Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niemiecka__1984

warto uczyc sie niemieckiego???

Polecane posty

Gość niemiecka__1984

bo jestem wlasnie w niemczech i zastanawiam sie czy wracac do polski na studia germanistyczne! czy lepiej studiowac tu,np geografie,wtedy mialabym szanse pracowac np w turystyce doradzcie

Gość jestem au pairka
i nie wiem co robic dalej! w listopadzie zdaje DaF w styczniu dsh ,mam nadzieje ze sie uda:)

Gość Daphne
jak masz dylemat:wracać czy nie- powiem ci:nie wracaj, bo nie ma do czego :o

Lepiej zostan tu i studiuj cos co ci sie przyda, jesli masz zamiar tu zostac na stale. Ja skonczylam w polsce szkole, a tutaj jednak standarty sa inne.

Gość do daphne
jest do czego,mama,tata,brat ale nie chodzi o to. w polsce musze sie tylko uczyc ,wiec luz! mozna dac rade! a w DE musze pracowac zeby sie utrzymac!!! uda sie ?jak myslicie? bafög mi nie przysluguje:(

Gość Daphne
ja skończyłam studia w Polsce i muszę wyjechać za granicę, bo nie moge dostać pracy :O dlatego takie jest moje zdanie, jak bym miała w przeszłości możliwosc studiowania za granicą, myślę że teraz miałabym ogromną szansę na dobra pracę bo widzisz, na rozmowy kwalifikacyjne mnie zapraszają, ale co z tego, jak zawsze znajdzoie sie ktos lepszy ode mnie, z lepsza znajomościa języka i doświadczeniem w pracy na rynku europejskim, jeżeli wrócisz tutaj to ogromnie zmniejszysz sobie szanse na znalezienie pracy i bedziesz kiedys żałowac że nie zostałaś rodziców zawsze możesz odwiedzac, ja teraz jestem zmuszona żeby opuścić mojego ukochanego, a to boli bardziej :O

Gość a dokad jedziest daphne i co
skonyczylas ja sie boje ze mi sie tu nie uda:( a chce zostac w de,pewnie ze chce!:(

Gość Daphne
jade do UK, skończyłam ..prawo, ale nie ma doświadczenia, żadnych praktyk w tej dziedzinie, na staz w zawodzie nie mogę iść, bo pracowałam 1,5 roku w biurze i urząd pracy mi odmówił, a na aplikacje mnie nie stac, znam b.dobrze angielski, niemiecki dobrze(mam nawet certyfikat) ale co z tego, i tak mnie nikt nie chce :O

Gość a co bedziesz robic w anglii
uda sie parcowac w jakims biurze czy cos?

Gość Daphne
mam nadzieję, że z czasem tak, narazie będe pracowac na kasie :(

Gość przesrane slonczylas prawo
a bedziesz na kasie pracowac w polsce to jest zycie nie wracam!!!

Gość Daphne
od czerwca szukam pracy, i to w promieniu 150 km od mojego miejsca zamieszkania..i co? nic!! nie mam wyjscia,ale jeszcze kiedys im wszystkim pokaże :P

Gość a skad jestes bo moze w stoli
cy latwiej no nie? gdzie konczylas prawo?? na pewno po germanie w polsce byloby to samo ze mna no nie?:(

Gość Daphne
Wrocek :P -niby tak się rozwija teraz, tyle inwestycji..slogany typu: przyjeżdżaj do Wrocławia-praca tutaj na ciebie czeka ...tak, czeka, na inzynierów, spawaczy, pracwon,budowlanych :( bardziej od języka liczy się dla pracodawcy doświadczenie w pracy- bo język- jak oni uważają-to kazdy zna :(

Gość lojuy
nie gadaj daphne-przeciez da prawnika cos sie zawsze znajdzie?konczylas UWr?

Gość odswiezanko

Gość ciekawe czy ktoras z was
kto jeszcez wiec cos a temat studiow w niemczech

Gość Lola_Psik
Zastanow sie dobrze- ja uwazam, ze studia w Niemczech to byla moja najgorsza decyzja zyciowa. Nie mam czasu dla siebie, bo oprocz studiowania musze pracowac. Studia tez latwe nie sa(na Technische Uni). Czesto spotykam sie z dyskryminacja, chociaz musze przyznac ze wiele ludzi jest tez w porzadku. Zastanow sie dobrze- ta decyzja zdeterminuje twoje przyszle zycie. Pozdrawiam.