Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mam lepszy sposób

DOWÓD OSOBISTY - KTO WIE???

Polecane posty

Gość mam lepszy sposób

Szczęśliwie skończyłam 18 lat :) i chcę wyrobić sobie dowód osobisty-ale słyszałam że mi się nie opłaca bo niedługo wszystkie dowody będzie trzeba wymienić- bo nie spełnieja standardów UE Czy ktoś z was wie coś o tym? kiedy będą nowe dowody? i czy to wogóle jest prawda?

No nie zartuj!! Ja do konca roku musze wymienic stary. A jakby mi za chwile przyszlo wymieniac znowu nie z mojej winy to chyba bym komus krzywde zrobila 😭

Gość Daphne
żle słyszałaś, do końca 2007 roku musza wymienic dowody wszyscy ci, którzy maja stare tzw "książeczki" - to one nie spełniaja wymogów UE, nie mają chipów

Gość Cruelty...
Calamity a kiedy wydali Ci stary dowod?

Gość i na co ci to
mam lepszy sposób - wyrabiaj dowód, bo jak nie zrobisz tego w ustawowo określonym terminie to zapłacisz karę za opieszałość. A żeby tego uniknąć będziesz musiała się gęsto tłumaczyć dlaczego nie złożyłaś wniosku. I po co ci to? Dowody są i będą jak narazie takie jak teraz te nowe. Niczego nie będą zmieniać w najbliższym czasie. Są teraz nowe paszporty jednak aktualne są nadal takie które każdy ma w domu. I niczego nie każą na siłę wymieniać.

No jak skonczylam 18 lat :) I moj rocznik wymienia do konca tego roku 😭 Jak jeszcze wymysla, ze prawko musze wymienic, bo nie mam tych cholernych gwiazdek to... 😡

Jak to kara za opieszalosc??!! Pierwsze slysze!! Ponoc nic mialo za to nie byc!! Ja wlasciwie do niczego tego dowodu nie uzywam. Lezy i sie kurzy :P Nawet teraz nie wiem gdzie dokladnie ;)

Mam pytanie. Złożyłam wniosek o wymianę dowodu (W-wa) i nikt nie prosił mnie o odpis z aktu urodzenia (panna). Tymczasem dzisiaj dowiedziałam się, że w innym mieście takiego aktu wymagają:o W necie znalazłam: - o wymianie: http://www.mswia.gov.pl/portal/pl/432/4936/ Z czego wynika, że tylko mężaci i żonaci muszą dać odpis. - o wydaniu DO: http://www.mswia.gov.pl/portal/pl/365/4541/ I tu faktycznie jest o akcie, ale przy wymianie przecież podstawą jest stary dowód, po cholerę im odpis. Czyli jak? Jak osoba wolna wymienia DO, to w końcu urząd ma prawo wymagać aktu czy nie?

ma prawo wymagac jesli urodzilas sie w innym miescie niz to gdzie skladasz wniosek jesli urodzielas sie w wa-wie to nie potrzeba bo sami sobie to zalatwia

mają niby poźniej wymieniać na te nowe z chipem ale to nie będzie obowiązkowe, zresztą jeszcze chyba ustawy takiej nie było

od poczatku roku beda wydawac pelnoletnim nowe dowody spelniajace standardy UE. jak sie wymienia ksiazeczkowe dowody to sie dostaje te nowe ale nie unijne. jeszcze dobrych kilka lat maja obowiazywac \'obecne\' nowe dowody - nie wiadomo jeszcze ile. takie rpognozy mowili od dawna ale faktycznie zaczna wydawac nowe unijne dowody osiemnastolatkom juz po nowym roku to trudno powiedziec a tak na marginesie to nie zazdroszcze ci bo przez ta wymiane dowodow bedziesz stac w kolece po wyrobienie dla siebie