Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ola_25

Kiedy wziąć?

Polecane posty

Gość Ola_25

Nie wiem czy powinnam już dizś wziąc pierwsza tabletkę czy dopiero jutro? Wczoraj wieczorem pojaiwło mi się bardzo skąpe plamienie, dziś tez było tak samo, tlyko jeszcze brzuch zaczął mnie lekko boleć i teraz "poleciało" troszkę więcej. Brać dzisiaj czy poczekać aż będe miałą normalne "wylewy"? Chcicałabym brac tabletki o 17.00.

Gość iwosia robi pierogi
przyznaje sie do winy. mowi sie wziac? czy wziasc?

Gość czarna skarpetka
mówi sie wziąć. Jestem językoznawcą, znam się na temacie :)

Gość Ola_25
Proszę o poradę a nie o analizę mojej znajomości języka polskiego, która, nota bene, jest całkiem niezła:]

Gość czarna skarpetka
:classic_cool: ja miałam podobną sytuację i wzięłam tabletkę pierwszego dnia plamienia. Jeśli nie jesteś pewna, to poczekaj miesiąc, bo tak tylko zmarnujesz opakowanie i nie będziesz dostatecznie zabezpieczona pozdrawiam :classic_cool: ;)

Gość Ola_25
Nie mogę czekac bo mój chłopak wraca po 4 miesiącach do Polski!! Wraca już w piatek

Gość czarna skarpetka
aha rozumiem, w takim razie polecam gumki. Po co masz brac przez cały miesiąć pigułki, jesli dajmy na to wczoraj zaczął Ci sie okres, to i tak jeśli weźmiesz dziś nie będziesz dostatecznie chroniona. Serio, tylko zmarnujesz opakowanie tabletek, a w pełni zabezpieczona i tak nie będziesz.

Gość Ola_25
Ale on nie toleruje gumek, więc to odpada.

Gość dzolka_
nie bedziesz zabezpieczona od 1 tabletki ale od 8 tabletki bedziesz juz normalnie zabezpieczona, wiec ja bym na Twoim miejscu zaczela brac teraz anty bo 7dni trzeba na "powstrzymanie owulacj" wiec przez pierwsze 7 tab trzeba sie dodatkowo zabezpieczac. to tqaka sama sytuacja jak zwymiotujesz tab lub oslabisz dzialanie to zeby powstrzymac owulacje (jakby do niej doszlo przez pominiecie tabletki)to pisze w ulotce ze 7 dni trzeba potem sie zabezpieczac i ze pozniej juz ok

Gość dzolka_
tak samo mozna rozpoczac branie tab w 5 dniu okresu-i pisze ze wtedy tez trzeba dodatkowo przez 7 dni sie zabezpieczac. bo dzialaja odrazu od 1 tab tylko. a nie rozumiem Twej wypowiedzie ze ON NIE LUBI GUMEK-a co on ma do gadania? to Ty bedziesz pozniej latala z brzuchem a nie on. jak chce sie kochac to musi sie zgodzic na bezpieczny seks i tyle.

Gość Ola_25
Aha, czyli działaja od pierwszje tabletki, ale żeby powstrzymały owulację muszę odczekać jeszcze 7 dni? Ja też nie lubie gumek, więc wolę się powstrzymać dzień czy dwa i "przywitac się" z Nim normalnie.

Gość dzolka_
ja Ci mowie jak w ulotce pisze, a jakie tab zaczynasz brac?w ulotce nic nie pisze? jak juz Ci sie rozpoczal okres to mozesz tez 5dnia cyklu zaczac przyjmowanie ale wtedy trzeba przez 7dni(trzeba 7tab przyjac)dodatkowo sie zabezpieczac. tak pisze w ulotce novynette i cilestu

Gość ludziskowaa
Olu powinnas wziażć pierwszego dnia w ktorym wystąpiło krwawienie, bez względu na ilośc , liczy sie jako 1 dzień, i wtedy jestes juz zabezpieczona. I pisze sie wziąć, więc napisałaś prawidłowo.

Gość Ola_25
Dzięki dziewczyny:) Ja biorę Yasmin. Brałam je już wczesniej, ale nie pamiętam kiedy zaczęłam, tzn. czy jak wystąpiło plamienie czy juz przy normalnym krwawieniu. Teraz miaąłm przerwę i dziś zaczęłam - wzięłam pierwsza tabletkę. A tak jeszcze się spytam- jesli jadę do Stanów i tam będzie 9h róznicy czasu to powinnam brać wg czasu w Polsce prawda?

Gość Lukrecja Pospolita
No, mozesz powoli przestawiac, na pore bardziej ci odpowiadajacą, bo tych tabletek nie musisz brac co do godziny. Jest to istotne przy mini pigulce, abu brac z dokładnością do kwadransa, przy innych jest wieksza swoboda czasowa. Miłego pobytu w Stanach....

Ja dostałam okres jakies 3h temu, a w zasadzie to jescze nie wiem czy to okres czy tylko plamienie jakies (ale do tej pory zdarzylo mi sie to tylko raz....) a tabletki brałam juz kiedys ale mialam przerwę wiec teraz pytanie... czy brać tą tabletke dzis czy dopiero jutro ?? chce brać ok 23 bo w sumie taka godzina najbardziej mi pasuje.... jakbyście doradzały :>??