieplnej czy enzymatycznej. Używana m.in jako wypełniacz, lub zgęstnik. Nie zaszkodzi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
człowieku zastanów sie 10 razy zanim coś napiszesz, jak modyfikowane może być naturalne.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość cnsidhwieud
E-1422 czyli acetylowany adypinian diskrobiowy - znany bardziej pod nazwą "skrobia modyfikowana" jest otrzymywany przez estryfikowanie skrobi bezwodnikami kwasów adypinowego i octowego - jest to sypki biały proszek, stosowany najczęściej jako zagęstnik w zupkach w proszku, ketchupach, majonezach i innych tego typu wynalazkach. Nie jest szkodliwy I tak, zawiera węglowodany jak zwykła skrobia, jednak jego struktura jest zmieniona poprzez obecność grup adypinowej i octowej w składzie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
właśnie o te zmiany mi chodzi, a najciekawsze jest jest, ze nikt nie informuje, że skrobię modyfikowaną pozyskuje sie z modyfikowanej genetycznie soi

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość burda
a dlaczego używają ich do jogurtów,jeżeli ta sama skrobia uodparnia organizm na antybiotyki,CO?Jak to jest.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość AlicjaCz
Skrobia modyfikowana, czyli E 1422 - acetylowany adipidian diskrobiowy - używana chociażby do produkcji pasztetów sojowych czy paprykarza Sante, jest naturalną pochodną skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej. Człon "modyfikowana" odnosi się do sposobu obróbki i nie świadczy o modyfikacji genetycznej! Skrobia modyfikowana jest pochodzenia roślinnego i może być spożywana przez wegan i wegetarian, a także osoby, dla których ważne jest, by ich posiłki składały się z naturalnych i zdrowych składników. Myślę ,że Was uspokoiłam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość AlicjaCz
Magdusia , niektóre jogurty zawierają też żelatynę wieprzową . Dla tego zaczęłam sama robić jogurty.na bazie Activia Danone. Zakupiłam jogurtownicę Clatronic . Jest najtańsza na rynku , bo na www.JHM.pl kupiłam za 59,90. Nie tylko cena zadecydowała ale też pojemność słoiczków 160ml. Inne jogurtownicę mają słoiczki o poj. 150ml. Jogurty tak smakują ,że niebawem zakupię drugą jogurtownicę z dodatkowymi słoiczkami i dokupię zapas słoiczków do juz kupionej jogurtownicy. W komplecie jest 7 szt. sloiczków i drugie siedem można dokupić za 30zł. Radzę zamówic od razu dodatkowe sloiczki, będzie ich razem 14. Jogurtownica to proste urządzenie utrzymujące optymalną temperaturę dla rozwoju bakterii jogurtowych. Robię go z mleka UHT 3,2%. (Można ze swieżego , ale ja musze miec zapas mleka w domu , bo mam leżące , chore dziecko, nie ma kto chodzic codziennie po mleko. Z litra mleka mam 7słoiczków jogurtu. Zawsze jeden zostawiam do zrobienia następnego jogurtu. Przepis: litr mleka przygrzewam do temperatury 40-50 stopni. Dodaje dwie czubate (kopiaste) łyżki mleka w proszku i sloiczek jogurtu naturalnego najlepiej activia . Dokładnie mieszam , najlepiej w mikserze, żeby nie bylo grudek i rozlewam do słoiczków. Wkładam do jogurtownicy i włączam przycisk. Po około 8-10 godzinach jest pyszny jogurt , o smaku bardzo delikatnym . Nie wolno w trakcie robienia jogurtu przesuwać jogurtownicy , potrząsać . Ja ustawiłam w pokoju na parapecie , bo w kuchni mam za malo miejsca. Smacznego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kahoor
Modyfikowana skrobia rzeczywiście odnosi się do procesu obróbki skrobi a nie do modyfikacji genetycznej. Jakkolwiek skrobia takowa pozyskuje się z różnych roślin m in. z ziemniaków, kukurydzy i soi. I tu rodzi się problem. Kukurydza i soja w prawie 100% jest modyfikowana genetycznie i co do tego nie ma żadnych wątpliwości. A jeżeli ktoś w to nie wierzy albo uważa, ze taka żywność musi być odpowiednio oznaczona albo jeszcze lepiej, ze podlega sankcją prawnym, to przepraszam ale jest super naiwniakiem! Polska nie ma żadnych przepisów regulujących hodowlę i import genetycznie modyfikowanej żywności jak i nasion i dodatków do przetwórstwa z nich sporządzanych. Niestety w ostatnich latach do "zaszczytnego grona" modyfikacji genetycznej dołączył nasz biedny ziemniak. Zrobił się on tak popularny, że dzisiaj 90% przetworów z ziemniaków (mąka, chipsy, frytki itp.) pochodzą z upraw genetycznych. Nie mówię, że każdy ziemniak jest zmodyfikowany ale możecie być pewni, że to co oferują wszystkie markety i duże sklepy takim ziemniakiem jest. Co więcej masa dodatków leci z Chin a na temat ich jakości nie będę się wypowiadać. Zatem niestety dzisiaj skrobia modyfikowana = pochodząca z roślin modyfikowanych genetycznie. Jeżeli tylko możecie to unikajcie jej i dobrze czytajcie etykiety!!! Zmartwię tu niestety również zwolenników żywności ekologicznej, do których nota bene sama należę. Od kiedy w życie wszedł Codex Alimentarius, żywność eko nie podlega już takim restrykcjom jak kiedyś i dopuszcza się wiele składników i procesów (m.in skrobię modyfikowaną, naświetlanie i takie tam), które niekoniecznie można nazwać eko. Ale to już osobny temat i tych bardziej drążących zachęcam do poczytania w necie. A dla tych, którzy po przeczytaniu stwierdzą, że głupoty wypisuję...no cóż...każdy ma wybór. Pamiętajcie: "Jesteś tym co jesz".

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
czytając powyższe wypowiedzi ręce mi opadają... chyba sie za duzo filmow sci-fi naogladaliscie o zmutowanych stworach. Owszem ziemniaki, soja, kukurydza, nawet bawełna (ok. 3/4 upraw na świecie) jest genetycznie modyfikowana. ale czy wy wiecie co to znaczy? czy to jest jakaś roślinka z wszczepionycmi genami ktore truja (jak to niektorzy okreslaja) ? kiedys nawet czytalem wypowiedz bylego ministra rolnictwa, który okreslił je podobnym sformuowaniem (żenada... i to osoba na takim stanowisku) widać ze tak na prawde nikt nie wie co znaczy GMO, a media nakreslaja fałszywy obraz. Otóż genetycznie modyfikowane rosliny to takie które maja w sobie wprowadzone przez czlowieka geny np. odporności na szkodniki, patogeny (a co za tym idzie choroby), dzieki uprawie takich roslin spada zuzycie pestycydów, są mniejsze koszty uprawy i wyższy plon. (w usa hoduja gm odmiane pomidora ktora ma wprowadzone geny z innego pomidora, a warunkuja one powolniejszy rozkład, dzieki czemu owoce sa dłużej twarde i jędrne) A jeśli chodzi o wprowadzenie na rynek takich roslin to jest to na prawde bardzo trudne, i dany gatunek musi przejść szereg czsem nawet wieloletnich testów. Wiec wszystko jest dokladnie sprawdzone i jeśli jest dopuszczone do obrotu to znaczy ze nie szodzi :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Shazz
Niestety twoja wypowiedz qwerty5 nie jest do końca prawdziwa. Po pierwsze to zobacz jak wyglądają amerykanie i jaki jest ich stan zdrwia! Otyłość nawet u dzieci, astma to w USA chleb powszedni. Poza tym firma produkująca GMO - Monsanto - wywarła swojego czasu duży wpływ na ministra rolnictwa USA przez co w bardzo prosty i szybki sposób, bez skąplikowanych badań, może wprowadzać na rynek nowe odmiany GMO. Polecam głębszą analize tematu. Ja właśnie wypiłem maślankę z Lidla zawierającą skrobie modyfikowana i ostatni raz tam ją kupiłem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Shazz
PS Jedną z odmian soji modyfikowanej jest soja Randap redy (randap - silny środek chwastobujczy chyba pestycyd), czyli soja która jest odporna na randap. Teraz mogą walić na potęgę Randapu, a potem sprzedać soję do konsumpcji. Więc nie wiem czy GMO pozwala ograniczać stosowanie chemii :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
@quert5 - dla kogo pracujesz? dla Monstanto? Żywność modyfikowana genetycznie wykańcza żywne naturalne organizmy - w tym człowieka. Modyfikowane genetycznie rośliny i zwierzęta jedzące te paskudztwa odkładają potem w organizmie nieusuwalne związki. To że dużo żywości jest modyfikowane, nie znaczy że jest to zdrowe! Koncerny nie dzielą się wynikami badań tylko lobbują liberalizację przepisów! Co do odporności na patogeny - największa bzdura pod słońcem - już Indie głodują bo nie stać ich na nowe nasiona które trzeba kupować rok w rok bo nie można ich zbierać i w dodatku pestycydy trzeba lać jak to mówią całymi hektolitrami. Jeszcze się obudzisz kiedyś lobbysto w świecie w który będziesz sam jeść ten syf bo się z tobą szef Monsanto nie podzieli zdrowym zbożem! Co za ignorancja! @kahoor - wielkie dzięki za te konkrety!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość JachuM
AlicjaCz Nie dziw się że masz dziecko chore. Jogurtami z mleka UHT i na pewno jest to też mleko homogenizowane, dziecku i sobie możesz tylko zaszkodzić. Jeśli chcesz mieć w przyszłości zdrową rodzinę, czego Wam szczerze życzę, to poczytaj co to są za procesy UHT i homogenizacja, i jaki wpływ, szczególnie homogenizacja ma na wasze zdrowie. Podpowiem odkładanie się tłuszczu w organizmie. A jeśli robisz jogurty, to nie tyle można co nawet trzeba robić ze świeżego mleka, ale nie martw się takiego w sklepach nie kupisz. P.S Do wszystkich jeśli już kupujecie mleko to kupujcie mleko tylko prze pasteryzowane . Nigdy nie spożywajcie mleka UHT ani homogenizowanego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość HeX
Co do mleka UHT muszę przyznać rację, jest niezdrowe, bo nie ma w nim już większości pożytecznych składników. Nawet bakterie go nie fermentują (spróbujcie zrobić zsiadłe mleko z UHT), a jak już to nie będzie to forma zdatna do czegokolwiek. Wniosek: kupujcie to mleko w woreczku albo sprawcie sobie krowę (oczywiście nie modyfikowaną genetycznie :P).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wszyscy sa szczesliwi
Activia Danone. danon zapłaciła kare za oszukiwanie społeczeństwa amerykańskiego Sąd w USA uznał, że reklama produktów oszukiwała klientów i wmawiała im, że dzięki jogurtom będą bardziej odporni na choroby 21 mln dolarów tyle ma zapłacić Danon za nieprawdziwe informacje, jakie można usłyszeć w reklamie jogurtu Activia i napoju DanActive. Chodzi o stwierdzenie, że bakterie zawarte w jogurtach Activia wspomagają regularne funkcjonowanie przewodu pokarmowego, a napój DanActive wpływa na większą odporność organizmu, przez co mamy być odporniejsi na grypę czy przeziębienie. Według Federalnej Komisji Handlu (FTC) takie informacje wprowadziły konsumentów w błąd, ponieważ Danon nie posiada wystarczających danych naukowych na poparcie tekstów, jakie są zamieszczane na opakowaniach produktów, przytaczane w reklamach i tekstach promocyjnych bo tu chodzi o probiotyki, a probiotyki to ściema, czytałem ostatnio artykuł - wyniki badań potwierdzają ich dobry wpływ na układ pokarmowy, ale niestety nie powodują one zwiększenia odporności o jakich piszą producenci jogurtów http://e-prawnik.pl/wiadomosci/informacje/danon-ukarany-jogurt-nie-podnosi-odpornosci.html

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bigBrown
PS. FILM NIESTETY POCIĘŁO GOOGLE ALE JEST NA YOUTUBE

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Dawio
90% Roślin modyfikowanych genetycznie , które są na rynku pochodzi od Monsanto. Firma ta jest twórcą takich rzeczy jak PCB, Agent Orange, Aspartam, Posilac-rGHB, i wszystkie te produkty, czyli po prostu chemikalia zostały po kilkunastu, kilkudziesieciu latach wycofane, po tym jak Monsanto się już nachapało kasy. Oczywiście przez ich silne właściwości toksyczne i trujące. Nie wierzę tej firmie, i twierdzę, że z GMO jest to samo. Obejrzyj na YT film o Monsanto pt. Świat wg Monsanto. Może trochę Ci się rozjaśni, podpowiem, że firma dąrzy (lub dąży) do tego, aby kontrolować żywność i jej ceny na całym świecie. Pozdro

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość piro4p
Witam chciałabym się zapytać czy skrobia modyfikowana zawiera gluten?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Skrobia modyfikowana jest dodawana do wielu produktów spożywczych. TO czy jest dobra, zależy też w dużej mierze od tego przez jaką firmę jest wyprodukowana. Są firmy, które posiadają wieloletnie doświadczenie w produkcji skrobi. Jedną ze znanych mi jest http://www.agrotrade.com.pl/. Jej zastosowanie jest teraz nieuniknione

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ja p*****le ludzie!!! głupoty p*********e, że głowa mała!!! skrobia modyfikowana, z resztą wszystkie produkty modyg=fikowane nie są naturalne, są genetycznie zmodyfikwane geniusze, czyli są cholerie niezdrowe, dlaczego coraz więcej chorób jest? przez tą chemie i modyfikowaną żywność! nie jem tych świństw od kilku lat i jestem zdrowa jak nigdy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Marcinam
No skrobie modyfikowane nie są super zdrowe, wiadomo... ale są także firmy, które nie stosują aż tak szkodliwych metod do produkcji takiego typu produktów, jak np. wspomniana firma http://www.agrotrade.com.pl/. Wszedłem na ich stronę i nie wydaje się to być takie straszne... Najlepiej to nic nie jeść, to wtedy ma się pewność, że nic Ci się nie stanie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pantapla
skrobia modyfikowana czyli adypinian diskrobiowy,to skrobia poddana reakcji z bezwodnikiem octowym i kwasem adypinowym.Bezwodnik octowy to chemiczny związek o bardzo silnym zapachu octu,którego używa się w produkcji włókien sztucznych i błon filmowych.Kwas adypinowy to związek chemiczny otrzymywany przez utlenianie cykloheksanolu używanego do produkcji nylonu.LUDZIE zacznijcie rozumieć co znaczy modyfikowana,to znaczy że nienaturalna,a tylko to co naturalne jest najlepsze dla naszego organizmu,lecz niektórzy już są tak naszpikowani tym chemicznym i syntetycznym jedzeniem,że ich mózgi stają się plastikowe i nie potrafią zrozumieć tego ,że naturalne produkty są najzdrowsze i szybko się psują i banda chemików jest od tego żeby temu zapobiec i stworzyć produkt tani,ładny i nie psujący się,a marketing zrobi wszystko żebyś go kupił i jeśli już przesiąkłeś tą chemią i masz plastikowy mózg to go kupisz i będziesz zachwalał,bo sam jesteś już zmodyfikowany!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
teraz wszystko jest GMO, nie dajmy się oszukać! wybierajmy mądrze! chcą nas otruć i wybić jak muchy, musimy się obudzić! wybieranie odpowiedniej żywności to początek drogi do wyzwolenia!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pantapal
Dokładnie!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Może to szczegół, ale... czy skrobia, modyfikowana czy też nie (bo przed modyfikacją była zwykłą skrobią), z organizmów nie-GMO i GMO, tak czy siak nie jest po prostu... skrobią? Wielocukrem? Nie zawierającym ani białek (w tym glutenu, który, i owszem, jest w mące, ale nie w czystej skrobi), ani tym bardziej - zmienionego lub nie - materiału genetycznego? Na kształt i skład cząsteczek skrobi nie ma to najmniejszego wpływu, co najwyżej organizmy GMO mogą jej produkować więcej, ewentualnie mieć inne proporcje amylozy i amylopektyny niż nie-GMO, ale obie te frakcje skrobi są dobrze przyswajalne.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×