Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Animia

Mam wrażenie, że okulistk się pmyliła? Co może mi się stać jeżeli...

Polecane posty

... będę nosiła szkło silniejsze o 0,25 dioptrii? Mam lewe szkło 1,5 a prawe 1,075 - i mam wrażenie, że powinno być na odwrót... :( :/ Masakra... Czy 0,25 może spowodować jakieś konsekwencje? Kurcze... Płakać mi się chce... Może to tylko takie chore wrażenie... P.S. Kórtkowzroczność.

Gość devil wears prada
hmmm ja mam wade - 1,75 w obu i astygmatyzm.Soczewki mam -1,5 bez przystosowania do astygmatyzmu i widze o niebo lepiej niz w oklarach :). Okulista powiedziala ze mimo iz wada po wadaniu wychodzi wiekasz to zawsze daje sie mniejsze dioptrie bo to zatrzmuje poglebianie sie wady :) ale idz na wszelki wypadek do oklulisty i zapytaj

Gość zmęczonaaaaa
Czasem te ćwierć dioptrii się dokłada zamiast korekcji astygmatyzmu, bo jest za mały na szkład pod niego. Jeśli źle widzisz w okularach, to oczywiście idź z reklamacją. Przyzwyczajenie się do szkieł zajmuje zwykle kilka dni, ale jeśli trwa to dłużej i np. boli Cię głowa to faktycznie mogą być nieodpowiednie. Przy szkłach za mocnych o 0,25 dioptrii raczej nic Ci się ne stanie - ja też miałam o tyle za mocne i to przez wiele lat, wada mi się nie posunęła. Teraz noszę słabsze soczewki i jest idealnie.

Dzięki bardzo. Zatem zobaczę, co powie na to moje małe pofałdowane :). Też spotkałam się z tym zapisywaniem słabszych okularów. Moja zajoma tak ma. Moja okulistka tego nie stosuje, więc zapewne to jakaś \"teoria\" (jakic tysiące w medycynie - kazdy lekarz mówi co innego). Lekarka nic nie wspominała o astygmatyzmie.

Gość melamela
kiedy zaczęłam nosić okulary lekarka dała mi chyba za mocne szkła, bo widziałam aż nienaturalnie wyraźnie... potem, niestety, wzrok dostosował się do ich mocy, czyli pogorszył i potem jeszcze trochę... teraz noszę i soczewki, i okulary nieco słabsze niż stwierdzona wada i jest dobrze:)

Gość malutkaaaa malutkaaa
Hej! a ja mam astygmatyzm alre mi okulistka dała norm alne soczewki, bo powiedziała że jest on mały, czy astygmatyzm tez może sie pogorszyc, jeśli nie nosze do tego odpowiednich szkieł????????

kurcze, a mi dała pół cylindra na astygmatyzm - powiedziała, że lepiej właśnie dać to niż dokładać dioptrie...

Nie jestem ekspertem w okulistyce, ale w moim przypadku konsultacja u kilku lekarzy dała zupełnie różne diagnozy. Moje dziecko miało zbadane +0,75 na obu oczach. Lekarka zaleciła wstrzymać się z okularami, bo dziecko rośnie. Po 2 latach po zbadaniu komputerowym (+0,25 na obu oczach - i według mojego rozeznania poprawa) lekarz zalecił okulary +2 na oba oczka. Oburzona skonsultowałam to z panią profesor - najlepszą jak się utrzymuje w naszym mieście i ona powiedziała, że w żadnym wypadku tych okularów ma nie nosić, bo taka wada samoistnie się wyrówna. Nie nosi okularów do dzisiaj. A mnie wzrok w młodym wieku skorygował się samoistnie dzięki noszeniu okularów w kieszeni fartuszka szkolnego - a była to duża wada.